Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 09:00
Juventus - Lyon
arenasport2
Na programu od 10:00
Bilbao - Real Madrid
arenasport3
Na programu od 10:15
Basel - Eintracht Frankfurt
arenasport4
Na programu od 10:00
Mačva - Crvena zvezda
arenasport5
Na programu od 10:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
06.07.2020. - 09:24

NEVEROVATNA priča Mihinog klinca: Izbeglica iz Afrike i trener-staratelj

Francesco Pecoraro/Getty Images Europe, Getty Images/Francesco Pecoraro
Mladi fudbaler je danas skrenuo pažnju na sebe, a u životu je već prošao mnogo.

Mladi fudbaler je danas doneo preokret Mihajlovićevoj Bolonji, a čudesnije od onoga što je radio na stadionu ''Đuzepe Meaca'' je sve ono što je postigao do sada u životu.

Musa Džuvara (19) je rođen u Gambiji, ali se nemojte čuditi ako ga za nekoliko godina budete gledali kako nosi dres Italije.

Putovanje od male zemlje na zapadu Afrike, pa do golova u Seriji A trajalo je dugo, a Džuvara ga je prošao sam. Još kao dete, putovao je u Evropu, u potrazi za boljim životom.

Kada je imao samo 14 godina, 2016. godine, stigao je u Italiju. Bio je jedan od 25 hiljada afričkih izbeglica koje su tokom te godine ušle u Italiju, želeći da se izbore za bolju budućnost.

Putovanje je počeo i završio sam, a kada se danas osvrne i pogleda iza, može biti zadovoljan postignutim.

Po odluci Italije, našao se među izbeglicama koje su poslate u pokrajinu Potenca. Našao je posao, zaposlio se kako bi izdržavao sebe, a onda i počeo da igra fudbal u amaterskim rangovima.

Prvi klub mu je bio Virtus Aviljijano iz obližnjeg mesta, ali to nije bila ozbiljna priča. Radio je, pa je fudbal bio samo zanimacija.

Mnogo bitnija stvar koju mu je donelo igranje u tom klubu je porodica. Njegov tadašnji trener, čovek po imenu Vitantonio Suma, odlučio je da usvoji dečaka stiglog iz Gambije.

Postao mu je staratelj, prihvatio ga u porodicu i sada je život u Italiji bio daleko lakši. Pažnja je mogla da se obrati na teren, gde je Džuvara bio sve bolji. Tako su u gradić stigli i skauti, koji su ga gledali za mnoge timove iz Serije A.

Kupio ga je Kjevo, bio je na pozajmici u Torinu tokom mlađih kategorija, a upisao je i jedan seniorski nastup za ''Leteće magarce''. Uskoro je usledio transfer u Bolonju, kojoj je danas doneo bodove u Milanu.

Bolonja ga je platila pola miliona evra, što se u današnjem svetu ne smatra za preveliki novac. Ovo je njegov drugi veliki transfer, pošto je Fudbalski savez Italije imao mnogo primedbi na njegov prelazak u Kjevo.

Tada su postojale kontroverze, ali je sada sve čisto. Musa Džuvara je igrač za Seriju A, a verujte, uslediće uskoro i pozivi italijanskih selektora.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci