Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Mihail Mudrik
Fudbal
25.01.2023. • 09:25

UEFA MENJA PRAVILO FER PLEJA ZBOG ČELSIJA: Plate će morati da se rasporede u pet sezona

Mihail Mudrik
TV Arena Screenshot
Klubovi iz Engleske će moći da potpisuju ugovore duže od pet godina, ali uz ograničenja

UEFA je najavila da će promeniti svoja pravila Finansijskog fer-pleja kako bi odgovorila na trend Čelsija da potpisuje dugoročne ugovore sa igračima. Prema propisima UEFA, igrač može potpisati ugovor najmanje do kraja takmičarske sezone, a najduže na pet godina.

"Plavci" iz Londona su u poslednjih šest meseci potpisali niz ugovora sa igračima dužim od pet sezona, što im omogućava da rasporede plate na duži rok što im smanjuje izdvajanja kada podnose godišnji izveštaj. Primera radi, Mihail Mudrik je potpisao ugovor na osam i po godina i tih 89 miliona funti koje će inkasirati rasporediće se u tom periodu što donosi zaradu od 11 miliona funti godišnje, prenosi "BBC".

UEFA zbog toga planira da postavi petogodišnji limit na koji će moći da se raspodeli naknada za transfer. Klubovi iz Engleske će prema propisima ove zemlje i dalje moći da potpisuju višegodišnje ugovore poput Judrikovog, ali neće moći da protežu naknadu za transfer duže od prvih pet godina. To praktično znači iz primera Mudrika, da će Čelsi platu od 89 miliona funti morati da rasporedi na pet godina i da tu sumu  (17,8 miliona funti, a ne 11) računa kada bude podnosila godišnji izveštaj. Promena pravila Finansijskog fer-pleja stupiće na snagu tokom leta i neće se primenjivati retroispektivno.

Čelsi je u poslednjih šest meseci potpisao Benou Badijašila i Davida Datra Fofanu na šest i po sezona, Nonija Maduekea na sedam i po godina, Veslija Fofanu na sedam sezona, a Marka Kukurelju na šest sezona. 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci