Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Luis Openda i igrači Lensa
Fudbal
13.01.2023. • 09:24

PROVEO GODINU DANA U BOLNICI I UNIŠTIO PSŽ: Životna priča Luisa Opende

Luis Openda i igrači Lensa
Tanjug / AP Photo/Thibault Camus
Napadač Lansa briljirao ove sezone, posebno protiv šampiona

Luis Openda igra maestralno ove sezone za Lans. Brz kao tane, efikasan, do "ludila" je dovodio defanzivce Pari sen Žermena Serhija Ramosa i Marikonjosa i bio je meč viner u trijumfu nad šampionom 3:1. 

Mladi 22-godišnji Belgijanac, koji je stigao pre šest meseci u Lens iz Briža za 9,8 miliona evra, na 19 mečeva bio je strelac devet golova uz jednu asistenciju, udarna je pesnica hita francuske Lige 1. Međutim, njegova životna priča je zaista za film.

"Moj život je dar od Boga, bez njega ne bih bio ovde. Sa 11 godina sam proveo 365 dana u bolnici zbopg astme i respiratornih problema. Savetovano mi je da se nikad ne bavim sportom", istakao je Openda.

Otac ga je napustio u mladosti, majka se sama odgaja četvoro dece, a Luisu se zdravstveno stanje popravljalo.

"Majka mi je sve. Morala je da bira između mog starijeg brata i mene, nije mogla obojicu da nas odvede na trening. Videla je da imam više talenta i odlučila se za mene, tako da sve što radim ja činim za našu porodicu", istakao je Luis.

Trud i talenat su ga 2013. odveli u Standard iz Liježa, a trener Briža Ivan Leko dao mu je šansu 2018. godine kada je imao 18 godina i pet dana. Nije želeo da sedi na klupi u Brižu, već je otišao u Vitese na pozjamicu i u drugoj sezoni postao drugi sterlac lige sa 18 golova iza Sebastijana Alea.

Prešao je u Lans i zbog odličnih partija našao se i na spisku selektora Belgije Roberta Martineza za Mundijal u Kataru.

"Luis ima mnogo prostora za napredak, lako rešava situacije jedan na jedan i ima urođen instinkt kako da zatrese mrežeu u složenim situacijama", hvalio je igrača trener Lansa Frank Haise.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci