Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 21:45
Napoli - Milan
arenasport2
Na programu od 22:00
Liverpool - Roma
arenasport3
Na programu od 22:00
Show 03
arenasport4
Na programu od 21:30
Partizan NIS - Mega Bemax
arenasport5
Na programu od 21:05
Dinamo - Hajduk
Otvori pretragu
Fudbal
01.06.2020. - 09:05

Van Dajk je bio toliko loše da je već potpisao TESTAMENT!

Guliver/Getty Images/Laurence Griffiths, Laurence Griffiths/Getty Images Europe
Karijera i život su mu bili ugroženi...

Štopera Liverpula, Virdžila van Dajka, danas znamo kao jednog od najboljih svetskih defanzivaca, ali malo je poznato kakvu je životnu dramu preživljavao pre osam godina...

Holanđanin, rođen 1991. godine, suočio se samo godinu dana nakon debija za Groningen, u koji je stigao iz Viljema II u kom je prošao omladinsku školu, sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Te 2012. godine bio mu je ugrožen život! 

Kada ga je posetila u Groningenu, majci se požalio na tegobe u predelu stomaka, pa ga je odvela u bolnicu, gde su mu ustanovljena TRI oboljenja: apendicitis (upala slepog creva), peritonitis (upala trbušne maramice) i bubrežna infekcija!

Izvršena je hitna operacija, a osam godina kasnije, prisetio se tih trenutaka...

"I dalje mi je pred očima slika kako ležim na bolničkom krevetu. Jedina stvar koju sam mogao da vidim su cevčice koje su bile svuda po meni. Telo mi je bilo slomljeno, osećao sam se užasno. U tim trenucima najcrnje misli vam prolaze kroz glavu. Život mi je bio ugrožen... Majka i ja smo se molili Bogu, a u nekom trenutku potpisao sam određene papire. Bila je to neka vrsta testamenta".

A u njemu je pisalo...

"Ako umrem, deo novca koji sam do tad osvojio u karijeri pripao bi majci. Niko, naravno, nije želio ni da misli o tome, ali jednostavno, morali smo. Situacija je bila toliko kritična."

  Na svu sreću, uspešno se oporavio, te do rastanka sa Groningenom odigrao 66 utakmica, a u leto 2013. godine preselio se u Škotsku, u tabor Seltika.

Nil Lenon ga je primetio na jednom od mečeva sa Ajaksom, rekavši da je "novi Ferdinand – ali bolji".

Slavniji holandski klubovi bili su "statični", rekao je nedavno za ESPN bivši stub odbrane holandske reprezentacije Jap Stam, odnedavno trener Sinsinatija.

"Niko u Holandiji nije toliko verovao u njega, niko nije smatrao da će izrasti u vrhunskom odbrambenog fudbalera".

Seltik je "namirisao" kvalitet, a Van Dajk se u Glazgovu zadržao pune dve sezone. U potpunosti se afirmisao, počeo i treću, odigrao pet mečeva 2015. godine, nakon čega se preselio u Sautempton, odakle je početkom 2018. godine otišao put Liverpula.

Tamo je izrastao u komandanta odbrane, predvodnika na terenu koji je saigrače prošle godine odveo do krova Evrope... 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci