Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:00
Fiorentina - Verona
arenasport2
Na programu od 00:00
Daegu - Ulsan
arenasport3
Na programu od 00:00
Le Havre - PSG
arenasport4
Na programu od 00:00
Igokea - Crvena zvezda mts
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
17.06.2020. - 15:52

Promenjen format UEFA kvalifikacija za Zvezdu i Partizan!

Guliver/Getty Images/Alex Grimm, Alex Grimm/Bongarts
Sudbina evropskog fudbala rešava se u Nionu. Pratite sastanak uz MONDO.

Došao je "dan D" za evropski fudbal!

UEFA je u toku dana održala jedan od najvažnijih sastanaka u istoriji svog postojanja, a na konferenciji za medije koja počinje u 15.30 saznaćemo šta će se desiti sa fudbalskim takmičenjima pod njihovom ingerencijom.

Aleksandar Čeferin će saopštiti kakva je odluka o nastavku sezone u Ligi šampiona i Ligi Evrope, dok će biti saopšteni i datumi i format kvalifikacija za sezonu 2020/21.

Prethodnih dana moglo se čuti da bi svojevrsni "fajnal-ejt" Lige šampiona mogao da bude organizovan u Lisabonu, dok će "fajnal-ejt" Lige Evrope najverovatnije biti u Kelnu, s tim da sa tom informacijom treba pažljivije baratati.

Naravno, naše klubove, pre svih Crvenu zvezdu i Partizan, najviše zanima kako će izgledati kvalifikacije za UEFA takmičenja u sezoni posle pandemije.

Pošto je potpuno poremećen kalendar zbog pandemije korona virusa, i pauze u prvenstvima koja je negde u Evropi bila duža i od tri meseca, to znači da uobičajeni format nije moguć, pa se tako spekulisalo i o tome da će se igrati po samo jedna utakmica po kolu, odnosno da bi Crvena zvezda mogla da bude vraćena i u prvu rundu.

Slično se može čuti i za Ligu Evrope u kojoj će Srbiju predstavljati Partizan, Vojvodina i TSC.

Takođe, UEFA će doneti odluku i o gradovima domaćinima Evropskog prvenstva, pomerenog za 2021. godinu, pošto su neke države izrazile zabrinutost da će moći da organizuju tako veliki događaj u toku naredne godine.

IZ MINUTA U MINUT:

- Svi gradovi domaćini UEFA Evropskog prvenstva su potvrđeni, nema promena.

- Kvalifikacione runde za LŠ i LE će se igrati na jedan dobijeni meč umesto na dva. Izuzetak je plej-of za Ligu šampiona koji će se igrati na dve dobijene utakmice.

- Do 3. avgusta moraju se završiti klupska prvenstva u Evropi.

- Sada će se Superkup igrati u Bukureštu 24. septembra.

- Klubovima će biti dozvoljeno pet izmena u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

- Pre restarta sezone biće moguće registrovati trojicu fudbalera, ali ako su oni već mogli da igraju za klub od poslednjeg registracionog perioda. Neće biti moguće registrovati fudbalere koji su skoro kupljeni, odnosno posle januarskog prelaznog roka.

- LIGA EVROPE 2019/20: U Kelnu, Duizburgu, Gelzenkirhenu i Dizeldorf od 8. do 19. avgusta, takođe kao fajnaj-ejt. Ostale utakmice osmine finala će biti odigrane ranije. Finale u Kelnu. Gdanjsk će biti domaćin finala Lige Evrope sledeće sezone 2020/21.

- Istanbul će biti domaćin finala 2020/21, a svi ostali pomeraju se za godinu dana...

- LIGA ŠAMPIONA 2019/20: Četvrfinala, polufinala i finale će se igrati kao fajnal-ejt 12. i 23. avgusta. Preostale utakmice četvrtfinale će se igrati od 7. avgusta. To nije konačna odluka, biće doneta u narednih nekoliko dana. Porto i Gimaraeš su mogući domaćini ako bude potrebno uz Lisabon.

- Uvodi se poseban UEFA medicinski protokol, a odluka o povratku navijača daje se svim državama ponaosob.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci