Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 20:45
Lazio - Bologna
arenasport2
Na programu od 21:00
PSG - Dijon
arenasport3
Na programu od 20:45
Joventut Badalona - TD Systems Baskonia
arenasport4
Na programu od 22:00
Atlanta United - D.C. United
arenasport5
Na programu od 22:00
RB Bragantino - Goiás
Otvori pretragu
Fudbal
24.09.2020. - 19:52

ONI ČEKAJU ZVEZDU: Milijarder ih preselio iz Rusije i preko noći napravio šampiona!

MN Press, Youtube/PrintScreen
Neobična priča Zvezdinog narednog evropskog rivala.

Crvena zvezda će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv predstavnike Jermenije. Ararat-Jermenija je na svom terenu savladao Celje, pogotkom štopera Vakulenka u drugom produžetku i tako eliminisao Slovence, koji su imali velika očekivanja od meča.

Srpski šampion će gostovati na Kavkazu, a nije moralo tako da bude. Za celokupnu priču oko nastanka tima koji danas predstavlja Jermeniju delimično je zaslužna i Rusija.

Ararat-Jermenija nije klub za koji ste prethodnih godina slušali u uvodnim kolima kvalifikacija. Ovaj tim nema ništa zajedničko sa Araratom iz Jerevana, klubom koji je osnovan pre 85 godina.

Klub zapravo nema mnogo veze ni sa Jermenijom kao državom, jer su se tek pre tri godine preselili u ovu zemlju. Nastali su u Rusiji, gde su imali velike planove.

Osnovani su kao Ararat-Moskva, pod kontrolom jermenske zajednice u glavnom gradu najveće države na svetu, a pod finansijskim patronatom biznismena Valerija Oganesjana.

Uspeli su da dobiju licencu za treću ligu, zatim da potpišu Romana Pavljučenka, Marata Ismailova i Alekseja Rebka, a onda i da počnu da kuju velike planove o značajnoj ulozi u ruskom fudbalu.

I sve tako dok Oganesjan nije pare sa klupskog prebacio na privatni račun, a zatim pobegao.

Zaduženi, u velikim problemima i sa neizvesnom budućnošću, kucali su na razna vrata. Otvorio je Samvel Karapetjan, čovek koji je i danas na čelu kluba, ali u drugoj zemlji. On je veoma uspešan biznismen u Jermeniji, pa ne čude finansijski kapaciteti kluba.

Ararat-Moskva više ne postoji, jer je Rusija odbila da im dozvoli da se uključe u profesionalni fudbal. Bio je to signal da se prebace u Jermeniju, gde u poslednje tri sezone igraju elitni fudbalski rang!

Nije bila lako prebaciti jedan fudbalski klub u drugu zemlju, pa su Karapetjan i njegovi sradnici moraju da pronađu tim koji će kontrolisati. Tako je FK Avan Akademija, ekipa koja je takođe osnovana 2017. godine, iako nije imao takve ambicije, sa novim imenom postao dvostruki šampion.

U prvoj sezonu su prvenstvo završili na trećoj poziciji, a zatim su osvojili dve šampionske titule. Prethodne sezone su bili učesnici plej-of faze Lige Evrope, a sada će igrati protiv Crvene zvezde, uz želju da naprave korak više.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci