Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 10:00
Pregled 14. kola
arenasport2
Na programu od 10:00
Real Madrid - Valencia
arenasport3
Na programu od 09:00
PSG - Aalborg
arenasport4
Na programu od 10:00
Bačka - Crvena zvezda
arenasport5
Na programu od 09:00
Elway to Marino
Otvori pretragu
Fudbal
06.05.2021. • 23:03

LAM OTKRIVA: Evo zašto svi igrači vole Gvardiolu

Guliver/Catherine Ivill/Getty Images
Bivši kapiten Bajerna opisao kako je doživeo Katalonca sa kojim je radio od 2013. do 2016. godine

Pep Gvardiola dobija pohvale sa svih strana za plasman Mančester sitija u finale Lige šampiona, a vredno priznanje dobio je i u kolumni bivšeg fudbalera koja je objavljena u španskom dnevniku “El Pais”. Bivši kapiten Bajerna Filip Lam opisao je kako je doživeo Katalonca dok su sarađivali u bavarskom klubu od 2013. do 2016. godine.

– Pep Guardiola mi je jednom rekao: “Na velikim utakmicama odaberem samo 11 najboljih igrača koje imam”. Ova rečenica je bila njegova deviza. Gvardiola je trener koji voli umeće i talenat kod svojih igrača. Neki treneri žele da smanje složenost fudbala, a Gvardiola želi da dominira ovom složenošću. Njegov rad bi se mogao uporediti sa velemajstorom šaha ili sa dirigentom koji iz svakog muzičara izvuče najbolje – napisao je Lam.

Zaista, Lam ne greši, bar kada je u pitanju njegovog iskustvo sa Gvardiolom. U Bajernu, na samom kraju karijere, bio je više od običnog desnog beka. Kada bi se Bajern branio, povlačio bi se u liniju sa četiri odbrambena igrača u poslednjoj liniji, ali kod napada bi ulazio u sredinu i bio bi deo veznog reda kao treći defanzivni igrač sa malo većom slobodom da kreira. Lam opisuje svog trenera onako kako ga je video dok je pre dolaska u Minhen vodio Barselonu:

– Kada je Barsa osvojila Ligu šampiona 2009. i 2011. godine, oni su davili svoje protivnike. Ovaj stil je bio moguć jer su svi u klubu sledili ovu ideju “totalnog fudbala” iz Johana Krojfa. Da je Gvardiola bio u stanju, na teren bi poslao jedanaest Inijesti. Ali na drugim mestima je morao malo da žrtvuje svoje ideje. Njegov Mančester Siti sada igra malo opreznijim stilom, i on je prešao na atletsku odbranu koja dominira u vazdušnoj igri. Ekipa ponekad ostavlja loptu, vraća se, brani u svom delu terena, pa zato treba vremena da se postavi kontranapad.

Lam tvrdi da svi igrači vole Gvardiolu:

– Gvardiola je naučio da ceni jednostavne golove, iz kornera ili udarca izvan kaznenog prostora. On razume da se i ovi golovi računaju. On nije samo sledbenik tiki-take. Ono šta Gvardiola želi je pre svega razvije sposobnosti svojih igrača. Odaje im počast ne stavljajući sistem, bilo da je to 4-3- 3 ili 3-5-2, iznad njih. On je prijatelj igrača, na usluzi im je. I svi vole Gvardiolu – zaključio je Lam.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci