Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 17:30
TSC - Javor
arenasport2
Na programu od 17:00
Epizoda 14
arenasport3
Na programu od 17:30
Epizoda 36
arenasport4
Na programu od 16:30
Kisvárda - Újpest
arenasport5
Na programu od 17:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
02.04.2020. - 11:24

Fudbal iza "zaključanih vrata" do kraja sezone - možda i duže!

Guliver/UEFA - Handout/Getty Images Europe
Publike na fudbalskim utakmicama u Španiji neće biti mesecima posle završetka pandemije korona virusa.

Španija je do potpune zabrane kretanja svojih građanja zbog pandemije korona virusom postepeno uvodila mere. Sudeći po broju inficiranih i umrlih, Vlada ove država, nažalost, nije na vreme reagovala.

Borba protiv virusa Covid-19 u punom je jeku... Ipak, čelnici La Lige i španskog fudbala uveliko pokušavaju da nađu model nastavka takmičenja posle pandemije. Glavne smernice stigle su im iz UEFA.

Kada širenje korona virusa krene da jenjava i rigorozne mere počeće jedna po jedna da se ukidaju. Ali, u fudbalu će one važiti još dugo posle pandemije. Skupa greška napravljena je na utakmici Lige šampiona između Atalante i Valensije. Prema oceni stručnjaka, meč u Milanu bio je presudan u širenju zaraze. Oko 40.000 navijača, među kojima je bio veliki broj inficiranih, zastrašujućom brzinom proširio je Covid-19 širom Mediterana.

Posledice su nesagledive!

Kada se ljudi ponovi vrate normalnim životnim aktivnostima, kada parkovi opet budu puni, fudbalski stadioni u Španiji ostaće prazni! Bliski izvori Kraljevskoj fudbalskoj federaciji i Vladi Španije, prenose da će u fudbalu mere karantina i izolacije biti poslednje ukinute.

Kako se ne bi ponovila greška iz Milana, stadioni će ostati zaključani sve do kraja sezone i prve navijače na utakmicama moguće je očekivati tek početkom sledeće sezone. Namera je da se rizik smanji na minimum i da se izbegnu bilo kakve gužve kao potencijalna žarišta korona virusa.

Fudbal će se, praktično, mesecima igrati iza zatvorenih vrata stadiona, trening i sportskih centara, uz rigorozne kontrole na ulazima.

Stav UEFA je jasan, fudbal će ponovo početi da se igra kada Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donese odluku da je pandemija korona virusa pod kontrolom. Ali, upravo iz Evropske fudbalske unije stigao je nalog da se stadioni zaključaju za navijače.

O datumima kada će se to dogoditi, još je rano govoriti...

 

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci