Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 21:30
Washington - Boston
arenasport2
Na programu od 20:30
Španija - Norveška
arenasport3
Na programu od 21:00
VK Solaris - VK Novi Beograd
arenasport4
Na programu od 21:30
Porto - Famalicao
arenasport5
Na programu od 21:00
Kenny
arenasport1x2
Na programu od 06:00
arenasport6
Na programu od 20:00
Bayern - Benfica
arenasport7
Na programu od 20:00
Vitesse - Mura
arenasport8
Na programu od 20:00
Milwaukee - Toronto
arenapremium1
Na programu od 20:45
Milan - Juventus
arenapremium2
Na programu od 21:00
Alaves - Barcelona
arenapremium3
Na programu od 20:45
PSG - Reims
Otvori pretragu
Otvaranje SPu Boksu u Beogradu
Borilački sportovi
24.10.2021. • 19:35

SPEKTAKL U ARENI: Otvoreno Svetsko prvenstvo u boksu

Otvaranje SPu Boksu u Beogradu
Tanjug/ Jadranka Ilić
Srbija će u naredne dve nedelje biti bokserski centar sveta

Spektakularnom ceremonijom u Beogradu je otvoreno Svetsko prvenstvo u boksu, koje će trajati do 6. novembra, a svi mečevi će biti prenošeni na kanalima TV Arena sport.

Ovim je glavni grad Srbije zvanično postao jedini grad u svetu koji je u dva navrata ugostio najbolje svetske boksere, budući da se u tadašnjoj Jugoslaviji ovo takmičenje organizovalo davne 1978. godine.

Pred punim tribinama najveće sportske dvorane u ovom delu Evrope, ali i svim ljubiteljima boksa širom sveta koji su posmatrali ceremoniju otvaranja najpre je predstavljena istorija ove plemenite veštine, a zatim je upriličen defile kapitena reprezentacija koji su iznosili zastave svojih zemalja.

U zabavnom delu svečanosti su učestvovali Van Gog, bend Dejana Petrovića, kao i članovi kulturno umetničkih društava, koji su napravili fantastičnu atmosferu.

Među zvanicama su se našli i legendarni Roj Džons Junior, čuveni Bahtijan Artajev koji će uručiti trofej Val Barker najboljem bokseru godine, kao i predsednik Svetske bokserske federacije (AIBA) Umar Kremlev koji se okupljenima najpre obrationa srpskom jeziku: 

Umar Kremlev i Bahtijan Artajev
Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić

"Dobrodošli na AIBA Svetsko prvenstvo", rekao je Kremlev, a onda nastavio na ruskom:

"Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, narodu Srbije, Bokserskom savezu Srbije za pomoć da se organizuje jedno ovako veliko takmičenje. Hvala svima koji su pomogli da ovo prevenstvo postane jedno od najvećih u istoriji boksa. AIBA će prvi put u istoriji bogato nagraditi svoje šampione. Moj tim i ja radićemo da se poprave uslovi za boksere. Mislim da će to biti bolja motivacija za sutra i buduća pokolenja. U boksu nema granica, mi smo svi jedna velika familija. Boks će pokazati da smo mi svi jedno, da smo jedinstveni i jednaki. Objavljujem da je Svetsko prvenstvo u boksu otvoreno", rekao je Kremlev.

Okupljenima se obratio i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je istako da je Srbija ponosna zbog prilike da još jndom ugosti najbolje svetske boksere.

"Srbija je večeras ponosna. Ponosna jer smo stekli prijateljstvo, stekli poverenje da možemo da organizujemo jedno veličanstveno takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo. Ponosni jer su Beograd i Srbija danas centar sveta. Ponosni jer je više od pola planete u našem glavnom gradu. Jer smo jedina zemlja koja drugi put organizuje SP u boksu i jer možemo pokažemo naše gostoprimstvo. Dragi sportisti, želim vam fer-plej, uspešno takmičenje, da se rado sećate Beograda i Srbije i da postavite visoke standarde. Svima vama koji ste došli želimo da se uvek rado vratite u Srbiju. Dobro došli su Srbiju, zemlju velikih ljudi i sportista", rekao je Udovičić, dok je predsednik Bokserskog saveua Srbiej Nenad Borovčanin dodao:

otvaranje SP u boksu u Beogradu
Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić

"U naredne dve nedelje 650 boksera iz celog sveta boriće se za najsjajnija odličija. Zajedno sa partnerima iz AIBA uspeli smo da obezbedimo vredne nagrade i medalje od čistog zlata. Boks jeste sport koji uči ljude da gledaju oči u oči, da ne spletkare. Nahvažnija lekcija u boksu je da nije važno koliko jako udaramo, već koliko možemo udaraca da primimo i da ustanemo i da se borimo. Ne samo u boksu, već u životu. Svim bokserima želim da se hrabro bore i da istraju do svojih ciljeva. Dobrodošli u Srbiju i Beograd, grad 21. veka. Živela Srbija".

Nadu da će ovo biti najbolje Svetsko prvenstvo u istoriji izneo je i zamenik gradonačelnika Beogrtada Goran Vesić:

"Večerašnje SP je velika čast za Beograd. Trudimo se da svake godine organizujemo veliko takmičenje. Ponosni smo jer je Beograd jedini grad koji je dva puta domaćin SP u boksu. Nadam se da će ovo biti uspešno prvenstvo za naše sportiste. Ovo nije samo važno za razvoj sporta, pogledajte šta se desilo sa boksom otkad je Nenad Borovčanin preuzeo BSS. Mnoga deca će posle ovoga želeti da se bave sportom, imaćemo preko 600 takmičara iz 100 zemalja, tako da je ovo važno i za Beograd. Tu smo da pratimo takmičenje, nadam se da će naši takmičari imati sreće".

Prvi put u istoriji svetskih prvenstava osvajačima medalje će pripasti i novčane nagrade, a ukupni nagradni fond iznosi 2.600.000 miliona dolara. Naravno, najviše novca vredi zlato - 100.000 dolara, za srebrnu medalju AIBA će isplatiti 50.000 dolara, dok bronza donosi 25.000 dolara.

Reprezentacija Srbije na ovom takmičenju ima visoke ambicije, a pored Vladana Babića iz superteške kategorije, favoriti među "orlovima" su i šestorica ruskih boraca koji na ovom takmičenju nastupaju pod zastavom Srbije.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci