Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:00
Inter Miami - New York Red Bull
arenasport2
Na programu od 00:00
Partizan NIS - Budućnost VOLI, G3
arenasport3
Na programu od 23:00
Live Stage 7
arenasport4
Na programu od 23:00
CSKA - Zenit, 2. utakmica
arenasport5
Na programu od 00:00
Down the Barrel
arenasport1x2
Na programu od 00:00
arenasport6
Na programu od 00:00
Inter - Shakhtar
arenasport7
Na programu od 00:00
Lyon - Porto
arenasport8
Na programu od 00:00
Philadelphia - Milwaukee
arenapremium1
Na programu od 23:30
Flensburg - Kiel
arenapremium2
Na programu od 23:00
Crvena Zvezda - Voždovac
arenapremium3
Na programu od 00:00
Sassuolo - Milan
Otvori pretragu
Formula 1
Automoto
09.03.2022. • 19:10

SPEKTAKL U PRESTONICI: F1 Show Run u Beogradu 17. septembra

Formula 1
Trka od Studentskog parka do Terazija

Povodom obeležavanja godišnjice jedine Gran-pri trke održane u Beogradu 1939. godine, trka bolida formule 1 „F1 Show Run Beograd” od Studentskog parka do Terazija održaće se 17. septembra ove godine.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da se radi o događaju koji se odigrava u različitim evropskim gradovima i izrazio zadovoljstvo što će i Beograd biti domaćin ove manifestacije.

"Za Beograd je bio veoma važan taj 3. septembar 1939. godine kada je glavni grad bio domaćin Gran-prija, tada najvećeg automobilskog događaja u svetu. Taj događaj nije bio naročito pominjan u istorijatu grada, možda i zato što je povod bio rođendan tada kraljevića Petra Drugog. Njegova majka, kraljica Marija bila je pasionirani vozač i u našu zemlju je donela ljubav prema automobilizmu i promovisala ga kao način života. Trka je tada bila centralni događaj, koju je, nažalost, zasenio napad nacističke Nemačke na Poljsku. Kako god bilo, u tom vrtlogu svetskih događaja mi smo organizovali trku pred 80.000 gledalaca, a koliko je taj događaj bio zanimljiv dovoljno govori podatak da je Beograd tada imao 380.000 stanovnik", kazao je Mladenović, podsetivši da je tada održana i moto-trka kao uvodno dešavanje.

On je ukazao da današnji Beograd podržava ovakve manifestacije jer privlače turiste koji mogu da se uvere da glavni grad ima još mnogo toga da ponudi.

"Zaista smo srećni što Beograd možemo da stavimo na mapu gradova koji imaju tu vrstu ponude. Bićemo kao i do sada veoma dobri domaćini svim gostima grada i nadam se da neće biti otežavajućih okolnosti. Beograd ima trku na Ušću i trku na Avali, ali ovo je nešto zaista posebno, jer kada kažete „formula 1”, svi obraćaju pažnju. Drago mi je i što će sa nama biti Dejvid Kultard, jedan od legendarnih vozača, koji će nam svojim prisustvom pomoći da dodatno promovišemo naš grad", istakao je Mladenović.

Sport menadžer „Red bula” Luka Banda zahvalio je Gradu Beogradu na razumevanju važnosti projekta.

"Ne radi se samo o Formuli, program će obuhvatiti i „stant rajdere” i revijalni program. Formula 1 je specifičan sport, često nedodirljiv za publiku sa tribina. „Šou ran” je šou, samo ime kaže, koji omogućava ljudima da vide sve i praktično budu u prvom redu. Formula će biti pristupačna na Trgu republike, ljudi mogu da vide ekipu, mehaničare, kako se menjaju pneumatici, kako sve funkcioniše iz prve ruke",rekao je Banda.

Video-porukom obratio se i Dejvid Kultard, legendarni britanski vozač, pobednik 13 trka Formule 1, koji se čak 62 puta u karijeri popeo na pobedničko postolje, uz reči da je veoma srećan što će biti deo ovog spektakla u Beogradu.

Kultard, čije su se trke pratile od 1994. do 2008. godine, kada se zvanično penzionisao, voziće bolid Formule 1 ulicama Beograda i to će biti samo jedan deo bogatog programa.

Nemačka ekipa „Red Bull Drift Brothers-a” prirediće drift šou, a motociklistička uloga pripada Litvancu Arunasu Gibiježi, specijalisti za „stant rajd”.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci