Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Karting
Automoto
19.11.2022. • 10:15

KARTING REPREZENTACIJA SPREMNA: Svetsko grand finale u Portugalu

Karting
TANJUG/ JADRANKA ILIC
Karting reprezentacija Srbije spremna je za grand finale

Srpska karting reprezentacija spremna je za predstojeće Svetsko grand finale, koje će od 19. do 26. novembra biti održano na stazi Portimao u Portugaliji, najavio je predsednik Automobilsko karting sportskog kluba Crvena zvezda Aleksandar Tošić.

"Ono što je boljka ovog sporta je možda što smo mi neolimpijski sport i teže dolazimo do nekih rezultata i sredstava. Nadam se da ćemo jednog dana biti i mi olimpijski sport i biće nam lakše. Karting reprezentacija Srbije će i ove godine braniti boje naše zemlje na grand finalu. Imaćemo četiri predstavnika u Portugaliji. Neke zemlje u regionu, koje imaju bolje uslove imaju po jednog predstavnika ili čak nijednog", rekao je Tošić na konferenciji za novinare.

Srbiju će predstavljati David Matlak u klasi mikro, Uroš Bogdanić (klasa mini), Andrej Petrović (klasa senior) i Nikola Tošić (klasa DD2 sa menjačem). Oni su prošle godine učestvovali na finalnom Svetskom takmičenju u Bahreinu.

"Napravili smo nešto što postaje navika ili norma. Treba obratiti pažnju na ova četiri momka, koja su ponovila uspeh iz prošle godine i izborila veliko finale. Oni su bili konstantni u ovoj takmičarskoj sezoni i bili su na visini zadatka. Uspeli su da izbore najviši plasman i da osvoje tikete za predstojeće takmičenje u Portugaliji", dodao je Aleksandar Tošić.

On je istakao da očekuje da srpski takmičari odvezu dobre trke u Portugaliji.

"Ono što je najvažnije je da ne pravimo pritisak deci. Oni imaju iskustva sa prošlogodišnjeg finala. Mnogo faktora mora da se desi da bi se ostvario dobar rezultat. Imali smo i jedan pripremni period po završetku sezonu, koji nam je dobro došao. Momci jedva čekaju da nastupe, a rezultat će doći sam od sebe", naveo je Tošić.

David Matlak kaže da je spreman za veliko finale.

"Prošle godine sam bio 18, a verujem da ću sada da budem bolji. Spreman sam, pošto sam vozio dosta trka i treninga da bih izborio plasman na veliko finale. Dostižem brzinu od 109 km/h", rekao je Matlak.

Uroš Bogdanić je naveo da mu je cilj da uđe u finale.

"U svakoj klasi učestvuje 72 vozača iz celog sveta, a ja sam jedan od njih. Moj cilj je da uđem u finale, tj. u Top 36", dodao je on.

Andrej Petrović je naveo da se srpski tim cele godine pripremao za ovo finale.

"Prošle godine nam je pobeda izmakla za dlaku. Nadam se da ćemo da vratimo ono što nam pripada. Idemo na poznatu teritoriju i nadam se da neće biti problema. Nadam se pobedi, ali ni TOP 3 neće biti loše", dodao je on.

Nikola Tošić tvrdi da je dobro upoznat sa stazom u Portugaliji.

"Na finale dolazi 72 najboljih iz celog sveta, a neki su vozili i F1. Imamo iskustva, pošto na finalu bili prošle godine. Nadam se boljem rezultatu nego prošle godine", naveo je Nikola Tošić.

Aleksandar Tošić je istakao da će se reprezentacija okupiti u petak u Portugaliji.

"Posle administrativnog dela sledi sklapanje kartinga. Imamo nekoliko nezvaničnih treninga da se upoznamo sa stazom, a onda već od utorka po klasama kreću kvalifikacije. Polufinale je u četvrtak i petak, a subotu će najboljih 36 po klasama voziti finale", zaključio je Tošić.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci