Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:00
Inter Miami - New York Red Bull
arenasport2
Na programu od 00:00
Partizan NIS - Budućnost VOLI, G3
arenasport3
Na programu od 00:30
Porto - Estoril
arenasport4
Na programu od 23:00
CSKA - Zenit, 2. utakmica
arenasport5
Na programu od 00:00
Down the Barrel
arenasport1x2
Na programu od 00:00
arenasport6
Na programu od 00:00
Inter - Shakhtar
arenasport7
Na programu od 00:00
Lyon - Porto
arenasport8
Na programu od 00:00
Philadelphia - Milwaukee
arenapremium1
Na programu od 23:30
Flensburg - Kiel
arenapremium2
Na programu od 23:00
Crvena Zvezda - Voždovac
arenapremium3
Na programu od 00:00
Sassuolo - Milan
Otvori pretragu
reli
Automoto
18.04.2022. • 23:35

GREM DŽARVIS ODUŠEVLJEN STAZOM U SRBIJI: Legenda enduro relija zadovoljna

reli
(Guliver/Imago Sports)
Prva trka svetskog šampionata u moto sportovima u Srbiji biće "Xcroš enduro reli", koja će se održati od 18. do 21. maja, na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori, a organizatori tog takmičenja ugostili su najveću zvezdu tog sporta Grema Džarvisa koji prvi put boravi u našoj zemlji

Najbolji hard enduro vozač svih vremena izjavio je Tanjugu da su mu utisci o našoj zemli jako lepi i da se unapred raduje trci u Srbiji. Ističe da će se ona karakterisati sa puno uspona.

"Momci su puni entuzijazma, svi su prijateljski nastojeni, imate odlične terene, biće odlična trka. Svi najveći vozači dolaze tako da se unapred radujem. Prema onome što sam video, verujem da će organizacija biti perfektna", rekao je Džarvis koji je tokom vikenda održao Masterklas na Zlatiboru.

Tokom predavanja koje je održao i treninga, kaže, video je ogromnu želju naših vozača da napreduju i usavršavaju se.

"Ne znam mnogo srpskih vozača, ali vidim da ima mnogo srpskih vozača amatera i da svi žele da završe trku i da se trude da unaprede svoje veštine. Video sam uglavnom starije vozače koji su došli na trening, nadam se da ću videti i mlađe, možda buduće sampione u ovom sportu, jer kako vidim, taj sport napreduje ovde", poručuje Džarvis.

Pitali smo ga šta očekuje od ovogodišnjeg šampionata, pošto je na prvoj trci zauzeo treće mesto.

"Mislim da će ovaj šampionat biti fantastičan. Ima devet trka koje imaju svoja pravila i to od vozača traži da budu stalno usresređeni", kaže Džarvis.

Na pitanje kako se nosi sa mladim momcima, odgovara da smatra da još uvek ima snage za velika dela.

"Imam 47 godina, verovatno sam najstariji među vozačima, ali još uvek mislim da sam sposoban za podijum, kao što sam to uradio i na prvoj trci. Nekim danima mi je teško da se brzo oporavim, ali kada sam u vrhunskoj formi, još uvek imam šanse", poručuje legenda tog sporta.

Organizator i osnivač trke Vladan Komatović navodi da će trka trajati četiri dana i da je njen centar na Zlatiboru, koji svojom infrastrukturom može da podrži tako veliki događaj.

Kaže da očeku 150-200 vozača iz celog sveta, među kojima će biti 50 najboljih vozača na svetu.

"Biće sve najbolje što može da se nađe u tom sportu.To je trka za svetski šampionat. Ova disciplina je u istom rangu kao Moto GP i svi fabrički timovi imaju svoje vozače i svi će doći", ističe Komatović.

On navodi da se prvi dan se vozi na Zlatiboru, gde će biti veštačke prepreke koje će morati da se savladaju kako bi se vozači kvalifikovalli za naredna tri dana, a onda se prvi dan vozi Tara, drugi Mokra Gora i treći dan Zlatibor ponovo. Tri planine i 300 kilometara.

Komatović ističe da je velika čast što je Srbija uspela da bude jedna od osam zemalja domaćina tog takmičenja ove godine.

"Imamo višegodišnji ugovor i verujemo da ćemo ove godine opravdati očekivanja i da ćemo ostati duži niz godina", poručuje Komatović.

On poziva domaće takmičare da se prijave u što većem broju i ističe da im je to jedinstvena prilika, pošto u enduro reliju i šampioni i amateri imaju apslolutno isti tretman.

"Iskreno, očekivali smo mnogo veći odziv domaćih takmičara i ponovo ih pozivam da se jave zato što je to jedinstvena prilika da budu deo Svetskog kupa. Ne treba niko da ima nikakav ego, jednostavno treba biti deo takvog događaja", naglašava Komatović.

On dodaje da je Zlatibor izabran za mesto održavanja trke jer infrastrukturno na veoma visokom nivou i ima kapacitete da podrži jedno tako veliko takmičenje, kako sa kvalitetnim smeštajem i restoranima, tako i sa drugim stvarima kao što su benzinske pumpe i parkinzi.

Organizaciju tog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta podržali su Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, opština Čajetina, TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad i kompanija Comtrade.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci