Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:15
Nacional - Racing
arenasport2
Na programu od 00:30
Motor - Veszprem
arenasport3
Na programu od 00:00
Lazio - Atalanta
arenasport4
Na programu od 00:00
Salzburg - Maccabi Tel Aviv
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Automoto
01.05.2020. - 11:29

Dan kada je otišao NAJVEĆI - 26 godina od najtužnijeg 1. maja

Guliver/Mike Hewitt/Getty Images

Ceo svet plakao je 1. maja 1994. godine.

Ajrton Sena, verovatno najbolji vozač u istoriji Formule 1, izgubio je život trci u Imoli sa samo 34 godine. Prošlo je već 26 godišnjica od kobnog izletanja u sedmom krugu u Tamburelu, pri brzini od 307 kilometara na čas, nakon čega je telo legendarnog Brazilca ostalo nepomično u olupini.

Vozač u bolidu Vilijamsa, koji je trku počeo sa "pol pozicije", poginuo je pred očima javnosti, ostavivši sve bez reči tog vikenda u Italiji...

Veliki Sena tek je trebalo da pokaže sve svoje kvalitete, a mnogi tvrde da bi postao najuspešniji u istoriji (ako to već nije), da se nije dogodio crni vikend na stazi "Enco i Dino Ferari" koji je promenio dalji tok Formule 1.

FIA je te zime drastično izmenila pravila i ukinula elektronsku kontrolu proklizavanja, uz još neka od tehničkih dostignuća tog vremena osmišljenih kako bi vozačima bilo olakšano upravljanje bolidima.

Crni dan u Imoli najavio je Senin zemljak, Rubens Barikelo, koji je na treningu doživeo ozbiljno izletanje. Samo dan kasnije, u kvalifikacijama na kojima je Sena osvojio pol-poziciju, mladi austrijski takmičar Roland Racenberger tragično je izgubio život kada je takođe pri velikoj brzini udario u betonski zid kraj piste.

Uprkos svemu, doneta je odluka da trka u nedelju startuje, a sedam krugova kasnije desla se još jedna tragedija - Ajrton Sena nije preživeo izletanje sa staze.

"Kišni čovek" osvojio je tri titule šampiona u Formuli 1, sve tri kao vozač Meklarena 1988, 1990. i 1991. godine, dok je u karijeri vozio i za Toleman Motorsport, Lotus, Hondu i Vilijams, s kojim je ugovor potpisao baš u sezoni kada je i poginuo.

Vozač iz Sao Paula ostvario je 41 pobedu u karijeri i smatra se jednim od najvažnijih vozača u istoriji Formule 1, dok je vrlo dobro poznato i njegovo rivalstvo sa Alanom Prostom.

"Veoma sam privilegovan, uvek sam živeo dobar život. Ali sve što sam postigao sam učinio putem posvećensosti i ogromne želje da ispunim svoje ciljeve, velika želje za pobedom, ne samo u vožnji, već i u životu. Ma ko da si u svom životu, bilo da si na vrhuncu ili na dnu, ako želiš da radiš to što voliš moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost i da radiš sve sa ljubavlju i dubokom verom u Boga. Tako, jednog dana ćeš postići svoje cilje i biti uspešan", govorio je "Kišni čovek" u filmu "Sena" snimljenom četiri godine pred smrt.

 

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci