UEFA EURO Istorija

SFR Jugoslavija na EURO 1960: Ponedeljnik u finalu srušio snove o tituli (ZA SPECIJAL)

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.05.2024 22:32
Finalni meč SFRJ Jugoslavije i SSSR-a 1960. godine TV Arena sport/ Screenshot
Finalni meč SFRJ Jugoslavije i SSSR-a 1960. godine

Prvi Evropski šampionat u fudbalu odigran je od 6. do 10. jula u Francuskoj. Samo formiranje ovog takmičenja 1957. godine nosilo je dosta kontroverzi jer Zapadna Nemačka, Italija, Holandija i Engleska nisu učestvovali zato što su glasali protiv osnivanja ovog prvenstva. 

Finalni tunir je zamišljen kao danas "fajnal for", sa četiri najbolje ekipe posle kvalifikacija. Samo 17 selekcija je uzelo učešće od starta, SFR Jugloslavija prvo u dva meča eliminisala Bugarsku (2:0, 1:1), a zatim i Portugaliju (1:2, 5:1). U tom četvrtfinalnoj seriji, Španija je odbila iz političkih razloga da putuje u Sovjetski Savez, pa su se na finalni turnir plasirali Francuska, Češkoslovačka, SFR Jugoslavija i Spvjetski Savez (bez borbe).

Bora Kostić je bio kapiten "plavih", ali i najbolji strelac tima u kvalifikacijama sa tri pogotka. Selektorska komisija u sastavu Ljubomir Lovrić, Dragomir Nikolić i Aleksandar Tirnanić u Francusku je povela jedan veoma kvalitetan sastav sa golmanom Milutinom Šoškićem, te Fahrudinom Jusufijem, Brankom Zebecom, Milanom Galićem, Draženom Jerkovićem, Dragoslavom Šekularcem i pre svih sa bombarderom Borom Kostićem.

Stadion "Park Prinčeva" u Parizu video je tog 6. jula 1960. pravi spektakl u prvoj ikad odigranoj utakmici na EP, jednu od antologijskih mečeva između Francuske i SFR Jugloslavije 4:5 (2:1). Poveli su "plavi" evrogolom Galića (11), domaćini su golovima Vensana (12), Uta (43) i Visnijevskog (53) preokrenuli na 3:1, Žanetić je iskosa iznenadio golmana Lamijas (55), a Hut ponovo doneo dva gola prednosti u 62. minutu. 

A, onda je SFRJ za četiri minuta postigla tri gola. Prvo je Knez (75) na drugoj stativi bio priseban, da bi posle šuteva Bore Kostića i Milana Galića na pravom mestu bio Dražen Jerković (78, 79) da šokira domaćina.

Sovjetski Savez je golovima Valentina Ivanova (dva) i Viktora Ponedeljnika eliminisao Češkoslovačku 3:0 i zakazao veliko finale u Parizu sa "plavima".

EP 1960.

Polufinale

Francuska - SFR JUgoslavija 4:5 (2:1)
/Venasan 12, Hut 43,62, Visnijevski 53 - Galić 11, Žanetić 55, Knez 75, Jerković 78,79/
Češkoslovačka - SSSR 0:3

Za treće mesto
Češkoslovačka - Francuska 2:0

Finale
SSSR - SFR JUgoslavija 2:1 (1:1, 0:1)
/Metreveli 49, Ponedeljnik 113 - Galić 43/

Finalni meč prvog Evropskog prvenstva obeležili su jedan od najboljih golmana svih vremena Lav Jašin i napadač Viktor Ponedeljnik, strelac pobednosnog gola za Sovjetski Savez u 113. minutu. Jugoslavija je prva došla u vođstvo u 43. minutu kada je Milan Galić sjajno na prvoj stativi glavom poslao loptu u mrežu posle centaršuta Jerkovića. 

Na početku drugog dela golman Blagoje Vidinić, koji je branio umesto Šoškića, odbranio je snažan udarac Bubkina sa 18 metara, ali je lopta dobila neki čudan efe i bežala od njega. Pritrčao je Metreveli i od 49. minuta bilo je 1:1. Dragoslav Šekularac je igrao odlično, stvorio je nekoliko prilika saigračima, ali Lav Jašin je bio nesavladiv.

Čak i u produžetku uspeo je da zaustavi dva udarca Galića. A, onda je Viktor Ponedeljnik, jedini igrač koji je iz sastava SSSR-a igrao u drugoligaškoj ekipi (SKA Rostov), odlično reagovao i udarcem glavom matirao Vidinića u 113. minutu za titulu. Šteta, SFR Jugoslavija je bila bolji rival, kvalitetniji, ali se nije okitila titulom. SFR Jugoslavija je igrala u sastavu: Vidinić, Durković, Jusufi, Žanetić, Miladinović, Perušić, Matuš, Jerković, Galić, Šekularac, Kostić. Izmene tada nisu postojele.

Međutim, ova ekipa (u nešto izmenjenom sastavu) je samo dva meseca kasnije osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Rimu, pobedviši u finalu Dansku 3:1.

Čehoslovaci su bili treći pobedivši Francusku 2:0. Milan Galić i Dražen Jerković su uz Fransoa Huta, Valentina Ivanova i Viktora Ponedeljnika bili najbolji strelci EP sa dva gola, a u timu šampionata našli su se Vladimir Durković, Milan Galić, Bora Kostić i Dragoslav Šekularac.

Ekipu SFR Jugoslavije predastavljali su: Milutin Šoškić, Blagoje Vidinić (golmani), Tomislav Crnković, Vladimir Durković, Fahrudin Jusufi, Žarko Nikolić, Jovan Miladinović, Željko Perušić, Ante Žanetić, Branko Zebec, Milan Galić, Dražen Jerković, Tomislav Knez, Bora Kostić, Željko Matuš, Muhamed Mujić, Dragoslav Šekularac.