Novak Djoković

Kraj dominacije na Vimbldonu: Novak predao krunu, Alkaraz novi šampion

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.07.2023 19:55
Kraj dominacije na Vimbldonu: Novak predao krunu, Alkaraz novi šampion Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Kraj dominacije Novaka Đokovića na Vimbldonu, Karlos Alkaraz je novi šampion. Srpski teniser nije uspeo da se domogne svog 24. grend slem trofeja, pošto je danas u Londonu izgubio od najboljeg tenisera sveta i to nakon pet setova i više od četiri časa iscrpljujuće borbe 3:2 - (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4).

Srpski teniser i četvrostruki uzastopni šampion na Vimbldonu, time nije uspeo da nastavi sjajnu seriju rezultata na Centralnom terenu "Ol Ingland kluba", gde je nakon desetogodišnje dominacije i 39 pobeda u nizu, doživeo prvi poraz posle finala sa Endijem Marejem 2003. godine. I to u kakvom trenutku... 

Španski teniser odigrao je meč za pamćenje. Za razliku od polufinala Rolan Garosa, ovaj put se nije mučio sa grčevima, a da ga sa pravom nazivaju naslednikom Rafaela Nadala, pokazao je danas u Londonu, gde je zaustavio četvorostrukog uzastopnog šampiona u pohodu na osmu titulu i rekord Rodžera Federera, koji će, prema svemu sudeći, ostati netaknut još barem godinu dana.

Ovo je bio drugi poraz Novaka u njihovom trećem međusobnom duelu i prvi na Vimbldonu još od Semija Kverija 2016, ne računajući predaju Tomašu Berdihu naredne godine bez odigranog minuta. Od tada je Đoković vezao 34 pobede u Londonu, gde od Top 10 igrača nije izgubio punu deceniju, ali je danas poklekao u tom pohodu, ostaviši bez pobede u svom 35. grend slem finalu, a ujedno i šanse da kompletira kalendarski slem na US openu u nastavku sezone.

Karlos Alkraz je sa druge strane, posle titule na američkom tlu, stigao do drugog mejdžora u karijeri, a pored čeka na 2.7 miliona dolara takođe je i osvojio novih 2000 poena, koja će ga od sutra još više učvrstiti na vrhu ATP liste. On je ujedno postao treći Španac pored Rafaela Nadala i Manuela Santane koji se popeo na pobedničko postolje Vimbldona.

 

 

Što se samog finala tiče, Novak je sa većom energijom ušao u meč. Osim poteškoća u prvom servis gemu, kada je morao da brani brejk loptu rivala iz Španije, Đoković je i bio više nego raspoložen u uvodnom setu, gde je do kapitalne prednosti stigao brejkovima u drugom i četvrtom gemu, dok je na svom servisu bio gotovo nenadmašan.

Za razliku od uvodnog, drugi set doneo je daleko bolju igru Alkarasa. Španac se konsolidovao iza osnovne linije i već na startu došao do brejka i prednosti od 2:0. Ali, Novak je ubrzo odgovorio ribrejkom i pravim rešenjima u napadu došao do izjednačenja (2:2). Igralo se potom gem za gem, uz nešto dužu razmenu udaraca, u kojoj se 20-godišnji momak iz Mursije bolje snalazio. 

Đoković nije mogao da dođe do svoje prepoznatljive igre, ali je upskos tome odolevao napadima najboljeg tenisera sveta, da bi u taj-brejku, najzad, poklekao. Imao je Novak u tom delu igre i 3:0, pa i set loptu pri vođstvu od 6:5, ali je nizom neiznuđenih grešaka, dozvolio Špancu da se vrati u meč i da mu pritom, prekine seriju od 15 uzastopnih pobeda u taj-brejkovima na grend slem turnirima - 8:6.

Bio je to ujedno i prvi izgubljeni taj-brejk Novaka posle 13 vezanih ove sezone, a da nevolja bude veća, loša igra iz finiša drugog seta, prenela se i u treći. Novak se mučio da ubaci prvi servis (67 odsto). Duža razmena više je odgovarala 16 godina mlađem momku iz Španije, koji je ubrzo došao do prednosti, a potom i do vođstva od 3:1, iako je Đoković u četvrtom gemu imao dve brejk prilike. 

Ipak, ključni je bio maratonski, peti gem, koji je trajao gotovo pola sata. Novak i Alkras igrali su kao u transu. Marljivo su se borili za svaki poen, a sreća je na kraju više bila privržena španskom teniseru. Iskoristio je sedmu brejk loptu poveo 4:1, a potom u laganom ritmu dobio i dva naredna gema. Bilo je to prvi put na ATP turu da je neko dobio Đokovića sa 6:1 u setu, a da nije član "velike trojke".

 

 

Ipak, stvari su polako počele da dolaze na svoje u četvrtom setu. Novak je podigao stepen igre, naročito na svom servisu, dok je Alkaraz počeo da posustaje. Iako je Španac imao dve brejk prilike u drugom gemu, prvi reket sveta nije iskoristio svoje šanse. Često se mučio da pronađe rešenja na dijagonale Đokovića, koji je svoj najbolji tenis odigrao upravo u petom gemu, kada je napravio ključni brejk, da bi dominantnu igru potvrdio još jednom, u devetom gemu za 6:3 i poravnjanje u setovima - 2:2.

Međutim, u odlučujućem je ostao bez snage, dok je Alkaraz ubacio u višu brzinu. Odigrao je gotovo bez greške. Iako je u drugom gemu morao da brani brejk loptu Srbina, već u narednom je uspeo da oduzme servis šampionu, a potom i sigurnom igrom održi prednost do kraja. Đoković je u nekoliko navrata došao u situaciju da se vrati u meč, ali je falilo malo energije i sreće u završnici.