Novak Djoković

Viktor Troicki za TV Arena sport: Đoković se pita za sve, Alkaraz ne može da ga ugrozi

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

16.07.2023 11:14
Viktor Troicki za TV Arena sport: Đoković se pita za sve, Alkaraz ne može da ga ugrozi Guliver/AP Photo/Bernat Armangue, File

Viktor Troicki spada u poznavaoce tenisa čije su prognoze toka i ishoda ovogodišnjeg Vimbldona i pre njegovog starta, 3. jula, jasno slutile deveto londonsko finale Novaka Đokovića, u kom će danas od 15.00 na "crtu" sa (još) prvim reketom sveta Karlosom Alkarazom. 

Nekada odličan teniser, a danas selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, nije imao ni najmanju sumnju da će njegov rival i kolega iz prošlosti dogurati do rekordnog 35. meča odluke na Grend slemovima, kao što nema dilemu oko toga ko će posle tri, četiri ili pet setova držati šampionski govor na Centralnom terenu "Ol Ingland kluba".

"Još posle Rolan Garosa sam tvrdio da će Novak igrati finale Vimbldona i da će 16. jula nastaviti svoju neverovatnu seriju pobeda na ovom Grend slemu. Jednostavno, londonska trava je njegov teren. Godinama, samo njegov. Pogledajte sve te brojke... U prilog mu ide i ono što je pokazivao od prvog do poslednjeg nastupa pre meča sa Alkarazom", kaže selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije na početku razgovora za TV Arena sport. 

U teoriji je sve moguće, najzad Španac ga je dobio u jednom od dva duela, ali da li je u praksi realno da Alkaraz spreči Đokovićevo osvajanje 24. Grend slema?

"Osim forhendom, ne vidim čime bi to Alkaraz mogao da ugrozi Novakov tenis. Isto bi bilo i da je sa druge strane mreže Medvedev, s tim da Rus ima bolji servis od Španca. Drugo, dovoljno je reći da će Đokoviću ovo deveto, a Karlosu prvo finale Vimbldona. Ne kažem da će mu biti lako da odbrani titulu, ali očekujem da će se samo on pitati za ishod duela".

Šta obično prevagne kod Đokovićevih rivala- strah od najvećeg tenisera sveta svih vremena ili ogromna želja da pokažu da nije nedodirljiv kako to statistika pokazuje?

"Bio sam u koži svih tih momaka što bi da ga pobede ili mu, makar, uzmu neki set. Nezamislivo je komplikovano kada izađeš na teren sa podsvesnom mišlju da ćeš verovatno biti poražen. Unapred znaš da moraš da odigraš svoj najbolji tenis da bi meč sa Novakom uopšte bio interesantan. To ume da bude ogromno opterećenje. Neizdrživo za ogromnu većinu njegovih protivnika. To mu dodatno olakšava posao, ako se može tako nešto reći, obzirom na to da on sam nikoga ne potcenjuje i voli svaki put da na terenu pokaže zašto je najveći među velikima".

Da li ste kao njegov prijatelj iz mlađih dana, pre više decenija, mogli da pojmite da će postati to što je danas?

"Dok smo bili deca i ne baš, mada je njegov otac Srđan stalno ponavljao da će Novak postati najbolji teniser sveta svih vremena. Vremenom, kako je svoj ekstreman talenat počeo da potvrđuje na najvećoj teniskoj pozornici tako mi je postajalo sve jasnije da polako izrasta u najvećeg u istoriji. Ne postoji niko ko je toliko posvećen sportu, na taj način vodi računa o svom telu, toliko radi na psihi, stalno istražuje načine ličnog napretka... Jedna potpuno neverovatna ličnost. Koliko je na terenu stamen, disciplinovan, jak, uporan... toliko je van njega pristupačan, otvoren, pravedan... Sposoban da sluša ljude i voljan da im pomogne".

Da li bi neko drugi na njegovom mestu izdržao otvorenu netrpeljivost dela publike na pojedinim turnirima, kao što je slučaj sa gledaocima na Vimbldonu?

"Samo on zna tajnu alhemičaraskog pretvaranja tuđe zlonamerne negative u "pogonsko gorivo". Da se razumemo, Novaka vole pa i obožavaju na mnogim turnirima, recimo u Rimu i još više Kini oseća se kao car, čak ni na Vimbldonu ne igra baš sam protiv svih, ali svaka mu čast kako izdržava provokacije pojedinaca ili grupica koje se u Londonu ponavljaju. Jedno je navijanje za autsajdere protiv već viđenih pobednika, to favoritima ide u rok službe, ali je ružno, tužno i neprihvatljivo kada neko namerno želi da te poremeti. I on je čovek od krvi i mesa, ne može potpuno da ogugla na takve stvari, mora i on nekada da pukne, ali njegova teniska i ljudska veličina je što tada još više i žešće dokazuje koliko je izdržljiv."

Posle probijanja magične granice od 23 osvojena Grend slema počela je licitacija oko konačnog broja tih njegovih titula na kraju karijere. Da li je uopšte važno da li će ih biti 25 ili 30, kada je jasno da će teško iko ikada stići, a kamoli prestići njegov rekord?

"Njemu je važno i to je jedino bitno. I svoj kalendar je prilagodio preostalim teniskim željama i ciljevima. Fokus mu je na osvajanju Grend slemovima, pa se dozirano pojavljuje na manjim turnirima. Neopterećen rezultatima na njima, pa taman kada ljudi pomisle da je u nekoj krizici ili padu on dođe na Rolan Garos, Australijan Open... i osvoji ga", kaže nam Trociki.