Novak Djoković

Zadnji čin odbrane londonskog trona kolekcionara teniskih rekorda: Đoković za osmu, Alkaraz za prvu Grend slem titulu na travi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.07.2023 08:08
Zadnji čin odbrane londonskog trona kolekcionara teniskih rekorda: Đoković za osmu, Alkaraz za prvu Grend slem titulu na travi Guliver/(AP Photo/Thibault Camus

U 15.00, na Centralnom terenu "Ol Ingland kluba" u Londonu, počeće bitka kojoj su se istinski ljubitelji tenisa nadali i pre nego što su Novak Đoković i Karlos Alkaraz razvrstani u različite kosture žreba Grend slema na travi, jer su Srbin i Španac najbolje što "beli sport" ima u ovom trenutku, pa je najprirodnije i najlepše bilo da baš njih dvojicu gledamo u finalu ovogodišnjeg Vimbldona.

Tridesetšestogodišnjeg Đokovića zbog svega što je uradio za tenis i od tenisa, a 16 leta mlađeg Alkaraza zato što je s malo ATP staža napravio velike stvari i nagovestio da mu pripada budućnost "reketanja". Prvi će u svom 35. finalu turnira serije 2.000 napasti osmu titulu na čuvenoj travi, koliko ima samo njegov penzionsiani večiti rival rodžer Federer, odnosno 24. Grend slem šampionsku krunu, čime će pojačati taj svoj rekord, dok je drugom ovo prvi put da se do kraja bori za tron u Londonu. 

"Biću spreman za najzahtevniji okršaj, on je u izvrsnoj formi. Igraju svetski broj jedan i broj dva, imali smo taj vrlo, vrlo kvalitetan okršaj na poslednjem Rolan Garosu. Verujem da će tako biti i ovog puta. Potrudiću se da od početka budem na vrhuncu i da dam sve što mi je ostalo u rezervoaru – ako ne u finalu Vimbldona, kad' onda?“, konstatovao je i pitao (se) Đoković, koji Vimbldonom vlada još od 2018. godine. 

Za razliku od drugoplasiranog na ATP listi, sa najviše nedelja provedenih na vrhu iste, što je tek jedan od brojnih rekorda u njegovoj veličanstvenoj kolekciji nedostižnih teniskih brojki, momak sa Pirineja samo se na US Openu 2022. radovao tituli najveće težine. Ono što ga hrabri jeste egal u međusobnom skoru sa Đokovićem, jer ima po jednu pobedu i poraz u duelima sa Beograđaninom, kao i napredak u igri na travi, potvrđen tittulom u Kvinsu uoči Vimbldona.

"Šta da kažem? Svi znaju kakva je Novak legenda. Biće izuzetno teško. Boriću se, to sam ja. Verujem u sebe, verovaću da mogu ovde da ga pobedim. Video sam da je nepobediv od 2013. na ovom terenu. Biće veliki izazov, ali sam zahvalan na prilici. Imam dva dana za odmor. Sanjao sam da igram od početka sa igračima kao što je Novak. Finale je, nije vreme da budem uplašen i umoran. Videćemo kako će biti", završne su reči supertalentovanog Španca uoči prve razmene loptica u današnjem finalu.