Novak Djoković

Sve može da se promeni, ali Novak je uvek tu: Naklon Danila Medvedeva teniskoj veličini Đokovića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.12.2023 17:51
Novak Đoković i danil Medvedev sa trofejima Guliver
Novak Đoković i danil Medvedev sa trofejima

Minula teniska sezona u muškoj konkurenciji u potpunosti je pripala Novaku Đokoviću, po svim važnijim parametrima najboljem "reketašu" sveta svih vremena, a njegove kolege, ma koliko žarko želele da ga skinu s trona ili, još bolje za njih, vide leđa 36-godišnjem Beograđaninu veruju da će on još neko vreme "terorisati" konkurenciju.

Tako njegov veliki rival i prijatelj, Danil Medvedev, uopšte nema sumnju da će Srbin i tokom 2024. godine "terorisati" rivale i pomerati granice "belog sporta", što vlasnik rekordne 24 Grend slem titule već neko vreme čini s velikim uspehom. 

"Jedina sigurna stvar je da će Novak uvek biti tu. Sve drugo može da se promeni, ja mogu da ispadnem iz prvih deset, ali Novak je uvek tu", smatra Rus. 

 

 

Sezonu za nama obeležili su Đoković, drugoplasirani Karlos Alkaraz (Španija), pomenuti "baćuška" i Italijan Janik Siner. 

"Ako pogledate ovu godinu i mnoge turnire u njoj, nas četvorica smo se malo odvojili od ostatka u jednom delu sezone, posebno na kraju, gledano kroz poene. Ali mislim da to takođe pokazuje kako svakaka sezona može da bude drugačija. Stefanos Cicipas je stigao do finala Australijan opena, ali iz više razloga je imao težak kraj sezone i može da pretekne mene, Sinera, Karlosa i Novaka, bilo koga", izjavio je Medvedev. 

Dilemu nema ni bivši britanski teniser Tim Henman. Nekada četvrti teniser sveta očekuje da osvajač poslednjeg Australijan opena, Rolan Garosa, US Opena i Završnog mastersa nastavi dominaciju svetskim tenisom i u predstojećoj godini.

"Intervjuisao sam ga posle finala u Torinu i rekao sam mu:'Vidi, imaš 36 godina i čini mi se da igraš bolje nego ikad. Kako se tebi čini?' I on se složio, smatra da je ovo najbolji tenis koji je ikada igrao. Mislim da je to zapanjujuće i da zaslužuje toliko poštovanja iz mnogo razloga, ne samo zato što je u stanju da igra i kreće se u godinama kada mu sigurno nije lakše, već i što i dalje ima glad, želju i motivaciju da nastavi da pobeđuje. Tako da će i u 2024. sigurno biti teško pobediti ga. Mislim da je on favorit na početku godine i da će dominirati i dalje. Ne samo turniri koje je osvojio, već i način na koji je igrao bio je neverovatan. I osećam da mentalno deluje kao da igra sa mnogo slobode", izjavio je Henman u razgovoru za Eurosport.

 

 

Đoković ima više pobedničkih trofeja sa turnira serije 2.000 od svojih arhetipskih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala, pri čemu je Švajcarac već neko vreme u sportskoj penziji dok će Španac sledeće sezone probati da se vrati u vrh "belog sporta, posle višemesečnog bolovanja. 

"Toliko dugo je jurio Federera i Nadala i sve te različite rekorde: broj grend slem titula, završetak godine na prvom mestu ili broj nedelja na vrhu ATP liste… I sada ih je pretekao. Verujem da se nalazi u poziciji na kojoj je dugo želeo da bude. Dostigao ju je i sada igra bolje nego ikad. Đokovićeva brzina, njegov balans, udaranje loptice, jačina kojom to čini, kako menja pravac i ne promašuje… Dakle, 2024, na Austalijan openu u muškoj konkurenciji, po mom mišljenju, bez ikakve sumnje Đoković je favorit", zaključio je Henman.

Dok se Novak Đoković u Dubaiju priprema za novu sezonu, gde ga osim napada na turnirske trofeje iz ATP porodice očekuje i novi pokušaj osvajanja toliko željene zlatne medalje na Olimpijskim igrama.