Novak Djoković

Čisto varvarstvo od tenisa, balavim dok ga gledam Đokovića kako udara lopticu: Alkarazov trener, Karlos Ferero, zadivljen Srbinom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.11.2023 13:22
Novak Đoković i Huan Karlos Ferero u društvu kolega Guliver/AP Photo/Manu Fernandez)
Novak Đoković i Huan Karlos Ferero u društvu kolega

Čak i oni što ne simpatišu Novaka Đokovića ili se nalaze sa druge strane "rova" ne mogu da ospore, kao vasiona, ogromno znanje i fantastična teniska dostignuća Novaka Đokovića. Huan Karlos Ferero vodi karijeru Karlosa Alkaraza, ali bez obzira na to što pomaže svom učeniku kako da se rve sa Srbinom, dok G.O.A.T. jednog dana ne ode u igračku penziju, ne želi da krije ličnu fascinaciju 36-godšnjakom iz Beograda.

Naprotiv, na vrlo slikovit način je opisao svoje divljenje Đokovićevom tenisu, onako ko to rade veliki sportisti bez viška sujete i ljubomore na tuđa dostignuća. 

"Polako ostajem bez reči kojima bih ga pohvalio. Balavim dok ga gledam kako udara lopticu, kako se kreće… Kada je mentalno kako treba i ne bavi se sporednim stvarima, to je čisto varvarstvo od tenisa! Način na koji se on nosi sa ključnim momentima u meču i tajmingom je jedinstven u svetu tenisa. Kvalitet njegove igre je impresivan dok u praktično svakom poenu stavlja ogroman pritisak na protivnika. Ne možete ga videti da promaši dva udarca zaredom. To vam govori koliko je dobar i koliko bolji još želi da bude", priznaje Ferero. 

 

 

Za nekadašnjeg lidera ATP liste nema mestu dilemama ili trilemama oko toga ko je najveći sin "belog sporta", jer brojke drže njegovog zemljaka Rafaela Nadala i Švajcarca Rodžera Federera ispod Đokovića na lestvici velikana. 

"Pogledajte njegovu karijeru… Na stranu brojke i trofeji, za mene je najbolji iako je to komplikovana tema. Možete da više volite Federera zbog stila igre, Nadala zbog posvećenosti i svega što je osvojio. Njihova dostignuća su neosporiva ali za mene je Novak najbolji u istoriji", kategoričan je Španac. 

Podsetio je na nedavne duele Alkarasa i Đokovića, jer je njegov štićenik dobio epsko finale Vimbldona ovog leta, a Novak prošlog vikenda "razmontirao" puno mlađeg izazivača u polufinalu Završnog mastersa u Torinu. 

"Igrati ovako na ovoj vrsti podloge zahteva ogroman uložen trud. Nije ovo nikakav izgovor ali očigledno je da nismo mnogo dobili od igranja u dvorani. Pretpostavljam da treba uložiti mnogo više vremena i truda u treniranje na ovoj podlozi. Kada je Karlos napravio dve vezane greške, meč je bio gotov… Svestan je koliko mora još da napreduje. Pre sve ga na psihološkom planu. Đoković je tu u ogromnoj prednosti. Svi znamo da je najbolji svih vremena a da je na ovoj podlozi još teže protiv njega. Ali polako, tek mu je 20 godina. Svake godine mora da ulči i da napreduje ako želi da bude najbolji", zaključio je Ferero.