Novak Djoković

Novak 8/8 protiv Frica: Đoković u polufinalu US Opena, čeka Tijafoa ili Šeltona u narednom kolu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2023 22:27
Novak 8/8 protiv Frica: Đoković u polufinalu US Opena, čeka Tijafoa ili Šeltona u narednom kolu Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Novak Đoković opravdao je ulogu favorita protiv Tejlora Frica u četvrtfinalu US Opena. Srpski teniser slavio je i u osmom međusobnom duelu sa devetim igračem ATP liste, a do plasmana među četiri najbolja tenisera na poslednjem grend slemu u sezoni, stigao je posle nešto više od dva časa i 30 minuta igre - 3:0 (6:1, 6:4, 6:4).

Njegov naredni protivnik biće pobednik duela Frensis Tijafo - Šelton Ben, čiji je meč na programu 02:15 časa iza ponoći po našem vremenu. Tijafo, 10. igrač sveta je favorit u tom okršaju. Ben je 47. teniser ATP liste i do sada se nije sastajao sa Novakom, dok je ĐokOvić protiv Tijafoa dva puta odmerio snage u karijeri i oba meča je rešio u svoju korist. Najpre na Australijan openu 2021. godine (3:1), a onda i na Lejver kupu 2022. (2:0).

Što se tiče duela sa Fricom. Novak je od starta preuzeo kontrolu nad mečom i pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljalo. Iako se mučio na servisu u uvodnom setu (50 odsto), gde je u drugom gemu doživeo i brejk. Fenomenalna igra na riternu, omogućila mu je da napravi čak četiri brejka protiv Amerikanca u nastavku i taj igre dobije sa velikih 6:1.

Drugi set bio je nešto turbulentniji. Fric je zaigrao agresivnije iza osnovne linije, pa je u četvrtom gemu Novak morao da brani četiri brejk lopte. Ali je zahvaljujući brejku iz prethodnog gema uspeo da napravi prednost, koju je bez većih problema sačuvao do kraja. A, koliko je bio dominantan ilustruje podatak da je poslednja dva gema na svom servisu dobio sa nulom.

Nešto bolja igra iz prethodnog seta, dala je krila američkom teniseru u nastavku meča. Podigao je procente servisa. Zaigrao je Fric onako kako se očekuje od igrača iz Top 10 liste, ali je razlika u kvalitetu bila prevelika za bilo šta više. Iako je Novak morao da brani dve brejk lopte u šestom gemu, prvi je došao do prednosti. Poveo je 4:3. Usledila je brza reakcija Amerikanca, koji je odmah vratio brejk. Da bi Đoković sigurnom igrom na riternu još jednom oduzeo servis momku iz Kalifornije, a potom i overio pobedu i plasman u polufinale US opena, koje je na programu 8. septembra.