Vesti iz ostalih sportova

NHL finale Zapadne konferencije: Dalas Stars – Edmonton Oilers

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.05.2024 15:47
Hokejaši Dalas starsa Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Hokejaši Dalas starsa

Finale Zapadne konferencije nam donosi duel dve nabolje ekipe regularnog dela sezone na Zapadu nakon 1. januara. Edmonton je u 2024. osvojio 67 poena, dok je Dalas osvojio 65, tako da su obe ekipe i u plej-ofu dokazale svoju odličnu formu od početka godine.

U doigravanju će se sastati deveti put i taj NHL meč počinje u noći između četvrtka i petka u 02.30 časova. Poslednji put su igrali 2003. kada je Dalas bio uspešniji, a Starsi su bolji i u ukupnom dosadašnjem skoru 6-2. U regularnom delu sezone Dalas je ostvario dve pobede, Edmonton je pobedio jednom

Dalas u finale konferencije ulazi nakon izuzetno teškog rasporeda i pobeda u dve vrlo teške serije, protiv aktuelnog šampiona Las Vegasa, koju su dobili u 7 utakmica i fantastične ekipe Kolorada, koju su pobedili 2-1 u šestoj utakmici, nakon čak 2 produžetka. Edmonton je nakon pobede nad Los Anđelesom u 5 utakmica imao dosta problema u prethodnom kolu i bilo im je potrebno svih 7 mečeva da prođu vrlo nezgodnu ekipu Vankuvera, od koje su gubili 3-2 nakon 5. utakmice.

 

 

Glavna uzdanica Starsa bi trebalo da bude neverovatni defanzivac Miro Heiskanen, koji predvodi ekipu sa 13 postignutih poena u plejofu. Osam od trinaest poena postigao je u prethodnoj rundi, u vrlo nezgodnoj seriji protiv Kolorada. Sa druge strane, imamo pakleni duo Draizajtl (24 poena u plej-ofu), koji postiže dva gola po utakmici i Mekdejvid (21 poen), tako da će Džejk Otinger, golman Dalasa (jedan od trojice golmana u plej-ofu sa osam pobeda) imati pune ruke posla da svoj tim održi u igri.

Ključ za Dalas će biti da li će uspeti i u ovoj seriji da nastave trend balansiranog postizanja poena. Čak devet igrača ih je do sada u plej-ofu postiglo šest ili više, dok samo jedan u sastavu nije do sada upisao poen. Starsi uspevaju da poentiraju sa svih strana i ta dubina sastava ih čini vrlo opasnim u svakom trenutku utakmice. Da stvar bude interesantnija upravo je dubina sastava omogućila Edmontonu da preokrene 3-2 protiv Vankuvera i plasira se u finale zapada. Neka druga imena osim Mekdejvida i Draizajtla su počela da se pojavljuju na listi strelaca u poslednje dve pobede i to će biti neophodno ukoliko žele da se plasiraju u veliko finale. Balans i dubina se često spominju kao osnova uspeha u plejofu, sa dobrim razlogom.

 

 

Ako Edmonton misli dalje, igrači poput Zeka Hajmana moraju početi redovno da postižu golove. Hajman je plejof počeo hettrikom u prvoj utakmici protiv Los Anđelesa, ali je Vankuver uspeo da ga ostavi bez golgeterskog učinka u prve 4 utakmice serije. Sa druge strane Dalas će se oslanjati na dobru formu svog golmana Otingera, koji je za sada na trećem mestu među golmanima u plejofu sa procentom odbrana .918. Bolji od njega od golmana koji se još uvek takmiče je samo golman Rendžersa Igor Šesterkin.

Ukoliko Dalas iskoristi prednost domaćeg terena i plasira se u veliko finale, biće to nakon pobede u tri neverovatno teške serije, 7 utakmica protiv aktuelnih šampiona, 6 utakmica protiv Nejtana Mekinona koji igra sezonu karijere i sada sudar sa najpotentnijim napadačkim tandemom u Mekdejvidu i Draizajtlu. Da li će uspeti u tome i dobiti šansu da osvoje prvi Stenli Kup posle 25 godina, ili će Mekdejvid konačno po prvi put u karijeri igrati veliko finale i pokušati da osvoji prvu titulu za Edmonton nakon više od tri decenije pratimo od petka u 2:30h.