Vesti iz ostalih sportova

Formula 1 radi kao rudnik zlata: Prihodi "najbržeg cirkusa" porasli za vrtoglavih 25 odsto

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.03.2024 18:35
varničenje bolida tokom trke Formule 1 Guliver
varničenje bolida tokom trke Formule 1

Formula 1 odavno predstavlja mamac za publiku i sponzore, ali prošle godine je to bila više nego ikada. Zvanični podaci kažu da je rast njenih prihoda u tih 12 meseci iznosio vrtoglavih 25 odsto.

Preciznije, zbirni godišnji prihod skočio je sa 2.573 milijarde američkih dolara na 3.222 milijarde u istoj valuti, dok je operativna dobit porasla za još neverovatnijih 64% ili sa 239 miliona na 392.000.000 američkih novčanica

O toga su se lepo okoristili i konstruktorski timovi, obzirom na to da je njih 10 između sebe podelilo 1.215 milijardi dolara, što je skok za pet odsto u odnosu na godinu pre toga - 1.157 milijardi. 

I to, prema priznanju vlasnika takmičenja, dobrim delom zahvaljujući premijernoj trci za Veliku nagradu Las Vegasa, jer je ista animirala brojne gledaoce i kompanije u Sjedninjenim Američkim Državama. 

"Prihodi od sponzorstva porasli su zbog priznavanja prihoda od VN Las Vegasa, prihoda od novih sponzora i rasta prihoda od postojećih sponzora", stoji između ostalog u objavi "Liberti medija".

Izvršni direktor F1, Stefano Domenikali, pohvalio se istovremeno i rastom popularnosti F1 na najrazličitijim društvenim mrežama i platformama, rekavši da je Formula 1 "najbrže rastuća liga" u tom delu javnosti. 

Druga strana medalje jeste porast troškova, obzirom da je trebalo povećati novčana ulaganja u novo osoblje, marketing, IT sektor i sve druge faktore u (ne)posrednoj blizini u službi glavnih junaka, tj. aktuelnog šampiona Maksa Ferstapena i njegovih kolega za volanima bolida.