Vesti iz ostalih sportova

NHL januar: Neverovatne serije, ludi golovi i Vinter Klasik

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.02.2024 17:05
Hokjeaši Sijetl Krakena i Las Vegas Najtsa Tanjug/AP Photo/John Froschauer
Hokjeaši Sijetl Krakena i Las Vegas Najtsa

Prethodni mesec u NHL-u doneo nam je mnogo ludih i lepih golova, kao i neverovatne serije pobeda i poraza, ali i spektakularni Vinter klasik kojim smo započeli novu, 2024. godinu.

Vinter Klasik za novu godinu

Prvog dana nove godine odigran je 17. Vinter Klasik, utakmica koja se igra na otvorenom, obično na nekom od bejzbol ili stadiona američkog fudbala, prvih dana u godini. Ove godine meč je odigran u Sijetlu, na T-Mobajl Parku, domu bejzbol ekipe Sijetl Mariners, pred preko 47.000 gledalaca, između dve najnovije ekipe u ligi. Domaći Kraken je savladao aktuelne šampione iz Las Vegasa 3-0, čime su postali prva ekipa koja je ostvarila šat aut (utakmica bez primljenog gola) u istoriji Vinter Klasika.

Odabir ekipa se nije pokazao kao najsrećniji, jer je ovogodišnje izdanje novogodišnje utakmice oborilo rekord po slaboj gledanosti u SAD. Procenjuje se da je prosečno svega 1.1 miliona Amerikanaca gledalo meč.

Tanjug/AP Photo/Lindsey Wasson

Kadar sa Vinter klasika
Neverovatne serije pobeda i poraza

Januar nam je doneo fantastične igre nekih, ali ujedno i prilično loše igre nekih drugih. Edmonton Ojlersi su na korak od izjadnačenja NHL rekorda. Ekipa iz Kanade je trenutno u seriji od 16 uzastopnih pobeda i fali im samo još jedna da izjednače rekord. Poslednji poraz doživeli su još 19. decembra prošle godine, što ih je sa 6. mesta u diviziji i 20 poena manje od vodećeg Vegasa katapultiralo na 3. mesto i 12 poena zaostatka, sa čak 4 odigrane utakmice manje. Dosadašnji rekord drže Pitsburg Pingvinsi, iz sezone 1992-93. sa 17 pobeda.

Osim Edmontona odličan januar imali su i Sijetl Krakeni, odnosno Florida Pantersi koji su ostvarili po 9 uzastopnih pobeda, odnosno Vinipeg Džetsi, sa 8 uzastopnih pobeda, što je najduži niz u istoriji franšize. Džetsi su se ovom serijom vratili u lov za osvajanje Central divizije, sa samo 2 boda manje od vodećeg Kolorada, dok je ekipa Pantera odmah iza Bostona na drugom mestu Atlantik divizije.

Manje sreće u mesecu za nama imala je ekipa San Hozea, koja ne uspeva da se iščupa iz očajne sezone koju igra, pa je tako uspela da ostvari niz od 12 uzastopnih poraza I sada zauzima pretposlenje mesto u ligi (poslednje u svojoj diviziji) ispred samo ekipe Čikaga. Ništa mnogo bolji nisu bili ni Los Anđeles Kingsi, koji su uspeli da zabeleže 8 uzastopnih poraza i padnu na 4. mesto u diviziji, 15 bodova iza vodećeg Las Vegasa.

Sjajni golovi i sjajne odbrane

Puna lepota hokeja ogleda su nesvakidašnjim golovima i zapanjujućim odbranama. U januaru smo bili počašćeni nekim od kandidata za gol, odnosno odbranu sezone.

Majkl Meklaud igrač Nju Džersi Devilsa postigao je prelep gol na utakmici protiv Vašingtona

Na listu nam je upalo i interesatno, nesvakidašnje izvođenje penala Kirila Marčenka

Da nikad ne treba odustati i da treba biti uporan do kraja pokazali su nam Kris Krajder i Kem Jork

Da ne bude da su samo napadači blistali, imali smo i nekoliko odličnih odbrana. Čarli Lundgren nije dao na sebe iz neposredne blizine

Mark Andre Fluri je prosto pruzeo stvari u svoje ruke, a ostalo je istorija

Legendarni golman novi trener Njujork Ajlandersa

Ekipa iz “Velike jabuke” postavila je za novog glavnog trenera proslavljenog golmana Patrika Roa, umesto Lejna Lamberta. Ajlandersi igraju jednu osrednju sezonu, nalaze se na četvrtom mestu Metropolitan divizije, 11 bodova iza vodećih Rendžersa. Sa praktično popunjenim seleri kepom za ovu sezonu (skupom ekipom koja igra ispod očekivanja) i svega oko 5 miliona projektovnog prostora za sledeću sezonu (samo dve ekipe imaju manje), biće veliki izazov preokrenuti stvari.

Patrik Roa već ima iskustva u vođenju NHL ekipa, bio je trener Kolorado Avelanša od 2013. do 2016. i ima skor 130-92-24.

Preostale zanimljivosti iz januara u NHL

Viliam Nilander potpisao novi osmogodišnji ugovor za 92 miliona dolara sa Toronto Mejpl Lifsima, koji će ga učiniti jednim od najplaćenijih igrača u NHL.

Oston Metjuz, Nilanderov saigrač iz Toronta, uspeo je da postigne po 30 golova u svakoj od svojih prvih 8 sezona u ligi, što je pošlo za rukom samo još 9 igrača pre njega u istoriji.

Senzacionalni ruki Čikaga Konor Bedard doživeo je početkom meseca tešku povredu vilice, koja će ga držati van terena 6 do 8 nedelja.

Mark Andre Fluri prestigao Patrika Roa na drugom mestu večne liste pobeda sa 552, ispred njega je samo legendardni Martin Brodur sa neverovatnom 691 pobedom.

Met Dušejn iz Dalasa i Lars Eler iz Pitsburga odigrali su svako svoj 1.000 meč u ligi.

San Hoze Šarksi će sledeće sezone povući iz upotrebe dres sa brojem 19 svoje legend Džoa Torntona.

Tom Ficdžerald GM Nju Džersi Devilsa potpisao je novi višegodišnji je ugovor sa ekipom, koji će ga ujedno učiniti i Predsednikom hokejaških operacija.

Vlasnici NBA ekipe Juta Džez zatražili su od NHL-a proširenje i uključenje ekipe iz Solt Lejk Sitija. Razgovori dve strane traju od 2022. a novoformirana ekipa bi za početak igrala u Areni NBA ekipe.

Dva najjača udarca na gol otkad NHL EDGE data meri tu kategoriju. Prvo je Daren Radiš iz Toronta zabeležio udarac od 164.8 km/h i time oborio record Koltona Parajka iz 2022. od 164.1 km/h, da bi njega zatim pretekao Kolin Miler iz Nju Džersija sa 165.1 km/h.