Vesti iz ostalih sportova

Spektakularan povratak Džounsa u oktagon: Giljotinom zadavio Gejna i postao šampion teške kategorije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.03.2023 10:02
Spektakularan povratak Džounsa u oktagon: Giljotinom zadavio Gejna i postao šampion teške kategorije Tanjug/AP Photo/David Becker

Legendarni MMA borac Džon Džouns vratio se u oktagon posle tri godine pauze i na spektakularan način postao šampion teške kategorije. NA UFC "eventu" u Las Vegasu slavio je protiv Sirila Gejna u prvoj rundi, kada je "giljotinom" praktično zadavio rivala i na debiju u ovoj diviziji stigao do šampionskog pojasa.

Amerikanac je dugo bio vladar poluteške kategorije, gde je do titule stigao već u 23. godini, kada je postao najmlađi šampion UFC-a. Tokom karijere borio se protiv neverovatnih imena, poput Andersona Silve, Čaela Sonena, Viktora Belforta, a nakon što je zabeležio 26 pobeda u svojoj diviziji, rešio je da podigne kilažu i oproba se sa teškašima.

Od svoje poslednje borbe sa Dominikom Rejesom prošlo je tri godine, a zbog te činjenice, kao i zbog raznih problema sa zakonom van oktagona, mnogi mu nisu predviđali ovako slavan debi u teškoj kategoriji. Međutim, Džouns je kao po običaju razuverio "neverne Tome" i na spektakularan način uzeo pojas, koji će, prema svemu sudeći, braniti u narednom meču protiv Stipea Miočića, bivšeg šampiona.

 

 

Što se tiče duela Gejna i Džounsa, tu nije bilo mnogo prostora za Francuza, koji osim "low kicka" u međunožje Džounsa, ništa nije pokazao. Uglavnom se kretao oko oktagona, pokušavajući da pronađe pravo rešenje za razorne direkte Amerikanca. Međutim, u jednom trenutku Džouns je prestao da se igra igre "mačke i miša" i rešio da borbu uvede u parter.

Najpre je odvukao Gejna ka ogradi i iz drugog pokušaja bacio rivala na pod. Gejn je pokušavao da se izvuče, ali se videlo da nema pravo rešenje u parteru. Džouns mu je uzeo leđa, a potom prešao u "mount", gde je "giljotinom" rešio pitanje pobednika, za 27. trijumf u karijeri.

“Dugo sam čekao ovaj trenutak, dosta dugo sam radio za ovo, a mnogi su govorili da se nikada neću vratiti. Spremao sam se za povratak i verovao sam. Dugo se nisam borio i malo sam se čudno osećao u stojećem stavu. Međutim, kada smo se našli u parteru bio sam uveren da su moje rvačke sposobnosti bolje i bio sam siguran da ću pobediti”, poručio je Džon Džons posle meča.

Otkrio je sa kim želi da se bori u narednom meču.

"Hoćete da vidite kako bijem Stipea? Dajte da damo navijačima ono što žele. Spreman sam za tu borbu i želim je. Hoću tebe Miočiću, ti si najveći teškaš svih vremena i to je ono što želim. Nadam se da si spreman", zaključio je Džon Džouns.