Vesti iz odbojke

Počinje EP za odbojkaše na Areni: Srbija u sredu startuje protiv Švajcarske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.08.2023 12:56
Počinje EP za odbojkaše na Areni: Srbija u sredu startuje protiv Švajcarske MN Press

Startuje 33. Evropsko prvenstvo za odbojkaše duelom aktuelnog šampiona Italije i Belgije (21.00, TV Arena sport 1), a sve mečeve možete ekskluzivno da gledate na kanalima TV Arena sport. Prvenstvo Evrope se održava u četiri države Italiji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Izraelu od 28. avgusta do 16. septembra.

Odbojkaši Srbije završili su pripreme, danas putuje za Peruđu gde će igrati mečeve grupe "A" a rivali su za početak Švajcarska (30. avgust, 21.00), zatim Belgija (31. avgust, 18.00), Italija (1. septembar, 21,00), Estonija (Ankona, 3. septembar, 18.00) i na kraju Nemačka (Ankona, 5. septembar 21.00). Po četiri najuspešnije selekcije igraće u osmini finala, A grupa se ukršta sa C grupom (Češka, Danska, Crna Gora, Severna Makedonija, Holandija, Poljska), a "B" grupa (Bugarska, Hrvatska, Finska, Slovenija, Španija, Ukrajina) sa "D" grupom (Francuska, Grčka, Izrael, Portugalija, Rumunija, Turska).

Selektor Igor Kolaković odredio je spisak od 14 odbojkaša za EP. Susreo se tokom priprema sa povredama igrača, ali je generalno zadovoljan urađenim. Marko Ivović je uspeo da se oporavi, igrao je u zatvorenom meču protiv Češke i našao se na spisku, bap kao i Uroš Kovačević koji je zadobio manju rupturu tokom priprema. U reprezentaciji nema Srećka Lisinca, koji se dugo oporavljao od povrede leđa, a ranije su otpali tehničar Andrija Vulikić i korektor Božidar Vučićević.

"Imali smo dobre uslove, odradili smo uglavnom sve ono što smo hteli, jedino može malo da nas zabrinu te povrede Ivovića i Kovačevića. Koliko smo spremni, pokazaće rezultati na Evropskom prvenstvu. Nadam se da ćemo dizatio formu kroz mečeve i da ćemo u pravom trenutku biti spremni za ono što očekujemo. A, očekujemo veliku borbu sa naše strane. Ovo je ekipa je u razvoju, imamo iskusne poput Podraščanina, ali i mlađe bez iskustva na velikim takmičenjima. Nadam se da će na pravi način iskoristiti. Želimo da napadnemo sve rivale, da pokažemo želju za pobedom. Dokle će nas to dovesti, pokazaće krajnji rezultat", istakao je selektor Igor Kolaković.

 

 

Boje reprezentacije Srbije na EP braniće: 

Tehničari: Vuk Todorović (Volej, Ljubljana) i Aleksa Batak (Partizan)

Korektori: Aleksandar Atanasijević (Skra Belhatov) i Dražen Luburić (Lokomotiva, Novosibirks)

Libera: Milorad Kapur (Partizan) i Miloš Krsteski (Ribnica)

Blokeri: Marko Podraščanin (Trentino), Petar Krsmanović (Vojvodina), Nemanja Mašulović (Volej, Ljubljana) i Aleksandar Nedeljković (Fridrishafen)

Primači servisa: Uroš Kovačević (Aluron Zavjerčje), Marko Ivović (Dinamo Sosnovi Bor), Miran Kujundžić (Šlepks Malov Suvalki) i Pavle Perić (Fenerbahče).

Odbojkaši Srbije na poslednjih pet od šest Evropskih prvenstava igrali su u polufinalu. Bili su evropski prvaci 2011. i 2019. godine, osvojili su bronze 2013. i 2017. godine, bili četvrti na prethodnom skupu 2021. godine, a jedino su 2015. godine zaustavljeni u četvrtfinalu od Francuske (1:3).