Vesti iz NFL

Istorijska prva runda NFL plej-ofa: Kolaps Kaubojsa, rađanje novih zvezda i prva pobeda u plej-ofu za Detroita posle više od 30 godina

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

16.01.2024 10:46
Navijači Detroit lajonsa Tanjug/AP Photo/Duane Burleson
Navijači Detroit lajonsa

NFL plej-of je mesto gde igrači sa odličnim partijama mogu postati legende ili lošim izdanjem mogu postati tragičari u očima navijača franšize za koju nastupaju. Si Džej Straud i Džordan Lav, iako su veoma mladi kvoterbekovi (prva godina kao starteri na toj poziciji), su brilijantnim partijama ovog vikenda svoje ime upisali u istoriji Teksansa i Pekersa.

Isto može da se kaže za Bejkera Mejfilda i Džereda Gofa, nekadašnji prvi pikovi na NFL draftu su bili glavni razlozi zbog čega su Detroit Lajonsi i Tampa Bej Bakanirsi stigli do pobeda. Naravno, imali smo i razočaravajuće partije ovog plej-of vikenda.

Najveći tragičari su svakako Dalas Kaubojsi i Dak Preskot, koji su još jednom igrali ispod svojih sposobnosti i ponovo ispali u prvoj rundi plej-ofa. Ništa bolji od njih nisu bili Majami Dolfinsi i Tua Tagovailoa koji su se zaledili na Erouhedu i na ponizan način završili svoje plej-of učešće.

Šest utakmica smo videli u prvoj rundi NFL plej-ofa, a ovako izgleda rang lista pred divizijsku rundu plej-ofa.

1. BALTIMOR REJVENS (13-4)

Baltimor Rejvensi nisu igrali u prvoj rundi NFL plej-ofa zato što su prvi nosilac u svojoj konferenciji. Očekuje ih meč protiv Hjuston Teksansa u divizijskoj rundi NFL plej-ofa.

2. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (12-5)

San Francisko Fortinajnersi nisu igrali u prvoj rundi NFL plej-ofa zato što su prvi nosilac u svojoj konferenciji. Očekuje ih meč protiv Grin Bej Pekersa u divizijskoj rundi NFL plej-ofa.

3. DETROIT LAJONS (12-5)

 

 

Nisu ovo oni isti stari Detroit Lajonsi vaših roditelja, koji su godinama bili na dnu lige. Ne, ovi Detroit Lajonsi u mladi, veoma talentovani, agresivni, željni uspeha i to su pokazali u pobedi protiv Los Anđeles Remsa. Kao što je bilo očekivano, napad Detroita je fantastično započeo ovu utakmicu sa tri tačdauna u prva tri poseda. Džered Gof (22/27, 277 jardi i tačdaun) je odigrao jedan od najboljih mečeva u svojoj plej-of karijeri, dok su mladi ofanzivni plejmejkeri pokazali svoj pun potencijal na ovom susretu. Amon-Ra Seint Braun je postao tek osmi igrač u istoriji franšize sa 100 ili više uhvaćenih jardi u plej-of utakmici.

Treba istaknuti odbranu koja je bila sjajna u crvenoj zoni i nije dozvolila tačdaun unutar svojih 20 jardi. Uz to su imali dva seka i bili veoma dobri protiv trčanja dozvolivši samo 68 jardi na zemlji.
Ovo je bila prva pobeda u plej-ofu Lajonsa još od januara 1992. godine (prekinut je najduži niz u NFL istoriji bez plej-of pobede).

4. BAFALO BILS (11-6)

Bez većih problema su Bilsi stigli do pobede i započeli novih pohod na Lombardijev trofej. Bafalo je sve vreme imao potpunu kontrolu nad utakmicom i trenutno se nalaze u sjajnoj formi sa šest uzastopnih pobeda. Džoš Alen (21/30, 203 jarda i ukupno četiri tačdauna) je ponovo odigrao jedan sjajan meč u plej-ofu, kada je bilo neophodno da se napravi važan potez i osvoji veliki broj jardi, Alen je svaki put isporučio.

Tačdaun trčanjem dugačak 52 jarda je bio drugi najduži u istoriji NFL plej-ofa za kvoterbeka (Kolin Kapernik je imao najduži tačdaun trčanjem). Mladi plejmejkeri u napadu su iskoračili na ovom meču. Dalton Kinkeid i Džejms Kuk su zajedno imali 138 jardi sa linije skrimidža uz jedan tačdaun.

Bilsi ostaju kod kuće i u narednom kolu, što će biti veoma bitna stvar jer Bilsi u eri Džoša Alena imaju pet pobeda i samo jedan poraz u plej-ofu na njihovom stadionu. U Bafalo stižu njihovi najveći rivali Kanzas Siti Čifsi, ekipa koja ih je izbacila iz plej-ofa već dva puta u poslednje tri sezone.

5. KANZAS SITI ČIFS (11-6)

Kanzas Siti Čifsi su u subotu uveče uspeli da se izbore sa izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima i na kraju bez puno muka pobedili Majami Dolfinse na Erouhedu. Čifsi su pre svega defanzivno uspeli da zatvore jedan od najefikasnijih napada, dozvolivši Dolfinsima samo sedam poena i svega 13 prvih daunova.

Iako su se mučili čitave sezone sa ispuštenim loptama hvatača, deluje da je Patrik Mahoums (23/41, 262 jarda i tačdauna) pronašao novu omiljenu metu u novajliji Rašiju Rajsu. Mladi hvatač je odigrao svoju najbolju utakmicu u pravom momentu sa osam hvatanja za 130 jardi uz jedan tačdaun. Igra na zemlji (34 nošenja za 147 jardi) je bila glavni razlog zbog čega su Čifsi uspeli da kontrolišu vreme poseda.

Čifsi će u sledećoj rundi putovati u Bafalo na duel protiv Bilsa.

6. GRIN BEJ PEKERS (9-8)

 

 

Pekersi su demolirali Dalas Kaubojse na gostovanju i mlade ofanzivne zvezde Grin Beja su odrasli pred našim očima u toj utakmici. Odličan ofanzivni i defanzivni plan od strane Meta LeFlera i Džoa Berija, još bolja egzekucija njihovih igrača je rezultiralo u 48 postignutih poena (izjednačili su rekord franšize po broju postignutih poena u plej-of meču) i šestoj pobedi na AT&T stadionu (nikada nisu izgubili na ovom stadionu).

Džordan Lav (16/21, 272 jarda i tri tačdauna) je bio skoro savršen sa paser rejtingom od 157,2, dok je Eron Džouns bio najveća pretnja po ekipu Kaubojsa. Trkač Pekersa je imao 131 jard sa linije skrimidža i tri tačdauna (Džouns ima devet tačdaunova u četiri utakmice protiv Dalasa). Romeo Dabs je imao 151 jard hvatanjem uz tačdaun i postao je tek treći igrač u istoriji franšize sa 150 ili više jardi hvatanjem u plej-of utakmici.
Grin Bej Pekersi nastavljaju svoje plej-of učešće i u narednoj rundi idu u San Francisko na megdan protiv Fortinajnersa. 

7. HJUSTON TEKSANS (10-7)

Priča iz bajke se nastavlja za mladi tim Teksansa, nakon što su kompletno nadigrali i ubedljivo pobedili Klivlend Braunse u prvoj rundi plej-ofa. Si Džej Straud (16/21, 274 jarde i tri tačdauna) je nastavio da igra briljantno i premašio je sva očekivanja koja su bila postavljena za njega.

Straud je postao najmlađi kvoterbek u istoriji NFL koji je pobedio u plej-ofu, uz to novajlija je predvodio svoj tim do 45 postignutih poena što je novi rekord u istoriji franšize Teksansa u plej-ofu. Hjuston je ofanzivno imao impresivnih 8,1 jard po akciji, ali je njihova odbrana bila ta koja je napravila razliku na meču. Teksansi su imali četiri seka, dve osvojene lopte i nisu dozvolili poen Klivlendu u drugom poluvremenu.

Puno pohvala zaslužuje glavni trener Demiko Rajans, koji je u jednoj sezoni uspeo da promeni kulturu i preokrene čitavu franšizu na bolje. Teksansi ove godine (ako računamo plej-of) imaju 11 pobeda, isto toliko pobeda su imali u poslednje tri sezone kombinovano.

8. TAMPA BEJ BAKANIRS (9-8)

Magična sezona Bejkera Mejfilda se nastavlja, nakon što su njegovi Bakanirsi na Rejmond Džejms stadionu pregazili prošlogodišnjeg šampiona NFC Filadelfija Iglse. Mejfild (22/36, 337 jardi i tri tačdauna) je bio odličan na ovom meču. Da njegovi hvatači nisu imali makar šest ispuštenih lopti, imao bi Mejfild još bolji procenat kompletiranih dodavanja ali ga to nije sprečilo da postane prvi kvoterbek u istoriji franšize sa 300 ili više jardi dodavanjem i tri tačdauna.

Čak petorica igrača je imala 45 ili više uhvaćenih jardi, dok je najbolji bio tajt end Kejd Oton sa osam hvatanja za 89 jardi.

Odbrana je bila fantastična i vršila je sjajan pritisak na čitavoj utakmici. Meč su završili sa tri seka, šest kvoterbek udaraca i spustili su Iglse na svega devet poena (tek četvrti put u plej-of istoriji su Bakanirsi uspeli da spuste protivnika na jednocifren broj poena na meču).

9. LOS ANĐELES REMS (10-7)

 

 

Bili su veoma blizu da naprave pravo iznenađenje Remsi i slome srce čitavom gradu Detroita, ali u njihovom poslednjem pokušaju Metju Steford nije uspeo da se poveže sa Pukom Nakuom na trećem daunu što je na kraju rešilo pitanje pobednika. Steford (25/36, 367 jardi dva tačdauna) je odigrao odlično protiv ekipe koja ga je draftovala i u kojoj je proveo većinu svoje karijere.

Nisu uspeli da uspostave igru na zemlji Remsi, to je bio glavni razlog zašto su ofanzivno usporili u drugom poluvremenu. Puka Nakua je na spektakularan način završio svoju prvu godinu u ligi, uhvativši devet dodavanja za 181 jard (novi NFL rekord za novajliju u plej-of meču) uz jedan tačdaun.
Remsi će morati u međusezoni da se fokusiraju da unaprede ofanzivnu liniju, ali i sekunderi u odbrani da bi mogli da se bore za Lombardijev trofej.

10. PITSBURG STILERS (10-7)

Još jedno plej-of učešće koje je završeno nakon jedne utakmice za Pitsburg Stilerse. Franšiza koja uz Petriotse ima najviše Lombardijevih trofeja, ne zna za pobedu u plej-ofu od 15. januara 2017. godine. Taj niz se nastavio nakon novog poraza, ovoga puta protiv Bafalo Bilsa. Iako su loše započeli meč i imali deficit od 21 poena, ekipa Majka Tomlina je uspela da se konsoliduje, pribere i u jednom momentu u četvrtoj četvrtini bude samo na jednom posedu razlike.

No, ipak na kraju Stilersi nisu imali dovoljno snage, ni talenta, da se ozbiljnije suprostave Bilsima. Mejson Rudolf (22/39, 229 jardi i dva tačdauna) je imao nekoliko veoma dobrih dodavanja i odluka, ali se vidi da ima određene limitacije i momente u kojima je pokazao da on prosto nije franšizni kvoterbek. Defanzivno se video i puno osetio izostanak jednog od najboljih defanzivnih igrača lige Ti Džeja Vota, Stilersi bez njega nisu uspeli da vrše konstantan pritisak i imali su samo dva seka na čitavom meču.

11. KLIVLEND BRAUNS (11-6)

Sjajna sezona se završila na ponižavajući način u porazu Braunsa od strane Teksansa u Hjustonu. Braunsi su dozvolili 45 poena protivniku, što je najviše u plej-of utakmici od 1967. godine kada su Klivlend Braunsi primili 52 poena od Dalas Kaubojsa. Klivlend je bio u rezultatskom priključku sve do treće četvrtine kada je u rasponu od pet akcija kvoterbek Džo Flako bacio dva presečena dodavanja i oba su bila vraćena za defanzivne tačdaunove. Potencijalno na neslavan način se oprašta Flako od NFL, pojedinac koji je možda najzaslužniji što se Klivlend i našao u plej-ofu ove sezone.

Odbrana, koja je statistički bila najbolja protiv dodavanja ove sezone, nije imala rešenje za napad Teksansa i dozvolila im je čak 356 jardi na samo 44 akcije. Nisu uspeli da zabeleže sek, dok se Majls Geret nije video na ovoj utakmici.

12. FILADELFIJA IGLS (11-6)

 

 

Sporo, staro, nedisciplinovano i bespomoćno su izgledali Filadelfija Iglsi u porazu protiv Tampa Bej Bakanirsa. Ove sezone Iglsi su izgledali kao bleda senka ekipe od prošle godine koja je igrala u Superboulu i bila na korak od osvajanja titule. Ova utakmica je bila pravi primer kako je izgledala sezona u poslednja dva meseca za Filadelfiju. Ofanzivno nisu uspeli da uspostave trčanje (15 nošenja za 42 jarda) i brzo odustali od toga, to je stavilo sav pritisak na Džejlena Hurtsa (25/35, 250 jardi i tačdaun) koji nije uspeo da spasi sezonu za Iglse. Odbrana se ponovo nije pojavila, imala veliki broj promašenih obaranja i dozvolila na kraju 426 jardi protivniku. Primili su 32 poena, niti jednom nisu bili uspešni na trećem i četvrtom daunu (0-11), dok su postigli svega devet poena.
Ovo je tek sedmi put u njihovoj plej-of istoriji da su Iglsi bili jednocifreni na meču.

13. MAJAMI DOLFINS (11-6)

Sem ako ne pronađu način da osvoje diviziju i budu domaćini u plej-ofu, ovaj tim Majami Dolfinsa prosto nije napravljen da beleži pobede na gostovanjima u doigravanju. Dolfinsi koji su u regularnoj sezoni bili jedan od najboljih napad, nisu uspeli da uspostave bilo kakav ofanzivni ritam. U jednoj od najhladnijih utakmica u istoriji NFL plej-ofa, Majami je imao samo 13 prvih daunova, jedanput bili uspešni na trećem daunu iz 12 pokušaja i postigli su svega sedam poena (bez poena u drugom poluvremenu). Nedisciplina je takođe vladala u redovima Majka MekDenijela, jer je njegov tim napravio osam prekršaja i imao 62 jarda kazne.

Tua Tagovailoa (20/39, 199 jardi i jedan tačdaun) je imao svega 51,3% kompletiranih dodavanja i predvodio napad Majamija do samo 264 jarde (što je 137 jardi manje od njihovog proseka). U svakom aspektu su bili inferiorniji Dolfinsi od Čifsa, to ukazuje i odnos u vremenu poseda.

Za Majami, sada postaje pitanje kako da grade ekipu i u kom smeru za budućnost. Tagovailoa ima još jednu godinu na njegovom ugovoru. Međutim, kvoterbek bi takođe mogao da pregovara o produženju dugoročnog ugovora - ako to budu odlučili vlasnik Stefen Ros i generalni menadžer Kris Grir.

14. DALAS KAUBOJS (12-5)

 

 

Još jedna sezona, još jedno razočaravajuće izdanje Dalasa u plej-ofu. Loš niz Kaubojsa se nastavlja i ove godine, nakon što su se obrukali pred svojim navijačima u porazu u prvoj rundi NFL plej-ofa od strane Grin Bej Pekersa. Dalas Kaubojsi sada imaju manji broj pobeda (2) na svom stadionu u plej-ofu nego Grin Bej Pekersi (3). Odbrana nije imala rešenje za mlad i eksplozivan napad Pekersa, ali su najviše razočarali napad i Dak Preskot.

Preskot (41/60, 403 jarda i tri tačdauna) je imao dva presečena dodavanja u prvom poluvremenu (jedno je bilo vraćeno za defanzivni tačdaun) koja su na kraju prelomila utakmicu u korist protivničke ekipe. Odbrana je dozvolila čak šest tačdaunova i nije uspela niti jedan sek da zabeleži. Kaubojsi su na kraju primili 48 poena, što je najveći broj primljenih poena na plej-of utakmici u njihovoj istoriji.

Dalas Kaubojse očekuju potencijalno tektonske promene na poziciji trenera, uskoro ćemo saznati koja će biti sudbina Majka Mekartija i Dena Kvina nakon sramnog izdanja čitave ekipe u plej-ofu.