Vesti iz NFL

Nema promene na vrhu lige, probudili se Lajonsi, dok su Bufalo bilsi sve opasniji: Sve smo bliži početku plej-ofa

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

19.12.2023 08:40
NFL igrači Tanjug/AP Photo/Adrian Kraus/Phelan M. Ebenhack
NFL igrači

Mudrost dolazi sa zimom, makar su to bile reči Oskara Vajlda, ali nekako imam utisak da imamo više pitanja nego odgovara nakon novog odigranog kola.

NFL je zaista jedna veličanstvena liga i iznenađenja su na sve strane, samo pitajte Falkonse kako su se proveli protiv Karoline. Ili bolje pitajte Čardžerse šta se desilo u Las Vegasu ili ipak šta se desi u Vegasu ostaje u Vegasu? No, previše digresija za jedno sjajno kolo koje su obeležile tri utakmice u subotu, dok su glavne zvezde nedeljnog programa bili Bilsi i Rejvensi dominantnim partijama protiv plej-of timova. Jastreb je nadmašio orla i održao se u životu u noći između ponedeljka i utorka, dok se stvari na vrhu ne menjaju jer Fortinajnersi suvereno vladaju.

Power ranking nakon 15. nedelje je stigao!

1. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (11-3)

Još jedna utakmica, još jedna dominantna pobeda San Franciska koji ne zna za poraz protiv divizijskih rivala u poslednje dve sezone. U svom timu, Fortinajnersi imaju dvojicu legitimnih MVP kandidata, Broka Pardija i Kristijana Mekefrija. Pardi (16/25, 242 jarda i četiri TD) je ponovo bio odličan i sada predvodi ligu u skoro svakoj statističkoj kategoriji za kvoterbeka. Sa druge strane, Mekefri je na ovom meču imao 187 jardi sa linije skrimidža i tri tačdauna. Sve je bliži tome da ima preko 2,000 jardi sa linije skrimidža i trenutno je izjednačen sa Rahimom Mostertom sa najviše tačdaunova ove sezone.

2. BALTIMOR REJVENS (11-3)

 

 

Magija Lamara Džeksona i fantastična odbrana održava Rejvense na prvom mestu u američkoj fudbalskoj konferenciji. 
Džekson (14/24, 171 jard i TD) nije imao sjajne brojke uz to je imao presečeno dodavanje, ali je predvodio tim po broju istrčanih jardi sa 97. Ovo je bila 37. utakmica u kojoj je Lamar Džekson predvodio tim po broju jardi na zemlji (samo Kem Njuton ima više u istoriji NFL sa 42). Na drugoj strani lopte, odbrana je još jednom pokazala zašto je jedna od najboljih u ligi dozvolivši samo sedam poena Džeguarsima. Stigli su do 50. seka ove godine Rejvensi i produžili svoj niz od 35. uzastopnih mečeva sa makar jednim sekom.

3. MAJAMI DOLFINS (10-4)

Dolfinsi su bili ubedljivi protiv Džetsa, uprkos činjenici da im nisu igrala trojica startera u napadu (Tajrik Hil, Konor Vilijams i Robert Hant) i trojica u odbrani (Dževon Holend, Dešon Eliot i Eksevijen Hauvard). Odbrana je imala šest sekova i četiri osvojene lopte, dok je napad bio veoma efikasan u svakom aspektu igre i postigao 30 poena (osmi put ove sezone). Rahim Mostert je nastavio da postiže tačdaunove i sada drži rekord sa najviše istrčanih tačdaunova u istoriji Dolfinsa u jednoj sezoni.

4. DALAS KAUBOJS (10-4)

Katastrofa je strefila Kaubojse u Bafalu, nakon što su bili razneti sa terena od strane Bilsa. Najbolji napad lige je uspeo da postigne svega 10 poena, dok je Dak Preskot (21/34, 134 jarde) odigrao svoju najgoru utakmicu u sezoni. Preskot je imao jedno presečeno dodavanje i samo 43 jarda dodavanjem na poluvremenu (najmanje od 2018. godine).
Osetio se izostanak defanzivnog linijaša Džonatana Henkinsa, pošto su Kaubojsi dozvolili 266 jardi na zemlji, visoku efikasnost na trećem daunu i u crvenoj zoni Bilsima. Treba obratiti pažnju na status Zeka Martina, najboljeg ofanzivnog linijaša Dalasa, koji je napustio meč zbog povrede levog kvadricepsa.

5. DETROIT LAJONS (10-4)

Važna pobeda i još važnije dominantno izdanje Detroit lajonsa, nakon što su razočarali u prethodnom kolu protiv Bersa. Napad je eksplodirao sa 42 poena, a Džered Gof (24/34, 278 jardi, pet TD i paser rejting od 134,6) je imao jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri. Novajlije, Sem LaPorta i Džamir Gibs, su postali tek drugi tandem novajlija u istoriji lige sa pet postignutih tačdaunova na jednom meču, dok Amon-Ra Seint Braun (sedam hvatanja, 112 jardi i TD) nastavlja da pruža sjajne partije čitave sezone. Lajonsi su na korak od osvajanja svoje divizije, nešto što nisu uspeli od 1993. godine.p

6. KANZAS SITI ČIFS (9-5)

Da je bilo mučno, bilo je. Ali su možda Čifsi pronašli rešenje ofanzivno sa kratkim dodavanjima. Igra trčanjem (20 nošenja, 43 jarda) ne funkcioniše od kako se povredio Ajzeja Pačeko, ali su to uspeli da zamene kraćim dodavanjima ka Klajdu Edvards-Eleru i Džeriku Mekinonu. Tandem trkača je imao sedam hvatanja za 83 jarda i dva uhvaćena tačdauna, dok novajlija Raši Rajs (devet hvatanja, 91 jard i TD) nastavlja da igra kao najbolji hvatač Čifsa ove sezone.

7. FILADELFIJA IGLS (10-4)

U slobodnom padu su orlovi iz Filadelfije, jer su Iglsi zabeležili treći poraz zaredom. Ofanzivni limiti su se videli i na ovom meču, jer su Iglsi ponovo bili spušteni na ispod 20 poena (četvrti put ove sezone, dok su imali samo dve takve utakmice prethodne). Džejlen Hurts je imao dva istrčana tačdauna na ovom meču i izjednačio se sa Kemom Njutnom sa najviše istrčanih tačdaunova za kvoterbeka u jednoj sezoni (14), ali je imao i dva presečena dodavanja koja su puno koštala Filadelfiju.

8. BAFALO BILS (8-6)

 

 

Najbolja i najkompletnija partija Bilsa ove sezone je došla u pravi čas. Bafalo je pregazio Dalas Kaubojse uprkos činjenici da je Džoš Alen ima samo sedam kompletiranih dodavanja. Glavni razlog za to je bio Džejms Kuk (221 jard sa linije skrimidža i dva TD) i igra na zemlji Bilsa. Kuk je odigrao svoju najbolju utakmicu u karijeri i postao prvi igrač od Freda Džeksona iz 2010. godine sa ovakvim brojkama. Bafalo je kao tim imao 266 jardi trčanjem, najviše za njih od 2016. godine.
Treba pohvaliti odbranu koje je primila samo 10 poena na meču, protiv napada koji je pre ovog duela predvodio NFL po broju postignutih poena sa 32,4.

9. KLIVLEND BRAUNS (9-5)

Uprkos velikom broju povreda, Braunsi nastavljaju da pobeđuju što je odlika odličnog trenera, dobrog sistema i sjajnih rezervnih igrača koji igraju iznad svojih sposobnosti. Mučili su se ofanzivno tokom većine utakmice, ali je Dejvid Endžoku iskoračio kada je bilo neophodno sa 10 hvatanja i 104 jarde uz tačdaun. Odbrana je spustila Berse na 88 jardi trčanjem, imala tri osvojene lopte, tri seka i zaustavila Čikago u poslednjoj akciji na meču.

10. HJUSTON TEKSANS (8-6)

Teksansi su nekim čudom preživeli teško gostovanje u Tenesiju i stigli do osme pobede ove sezone. To su učinili bez svog neverovatnog kvoterbeka Si Džeja Strauda (potres mozga) i na leđima fantastične odbrane. Iako su tačdaun tek postigli u poslednjih četiri minuta na meču, defanzivno su odradili sjajan posao i dozvolili Tenesiju samo 204 jarde u napadu. Sekovali su protivničkog kvoterbeka sedam puta i bili odlični u odbrani na trećem daunu (5-15). Ovom pobedom su Teksansi i dalje u igri da uđu u plej-of, ali i da potencijalno osvoje svoju diviziju.

11. SINSINATI BENGALS (8-6)

Brauning magija, spektakularni tačdaun Tija Higinsa, presečeno dodavanje u sedećem položaju defanzivnog linijaša Bi Džeja Hila i produžetak. Sve ovo je bilo neophodno za treću uzastopnu pobedu Bengalsa, koji nastavljaju da koračaju ka plej-ofu. Povrede će potencijalno da ih uspore ka tom cilju, ali su uspeli da ih prebrode Bengalsi na ovom meču. Odlična egzekucija u četvrtoj četvrtini, dve osvojene lopte i veoma dobar pritisak na protivničkog kvoterbeka su glavni razlozi za pobedu Sinsinatija.

12. INDIJANAPOLIS KOLTS (8-6)

Korak bliži plej-ofu su Koltsi, nakon pobede protiv direktnog rivala u toj borbi Pitsburg Stilersa. Iako su imali veliki broj povreda (Majkl Pitmen i Zek Mos nisu završili meč) i deficit od 13 poena, Koltsi su uspeli da se trgnu i uz odličan ofanzivni plan Šejna Stajkena da postignu 30 uzastopnih poena. Igra na zemlji (34 nošenja, 170 jardi) je sjajno funkcionisala, dok je Gardner Minšu imao tri tačdauna dodavanjem. Odbrana je bila odlična sa tri osvojene lopte, imali su četiri seka i uspeli da izjednače rekord franšize po broju sekova (46) u sezoni.

13. DENVER BRONKOS (7-7)

Delovali su umorno i istrošeno Bronkosi nakon trećeg gostovanja u poslednjih 13 dana. Odbrana, koja je bila glavni razlog zašto je Denver igrao sjajno poslednjih dva meseca, je potpuno bila nadigrana. Dozvolili su 448 jardi i čak šest tačdaunova (6-6 u crvenoj zoni su bili Lajonsi) i 7,0 jardi po akciji Detroitu. I dalje postoji nada za Bronkose da obezbede plej-of učešće (prvo od 2015. godine, kada su osvojili Superboul), s obzirom da imaju lak raspored do kraja sezone i duele protiv Petriotsa, Čardžersa i Rejdersa.

14. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (8-6)

 

 

Jaguaru očigledno ne prija sever, pošto je ovo treći poraz zaredom i sva tri su bila protiv timova iz severa AFC. Ofanzivno je malo toga funkcionisalo za Džeksonvil, koji je bio veoma neefikasan u crvenoj zoni (0-3) i na trećem daunu (3-13). Uz sve te muke Trevor Lorenc je imao dve izgubljene lopte i loš odabir akcija pri kraju poluvremena koji je koštao Džeguarse poena.
Džeksonvil trenutno deli prvo mesto u svojoj diviziji sa Koltsima i Teksansima, ali olakšavajuća okolnost za njih jeste da imaju lakši raspored do kraja sezone.

15. LOS ANĐELES REMS (7-7)

Kako se približavamo plej-ofu, sve opasnije i bolje izgledaju Remsi. Odličan balans u napadu krasi Remse u poslednjih pet utakmica (četiri pobede), dok je Metju Steford značajno smanjio broj izgubljenih lopti (13 tačdaun dodavanja naspram dva presečena dodavanja u tom periodu). Da bi obezbedili učešće u plej-ofu odbrana mora da proigra, što je i učinila protiv Komandersa pogotovo na trećem daunu. 

16. TAMPA BEJ BAKANIRS (7-7)

Bakanirsi su uhvatili lep zalet sa tri uzastopne pobede i prvi su na jugu NFC. Bejker Mejfild (22/28, 381 jard i četiri TD) je postao prvi kvoterbek u istoriji lige sa savršenim paser rejtingom (158,3) protiv Pekersa na gostovanju. Četvorica različitih igrača su postigla tačdaun, dok je Kris Godvin (10 hvatanja, 155 jardi i TD) odigrao svoju najbolju utakmicu ove sezone. Tampa Bej ima još dve utakmice u diviziji i odličnu priliku da je osvoje treću godinu zaredom.

17. SIJETL SIHOKS (7-7)

 

 

Morski jastreb je pobedio orla u duelu ptica grabljivica i na taj način održao svoju plej-of nadu. Bilo je neophodno čudo na kraju, ali je to čudo isporučio rezervni kvoterbek Dru Lok (22/33, 208 jardi i TD) pobedonosnim drajvom od 92 jarda. Ključna figura za Sihokse je bio trkač Kenet Voker koji je imao 112 jardi sa linije skrimidža uz tačdaun. Defanzivno su uspeli da se konsoliduju na poluvremenu igrači Sijetla, pošto su dozvolili samo sedam poena i imali dva presečena dodavanja.

18. NJU ORLEANS SEINTS (7-7)

Sve je kliknulo za Seintse u važnoj pobedi protiv direktnog rivala za plej-of. Ofanzivno, Derik Kar (23/28, 218 jardi i tri TD) je odigrao svoj najbolji meč ove sezone sa paser rejtingom od 134,8. Čak desetorica igrača je uhvatilo makar jedno dodavanje, dok je Alvin Kamara predvodio tim sa 110 jardi sa linije skrimidža. Seintsi su vršili sjajan pritisak čitav meč i na kraju imali više sekova (7) nego primljenih poena (6). Zanimljiv podaktak ove sezone za Seintse jeste činjenica da tajt end Džimi Grejem ima samo šest hvatanja ali četiri su bila za tačdaun.

19. MINESOTA VAJKINGS (7-7)

Prokockali su dvocifrenu prednost u poslednjoj četvrtini Vajkingsi i na taj način ugrozili sebi mesto u plej-ofu. Propuštene prilike i neefikasnost u crvenoj zoni (2-5) su jedni od faktora za ovaj poraz, ali i kolaps odbrane u četvrtoj četvrtini koja je dozvolila 21 poen Bengalsima. Svetla tačka u ovom porazu je bio Taj Čendler koji je u svom prvom NFL startu imao 132 jarda trčanjem, prvi igrač Minesote sa 100 ili više jardi na zemlji ove sezone.

20. GRIN BEJ PEKERS (6-8)

Na žalost Pekersa, deluje da će ih odbrana koštati plej-of učešća ove sezone. Odbrana je dozvolila Bejkeru Mejfildu da odigra svoj najbolji meč ikada, 452 jarda Bakanirsima i čak 34 poena na njihovom stadionu. Džordan Lav (29/39, 284 jarde i dva TD) i napad Pekersa je izgledao veoma dobro s obzirom da nisu igrali Kristijan Votson i Ej Džej Dilon zbog povreda, ali se osetio izostanak Dilona u igri trčanjem jer su Pekersi imali samo 60 jardi na zemlji na meču.

21. PITSBURG STILERS (7-7)

Treći uzastopni poraz, ponovo loše izdanje napada i sve su dalji od plej-of mesta Stilersi. Svega 216 jardi u napadu, neefikasnost na trećem daun (4-12), tri izgubljene lopte i generalno nedisciplina (osam prekršaja, 101 jard) su glavni faktori za poraz Stilersa na ovom meču. Nisu kompletno otpisani iz plej-ofa, ali ih čeka veoma težak raspored do kraja sezone (Bengalsi, Sihoksi i Rejvensi). Biće potrebno čudo Pitsburgu, ko god bude bio startni kvoterbek, da nekako izbori plej-of učešće.

22. LAS VEGAS REJDERS (6-8)

Najviše postignutih poena na meču u istoriji franšize i apsolutna dominacija nad divizijskim rivalom će sigurno dosta pomoći Entoniju Pirsu da ostane glavni trener Rejdersa na duže staze. Tim iz Las Vegasa je postigao 63 poena, osmorica različitih igrača su postigli tačdaun (dva defanzivna tačdauna su imali) i imali su pet osvojenih lopti. Sve pohvale i za ofanzivnog koordinatora Boa Hardigrija, koji je imao sjajan plan za ovaj meč (378 jardi u napadu, najviše ove sezone) i naravno za novajliju Ejdena O'Konela (120,7 paser rejting i četiri TD) koji je sproveo zamisao ofanzivnog koordinatora do savršenstva.

23. ATLANTA FALKONS (6-8)

Još jedna nedelja, još jedan razočaravajući ishod za Falkonse koji su bili prvi u svojoj diviziji pre dva kola, a sada deluje da neće ni ući u plej-of. Dezmond Rider (12/20, 152 jarda i TD) je ponovo imao izgubljenu loptu u crvenoj zoni (15 izgubljenih lopti ove sezone), što je omogućilo Pantersima da imaju pobedonosni drajv na kraju meča. Zabrinjavajuće je izgubiti od najgoreg tima u ligi, velika je sramota uraditi to i postići svega sedam poena.

24. ČIKAGO BERS (5-9)

 

 

Postojala je mala nada da se Bersi ušunjaju u plej-of, ali je taj tračak nade bio ugašen nakon još jednog srceparajućeg poraza. Opet je odbrana igrala na visokom nivou zabeleživši tri seka i tri presečena dodavanja (predvode NFL po broju presečenih dodavanja sa 18), ali je ponovo napad zakazao. Bersi su imali 3,4 jarde po akciji i bili veoma loši na trećem daunu (4-18), ali uprkos svemu mogli su da stignu do pobede u poslednjim sekundama meča da je Darnel Muni imao sigurnije ruke i uhvatio loptu u endzoni. Džastin Filds je imao svoj peti meč ove sezone u kojem je kompletirao ispod 60% svojih dodavanja.

25. TENESI TAJTANS (5-9)

Tenesi je ispustio maltene dobijenu utakmicu kod kuće i na taj način sebe eliminisao iz plej-ofa. Ova utakmica nam je pokazala najveću manu ovog tima, a to je ofanzivna linija. Nisu uspeli da uspostave skoro nikakvu igru na zemlji (30 nošenja za 66 jardi), dok je Derik Henri (devet jardi, 0,6 jardi po nošenju) imao možda i svoju najgoru utakmicu u karijeri. Tajtansi će iskoristiti poslednja tri meča da urade evaluaciju i procene koje su im najveće potrebe u međusezoni. 

26. NJUJORK DŽAJANTS (5-9)

Ovim porazom Džajantsi mogu da se oproste od plej-ofa ove sezone i polako počnu da se spremaju za narednu. Tomi Devito (20/34, 177 jardi) nije imao izgubljenu loptu, ali je bio sekovan čak sedam puta. Pritom, napad na zemlji nije postojao dok su Džajantsi bili izuzetno neefikasni na trećem daunu (2-16). Hvatači Džajantsa (Džejlin Hajat, Darijus Slejton i Vondel Robinson) se nisu pojavili u prvom poluvremenu, jer su imali skupa tri hvatanja za svega devet jardi i tri ispuštene lopte.

27. NJUJORK DŽETS (5-9)

 

 

Džetsi, sada i zvanično, će propustiti plej-of 13. godinu zaredom nakon debakla u Majamiju. Prvi put ove sezone tim iz Njujorka nije uspeo da postigne poen na meču, uz to su imali četiri izgubljene lopte i samo 23 jarda trčanjem. Napad je toliko bio loš da čak ni odbrana nije mogla da sačuva svoj obraz dozvolivši 30 poena i skoro savršen meč Tue Tagovailoe bez Tajrika Hila.

28. VAŠINGTON KOMANDERS (4-10)

Zvanično eliminisani iz plej-ofa, Komandersi mogu polako da se okrenu ka narednoj godini. Bledo izdanje Sema Hauvela (11/26, 102 jarda i TD) koji je imao još jedno presečeno dodavanje (najviše u ligi) i dok je bio na terenu napad je postigao svega sedam poena. Zamenio ga je Džejkobi Briset u poslednjoj četvrtini, imao dva tačdauna dodavanjem i ostvario mnogu bolju konekciju sa hvatačima.

29. NJU INGLAND PETRIOTS (3-11)

Veoma su se dobro Petriotsi držali protiv Kanzas Siti Čifsa, čak su i vodili sredinom druge četvrtine sve dok ih nisu stigle ofanzivne limitacije koje su prisutne čitave sezone. Nju Ingland je imao samo 10 prvih daunova, svega 206 jardi u napadu, dok su se muke na trećem daunu (2-12) nastavile i u ovom duelu. Odbrana je namučila Čifse i Patrika Mahoumsa pošteno tokom ovog meča sa dve osvojene lopte, ali su i oni popustili u trećoj četvrtini.

30. LOS ANĐELES ČARDŽERS (5-9)

Dno dna su dotakli Čardžersi nakon sramnog izdanja i 63 primljena poena protiv Las Vegas Rejdersa. Ovo je bila kap koja je prelila čašu za vlasnike Čardžersa, pošto su odmah sutradan uručili otkaz glavnom treneru Brendonu Stejliju i generalnom menadžeru Tomu Telesku. Igrači Čardžersa su izgledali srozano, poraženo i kompletno nadigrano u ovom meču, još kada uzmemo u obzir da je rezultat na poluvremenu bio 42:0 u korist Rejdersa, moglo je biti još gore za tim iz Los Anđelesa. Jedina svetla tačka nakon ove utakmice jeste činjenica da će Čardžersi imati boljeg pika na predstojećem NFL draftu.

31. ARIZONA KARDINALS (3-11)

 

 

Bili su u igri Kardinalsi u prvom poluvremenu protiv najboljeg tima u ligi, ali kako je odmicao meč sve je očiglednija bila razliku u talentu dve ekipe. Arizona je imala puno uspeha trčanjem (30 nošenja, 234 jarde) protiv San Franciska i postala je prvi ekipa od Dalas Kaubojsa iz 2017. godine, koja je imala 200 ili više jardi na zemlji protiv Fortinajnersa. 
Odbrana nije mogla ništa da zaustavi sa druge strane i primila je 45 poena na meču (najviše u regularnoj sezoni od 2018. godine).

32. KAROLINA PANTERS (2-12)

Ova sezone je veliki neuspeh za Panterse, ali je sigurno lep osećaj kada god možete da skinete skalp divizijskom rivalu i potencijalno ga koštate plej-of učešća. Odbrana je bila senzacionalna, dozvolivši samo 52 jarda trčanjem i 1,7 jardi po nošenju, uz to su imali ključnu osvojenu loptu što je omogućilo napadu da ima poslednji posed i donese pobedu. Njihov napad na zemlji je bio vrlo dobar sa 129 jardi, dok Brajs Jang nije imao izgubljenu loptu i kompletirao je dodavanje ka osmorici različitih saigrača.