Vesti iz NFL

NFL POWER RANKING: Superboul revanš, puno povreda i neumoljivi Lajonsi. Šta je obeležilo 11. nedelju i na šta treba obratiti pažnju do kraja regularnog dela lige?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 09:00
Džejlen Hurst, Filadelfija Iglsi Tanjug/AP Photo/Ed Zurga/ AP Photo/Bruce Kluckhohn/ AP Photo/Nick Wass
Džejlen Hurst, Filadelfija Iglsi

Dan zahvalnosti je za nekoliko dana, poslednji mesec u godini sve bliži, a NFL sezona se tek zahuhtava i plej-of bitka je sve žustrija. Dosta timova ima na čemu da bude zahvalna dok se približavamo prazničnom periodu, ali puno i njih (Džetsi, Džajantsi, Petriotsti i Pantersi da nabrojim nekoliko) nemaju mnogo toga oko čega mogu biti zahvalni (pogotovo ne svojim kvoterbekovima).

U 11. kolu, Baltimor Rejvensi su pobedom preuzeli prvo mesto u svojoj konferenciji, Detroit Lajonsi nekako stigli do pobede iako su gubili skoro čitav meč, a Bilsi pronašli svoj ofanzivni ritam. Kolo su zatvorili Filadefija Iglsi i Kanzas Siti Čifsi u revanšu prošlo-sezonskog Superboula, ali ovoga puta su Iglsi odneli pobedu uz sjajnu partiju odbrane. Sve smo bliži kulminaciji regularnog dela sezone, a vi čitate Vanjin Power ranking nakon 11 odigranih kola.
 
1. FILADELFIJA IGLS (9-1)

Iako su se mučili ofanzivno (samo 238 jardi i 3-11 na trećem daunu), Iglsi su pronašli iskru u napadu pred kraj meča i donekle osvetili Superboul poraz protiv Čifsa. Nakon što je imao isti broj kompletiranih dodavanja koliko i puta bio sekovan u prvom poluvremenu, Džejlen Hurts je istrčao za dva tačdauna i imao spektakularno dodavanje ka Devonti Smitu (šest hvatanja, 99 jardi), što je stavilo Iglse na jedan jard od endzone. Deandre Svift (107 jardi sa linije skrimidža i TD) je takođe imao zapaženu ulogu, ali je odbrana ta koja je presudila na ovom meču. Filadelfija je imala dve osvojene lopte i nije dozvolila poene Kanzas Siti Čifsima u drugom poluvremenu.

 

 

2. DETROIT LAJONS (8-2)

Bilo je traljavo, dosta izgubljenih lopti ali nekako su uspeli iz skoro nemoguće situacije da se izvuku Lajonsi i zabeleže pobedu. Detroit je jedini tim ove sezone koji je uspeo da pobedi a da je imao deficit od 10 poena sa četiri minuta do kraja meča. Igra trčanjem je ponovo bila veoma dobra (22 nošenja, 115 jardi) i oba trkača su postigla po tačdaun. Džamir Gibs je izjednačio rekord po broju uzastopnih mečeva (četiri meča) sa tačdaunom trčanjem u istoriji franšize, dok su Lajonsi zabeležili osmu pobedu u prvi deset odigranih utakmica i to je njihov najbolji početak sezone od 1962. godine.

 

 

3. BALTIMOR REJVENS (8-3)

Treću godinu zaredom Rejvensi imaju osam pobeda nakon 11 kola i lideri su u svojoj diviziji. Lamar Džekson (16/26, 264 jarde i dva TD) je povredio levi skočni zglob, ali je uspeo da završi utakmicu i pomogne svom timu u trci za prvim mestom u konferenciji. Povrede na žalost nisu izbegle ni Rejvense, jer je njihov  drugi najbolji ofanzivni igrač, Mark Endruz, doživeo ozbiljnu povredu skočnog zgloba (naprsla fibula i povreda ligamenata). Endruz će propustiti ostatak sezone, pritom još uvek se ne zna koliko je ozbiljna povreda Odela Bekama mlađeg (četiri hvatanja, 116 jardi) koji je izašao van igre zbog povrede levog ramena, nakon snažnog obaranja Logana Vilsona.

 

 

4. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (7-3)

Vraćaju se na staro Fortinajnersi nakon još jedne ubedljive pobede, a posebno se istekao Brendon Ajuk sa rekordom karijere od 156 jardi hvatanjem i jednim tačdaunom. Brok Pardi je imao savršen paser rejting (158,3) i prvi je igrač od Džoa Montane (1989. godine) kojem je to pošlo za rukom u dresu San Franciska. Fortinajnerse sada čekaju trivnajbitnije utakmice u regularnoj sezoni (dve protiv Sijetla i protiv Iglsa), koje će direktno uticati sa kog mesta kreću u plej-ofu.

 

 


5. KANZAS SITI ČIFS (7-3)

Ispuštene lopte su najveći problem za Čifse ove sezone (predvode ligu po broju ispuštenih sa 26) i taj trend se nastavio u porazu protiv Iglsa. Iako su imali dosta uspeha na zemlji (30 nošenja, 168 jardi), Čifsi su odustali od igre trčanjem u drugom poluvremenu što ih je puno koštalo jer nisu imali uspeha. Tim predvođen Patrikom Mahoumsom, je pantovao četiri puta, imao izgubljenu loptu i promenu poseda u drugom poluvremenu, dok su njegovi hvatači nastavili da ispuštaju savršena dodavanja. Kanzas Siti nije uspeo da kapitalizuje na odličnoj odbrani koja je sekovala Hurtsa čak pet puta i imala devet obaranja za gubitak jardi.

 

 


6. DALAS KAUBOJS (7-3)

Još jedna dominantna i ubedljiva pobeda Kaubojsa protiv loše ekipe ove sezone. Ovo je šesta utakmica u kojoj su postigli 30 ili više poena ove sezone i jedan od glavnih razloga zbog toga jeste odbrana Dalasa. Kaubojsi su postigli pet defanzivnih tačdaunova što je najbolje u ligi, a sam Deron Blend ih ima četiri. Blend je izjednačio NFL rekord po broju vraćenih presečenih dodavanja za tačdaun sa četiri i ima još sedam utakmica na raspolaganju da prevaziđe tu brojku.

 

 

7. MAJAMI DOLFINS (7-3)

Dolfinsi polako počinju da izgledaju kao kompletan tim, nakon što su vezali četvrtu utakmicu sa makar jednom osvojenom loptom. Odbrana igra sve bolje, a najzaslužniji za to je Džejlen Remzi. Remzi ima tri presečena dodavanja na tri utakmice od kako se vratio na teren. Sa druge strane lopte, napad je malo stagnirao u poslednje vreme iako su imali ponovo preko 400 jardi (peti put ove sezone), ali bili su zaustavljeni na 20 poena i bez tačdauna u drugom poluvremenu. Puno fali novajlija Devon Ejčejn, koji se vratio posle povrede kolena ali j9e odigrao samo tri ofanzivne akcije. 

 

 

8. DŽEKSONVIL DŽEGUARSI (7-3)

Izuzetno važna pobeda za Džeguarse protiv divizijskog rivala Tenesi Tajtansa u 11. kolu. Sigurnom igrom i pre svega odličnom partijom Trevora Lorenca (24/32, 262 jarda i ukupno četiri tačdauna) je Džeksonvil zabeležio sedmu pobedu ove sezone i na taj način zadržao prvu poziciju u svojoj diviziji. Kelvin Ridli je takođe bio veoma dobar (103 jarda hvatanjem i dva tačdauna), dok je odbrana osvojila dve lopte i dozvolila Tajtansima svega 250 jardi. Lorenc je postao prvi igrač u istoriji franšize sa dva tačdauna dodavanjem i dva trčanjem.

9. KLIVLEND BRAUNS (7-3)

Nema Nika Čaba, nema Dešona Votsona, nema problema za Braunse koji su uspeli da zabeleže važnu pobedu protiv divizijskog rivala u borbi za plej-of. Novajlija Dorijan Tomson-Robinson je zabeležio svoju prvu pobedu kao startni kvoterbe. Iako nije igrao preterano dobro, kada je bilo najvažnije u poslednjem posedu na meču, kompletirao je četiri dodavanja i na taj način pružio priliku kikeru Dastinu Hopkinsu da pokuša i pogodi šut za tri poena, na taj način donevši pobedu Braunsima. 

10. BAFALO BILS (6-5)

Promena ofanzivnog koordinatora je donela neku vrstu iskre za Bilse, koji su uspeli da postignu 32 poena jednoj od najboljih odbrana u ligi. Džoš Alen je bio odličan sa tri tačdaun dodavanja i postao igrač sa najviše tačdaunova (205) u svojih prvih šest sezona u istoriji NFL. Bilsi imaju 22 pobede i samo jedan poraz kada Džoš Alen ima makar tri tačdauna dodavanjem. Čak su se i trudili da trče Bilsi (38 nošenja, 130 jardi) što je svakako olakšalo posao za kvoterbeka. 

11. HJUSTON TEKSANS (6-4)

Tandem novajlija sve blistavije cveta u Hjustonu. Dok je Si Džej Straud sa razlog dobio svu pažnju svojim sjajnim igrama, hvatač Tenk Del izgleda fenomenalno uz Strauda. Del je imao osam hvatanja za 149 jardi, pritom je postavio rekord franšize za novajliju po broju uhvaćenih tačdaunova u sezoni sa šest. Straud (27/37, 336 jardi i dva tačdauna) je imao čak tri presečena dodavanja, od kojih su dva bila u crvenoj zoni. Teksansi su svakako uspeli da privedu utakmicu kraju uz pomoć odbrane koja je imala tri seka, dve osvojene lopte i dozvolila samo 16 poena.

 

 

12. SIJETL SIHOKS (6-4)

Uprkos činjenici da su igrali veoma loše u napadu u drugom poluvremenu, Sihoksi su imali priliku da pobede ali je Džejson Majers promašio šut za tri poena u poslednjoj sekundi utakmice. Glavni razlog za ovaj poraz jeste bila nedisciplina i prevelik broj prekršaja (12 za 130 jardi, što je najveći broj jardi prekršajima ove sezone u NFL). Možda bitnije vesti jesu povrede Ðina Smita (lakat), Keneta Vokera (trbušni mišići) i koliko će potencijalno utakmica propustiti.

 

 

13. PITSBURG STILERS (6-4)

Nastavljaju se ofanzivne muke za Stilerse, čak ni odbrana ovoga puta nije mogla da ih izbavi. Keni Piket je imao svega 53 jarda dodavanjem nakon prve tri četvrtine uz osam kompletiranih dodavanja. Da nije bilo Džejlena Vorena (145 jardi sa linije skrimidža i TD), napad Stilersa bi imao svega tri poena, sedam prvih daunova i 104 jarde u napadu. Vreme je za drastične promene počevši od Kenija Piketa i ofanzivnog koordinatora Meta Kenede. 

14. MINESOTA VAJKINGS (6-5)

Izgubljene lopte su najveći problem ove sezone za Vajkingse i potencijalno to može da ih košta plej-ofa. Minesota je imala tri izgubljene lopte na meču i Denver je postigao devet poena nakon toga. Koliko god da Dobs igra dobro od kako je došao u Minesotu, mora da smanji broj izgubljenih lopti (četiri u tri meča) jer to svaki put vraća protivnika u igru. Pozitivna stavka sa meča je ta da je igra trčanjem bila fenomenalna (175 jardi na 36 nošenja), najveći broj jardi ove sezone za njih. 

 

 

15. SINSINATI BENGALS (5-5)

Poraz nije bila najveća tragedija u meču protiv Rejvensa, već povreda Džoa Buroa koji je pokidao ligament u desnoj šaci i za njega je sezona završena. Buro se žalio na povredu pred kraj druge četvrtine nakon što je imao tačdaun dodavanjem i njega je zamenio Džejk Brauning (8/14, 68 jardi i jedan TD) koji je pružio solidnu partiju, ali nedovoljno da bi bili Bengalsi u igri. Sinsinati ima najteži raspored do kraja sezone i samo jednu pobedu u okviru svoje konferencije, bez Džoa Buroa ulazak u plej-of deluje kao nemoguća misija.

16. INDIJANAPOLIS KOLTS (5-5)

Indijanapolis Koltsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

17. DENVER BRONKOS (5-5)

Bronkosi novom pobedom trenutno imaju najduži niz pobeda u NFL. Deluje skoro nemoguće da je ovo ista ekipa koja je primila 70 poena protiv Majamija i dozvolila Džetsima 31 poen, ali odbrana je glavni razlog zašto Denver izgleda sve bolje. Odbrana ima 12 osvojenih lopti u poslednje tri utakmice i konstantno pruža priliku napadu da poentira. Rasel Vilson (27/35, 259 jardi i jedan TD) izgleda značajno bolje nego prošle godine, a na ovoj utakmici je imao pobedosno tačdaun dodavanje ka Kortlendu Satonu u poslednjem minute utakmice. Bronkosi imaju veoma težak raspored do kraja (Lajonsi, Teksansi, Braunsi) ali plej-of je ostvariv cilj.

 

 

18. NJU ORLEANS SEINTS (5-5)

Nju Orleans Seintsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

19. LAS VEGAS REJDERS (5-6)

Bio je ovo težak zadatak za Rejderse da pobede na Floridi, ali uprkos porazu tim iz Las Vegasa je izgledao vrlo kompetativno. Odbrana je imala tri osvojene lopte, svela Dolfinse na svega 20 poena kod kuće i pružila napadu priliku da ukradu pobedu. Ali napad predvođen novajlijom Ejdenom O'Konelom nije bio dovoljno dobar da to iskoristi. Rejdersi nisu uspeli da osvoje prvi daun u drugoj i trećoj četvrtini, pritom bila je čudna odluka da se odustane od trčanja iako su imali dosta uspeha u prethodne dve utakmice. 

 

 

20. TAMPA BEJ BAKANIRS (4-6)

Nema sramote izgubiti od odličnog tima kao što je San Francisko, ali Bakanirsi ne smeju da prave naivne greške i gube lopte u crvenoj zoni. Obe lopte je izgubio Bejker Mejfild koji prosto mora da donosi bolje odluke jer Bakanirsi nisu u stanju da prevaziđu ovakve greške napada. Odbrana je dozvolila 413 jardi, ali je zabrinjavajuća činjenica da su tri startera (Džamel Din, Karlton Dejvis i Lavonte Dejvid) u toj odbrani napustila meč zbog povreda. Novajlija Jaja Dijabi je imao svoj najbolji meč ove sezone sa dva seka.

21. GRIN BEJ PEKERS (4-6)

Pobeda koja održava Pekerse u igri za plej-of, ali ono šta je bitnije jeste da je Džordan Lav odigrao svoju najbolju utakmicu kao startni kvoterbek. Lav je imao 322 jarda (rekord karijere), dva tačdauna i pobedonosni drajv na kraju utakmice. Mladi hvatači Pekersa su takođe briljirali. Džejden Rid, Romeo Dabs i Kristijan Votson su imali po jedan tačdaun, dok je Dontejvion Viks imao tri hvatanja za 91 jard.

22. LOS ANĐELES ČARDŽERS (4-6)

Sve su bliži Čardžersi tome da otpuste Brendona Stejlija kao glavnog trenera, nakon još jedne razočaravajuće utakmice i poraza na jedan posed. Džastin Herbert je predvodio tim po broju jardi trčanjem (72) i dodavanjem (260), ali njegovi saigrači su imali nekoliko ispuštenih lopti pre svega Kinan Alen (10 hvatanja, 116 jardi i TD) koji je mogao da ima još dva tačdauna da nije ispustio lopte u endzoni i jednu blizu nje. Odbrana je ponovo izgledala ispod proseka protiv kvoterbeka koji se muči tokom većeg dela ove sezone. Čardžersi imaju najviše poraz na jedan posed ili manje u poslednje tri sezone.

23. ATLANTA FALKONS (4-6)

Atlanta Falkonsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

24. LOS ANĐELES REMS (4-6)

Spomenuo sam da će ovo biti kritičan test za Remse i oni su ga uspešno položili i na taj način zadržali svoju šansu za plej-of. Odbrana je bila fenomenalna i dozvolila svega tri poena Sihoksima u drugom poluvremenu, ali ofanzivno moraju biti efikasniji pre svega na trećem daunu što će biti teško jer se ponovo povredio Kuper Kap. Metju Steford mora da podigne nivo svoje igre, jer je do sada kompletirao svega 59,2% dodavanja i ima paser rejting od 80,8 što je za njega najgore od 2012. godine.

 

 


25. NJUJORK DŽETS (4-6)

 

 

Da li zaista ima potrebe za Erona Rodžersa da se vraća ove sezone posle ovakve partije napada Džetsa? Jeste Zek Vilson loš kvoterbek (pet tačdaun dodavanja, sedam presečenih dodavanja ove sezone) i zamenio ga je Tim Bojl na ovom meču, ali Vilson nije najveći problem napada. Veoma loša ofanzivna linija i izuzetno upitno vođenje napada od strane ofanzivnog koordinatora Natenijela Heketa su glavni uzroci problema za Džetse. Dozvolili su šest sekova i imali skromnih 155 jardi u napadu, a najbolja ofanzivna akcija je bilo dodavanje od strane pantera Tomasa Morsteda kada su bili uspešni na četvrtom pokušaju. To sve govori o trenutnom stanju Džetsa.

 

 

26. VAŠINGTON KOMANDERS (4-7)

Komandersi mogu da se oproste od plej-ofa nakon što su izgubili sedmu utakmicu u poslednjih devet. Vašington sada ima samo jednu pobedu kod kuće ove sezone, pritom još uvek imaju mečeve protiv Kaubojsa (dva), Dolfinsa i San Franciska. Previše izgubljenih lopti i propuštenih prilika su glavni razlozi za poraz protiv divizijskog rivala. Deluje da smo sve bliži kraju Rona Rivera u Vašingtonu, ne pomaže ni činjenica da je odbrana imala devet sekova (jedan im je falio za rekord franšize).

27. TENESI TAJTANS (3-7)

Nastavlja se niz poraza u gostima za Tajtanse, koji i dalje ove sezone nemaju pobedu kao gostujuća ekipa. Napad je uspeo da postigne prve poene tek u drugom poluvremenu pri rezultatskom deficitu od 27 poena. Vil Levis (13/17, 158 jardi i dva tačdauna) je imao dobre brojke na kraju utakmice, ali je bilo dosta muka za mladog kvoterbeka pogotovo na trećem pokušaju (2-7). Igra trčanjem maltene nije postajala na meču za Tenesi.

28. NJUJORK DŽAJANTS (3-8)

Džajantsi su uspeli da očiste ove sezone Komanderse i stignu do svoje treće pobede. Koliko im to znači za nastavak sezone i samih planova za budućnost je dosta upitno, pogotovo činjenicom da svakom potencijalnom pobedom sebe udaljavaju od toga da biraju najbolje mlade kvoterbekove na predstojećem NFL draftu. Svakako treba pohvaliti Tomija Devita (246 jardi, tri tačdauna i 137,7 paser rejting) koji je bio odličan uprkos činjenici da je bio sekovan devet puta. Odbrana je takođe bila senzacionalna i imala šest osvojenih lopti uz četiri seka. 

29. ČIKAGO BERS (3-8)

Džastin Filds je izgledao veoma dobro u prvoj utakmici nakon povrede palca desne šake. Imao je 169 jardi dodavanjem i 104 jarde trčanjem, ali Bersi nisu uspeli da maksimalno poentiraju nakon osvojenih lopti i često su se zadovoljavali sa tri poena umesto tačdauna. Uprkos velikoj prednosti koju su imali Bersi su pronašli način da izgube ovu utakmicu, veliko je pitanje koliko dugo će još biti Met Eberflus glavni trener.

 

 

30. ARIZONA KARDINALS (2-9)

Arizona je imala priliku da pobedi u poslednjem minutu meča, ali Kajler Marej nije uspeo da kompletira dodavanje ka Markizu Braunu na četvrtom pokušaju. No, iako su izgubili, bilo je dosta pozitivnih stvari na ovoj utakmici. Marej (20/30, 214 jardi i ukupno dva TD) izgleda sve zdravije i spremnije, njegova trčanja stvaraju dosta problema protivničkim odbranama i sada prosto moraju imati bolju egzekuciju pre svega na trećem pokušaju. Odbrana je takođe bila veoma dobra, nije dozvolila niti jedan poen u drugom poluvremenu i imala je dve osvojene lopte u poslednjoj četvrtini. 

31. NJU INGLAND PETRIOTS (2-8)

Nju Ingland Petriotsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

32. KAROLINA PANTERS (1-9)

Sve strelice upućuju na to da će Frenk Rajh dobiti otkaz nakon samo jedne sezone sa Pantersima. Iako je bilo par pozitivnih stvari sa ove utakmice, uključujući jedan dugačak drajv u kome je Brajs Jang imao dodavanje za tačdaun, Karolina nema konstantan identitet u napadu i često se muče da osvajaju prve daunove. Ubacimo i veliki broj izgubljenih lopti od strane Brajsa Janga, teško je stvoriti argument za Rajha da ostane na čelu Pantersa. On je doveden da bi olakšao Brajsu Jangu tranziciju sa koledž nivoa na NFL nivo, a za sada Jang izgleda znatno lošije nego drugi kvoterbekovi iz njegove draft klase.