Vesti iz NFL

Koje timove smo precenili, koje potcenili? Stanje u NFL nakon septembra

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

03.10.2023 09:30
Koje timove smo precenili, koje potcenili? Stanje u NFL nakon septembra GuliverAP Photo/Jeffrey T. Barnes/AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Brzinom svetlosti je prošla prva četvrtina NFL sezone (ruku na srce, 23,5% NFL sezone), no svakako se već nalazimo u oktobru i dobijamo sve bolju sliku o vrlinama (i manama) timova. Kolo su otvorili Lajonsi pobedom protiv Pekersa, imali smo prvu internacionalnu utakmicu ove sezone, gde su Džeguarsi pobedili Falkonse u Londonu, dosta drame na sve strane i ponovno pojavljivanje Tejlor Svift na utakmici Čifsa.

Imamo dosta toga da otpakujemo i razjasnimo u Power ranking-u nakon 4. kola NFL.

1. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (4-0)

San Francisko nastavlja da dominira, dok Kristijan Mekefri izgleda kao MVP lige u prva četiri kola. Mekefri ima 600 jardi sa linije skrimidža i sedam tačdaunova do sada. Brok Pardi je bio skoro savršen u ovoj utakmici (20/21, 283 jarda i dva tačdauna) uz to je oborio rekord franšize po procentu kompletiranih dodavanja u jednom meču (95,7%).

 

 

2. FILADELFIJA IGLS (4-0)

Nije izgledalo lepo, ali Filadelfija je ostala neporažena pobedom u produžetku protiv Komandersa. Dosta prekršaja (11) su pravili igrači Iglsa, ali je Ej Džej Braun odlučio da izdominira. Braun je imao 175 uhvaćenih jardi i dva tačdauna. Iglsi moraju biti efikasniji na 3. daunu (4/12). Ali sve u svemu, važna pobeda protiv divizijskog rivala. Pohvale za Džejka Eliota koji je pogodio šut za pobedu sa udaljenosti od 54 jarde.

3. BAFALO BILS (3-1)

Bilsi su zabeležili najbolju pobedu u NFL ove sezone, nakon što su deklasirali Majami Dolfinse 48-20. Džoš Alen je bio senzacionalan (21/25, 320 jardi i pet tačdaunova), Stefon Digs izgledao kao najbolji hvatač u ligi (šest hvatanja, 120 jardi i tri tačdauna). Odbrana je vršila sjajan pritisak (četiri seka, devet puta su udarili QB), jedina mana sa utakmice je bila povreda Tredejvijusa Vajta, kojem je pukla Ahilova tetiva.

 

 

4. BALTIMOR REJVENS (3-1)

Fantastična partija Lamara Džeksona protiv statistički najbolje odbrane u ligi. Džekson je imao četiri tačdauna i paser rejting od 142,5 dok je napad bio savršen u crvenoj zoni (4/4). Odbrana je iskoristila činjenicu što je novajlija na poziciji kvoterbeka igrao protiv njih. Rejvensi su imali tri osvojene lopte i dozvolila samo 166 jardi napadu Klivlenda.

Tanjug/AP Photo/Ron Schwane

 
 
5. KANZAS SITI ČIFS (3-1)

Traljava i nedisciplinovana igra u napadu je mogla da košta Čifse pobede protiv Njujork Džetsa. Patrik Mahoums je odigrao jednu od njegovih najgorih utakmica, ali kada je bilo najbitnije uspeo da istrči za dva prva dauna i tako se iskupi za dve izgubljene lopte. Ajzea Pačego je uspeo da pronađe svoj ritam na ovoj utakmici, imao je rekord karijeri po broj istrčanih (115) i uhvaćenih jardi (43).

6. MAJAMI DOLFINS (3-1)

Dolfinsi su se vratili u realnost protiv Bilsa. Tua Tagovailoa je bio često pod pritiskom, sekovali su ga čak četiri puta (nakon što je bio sekovan samo jedanput u prve tri utakmice). Majk Mekdenijel mora da pronađe rešenje za napad kada odbrane izbace Tuu iz ritma. Odbrana Dolfinsa se pokazala kao najslabija karika ponovo, dozvolivši 48 poena i 414 jardi u napadu Bilsima.

7. DETROIT LAJONS (3-1)

Četvrti put zaredom su Lajonsi pobedili Grin Bej Pekerse i to dominantnom partijom u gostima. Iako je imao presečeno dodavanje u prvom posedu na utakmici, Džered Gof je predvodio napad Detroita do 24 uzastopnih poena. Dejvid Montgomeri je bio motor tog napada (33 nošenja, 121 jard i tri tačdauna). Lajonsi su imali 13. utakmicu zaredom gde su postigli makar 20 poena, time su izjednačili rekord franšize.

Tanjug/AP Photo/Ron Schwane

 

 

8. SIJETL SIHOKS (3-1)

Defanzivno dominantna partija Sihoksa je donela pobedu protiv Njujork Džajantsa. Peti pik na ovogodišnjem draftu Devon Viterspun je bio najbolji pojedinaca na ovoj utakmici. Viterspun je imao dva seka, sedam obaranja i presečeno dodavanje koje je vratio za tačdaun. Sihoksi su kao tim imali tri osvojene lopte uz 11 sekova, što je novi rekord franšize.

9. DALAS KAUBOJS (3-1)

Nakon debakla protiv Kardinalsa, Dalas Kaubojsi su odigrali izvanredno protiv Petriotsa i zabeležili impresivnu pobedu.

Skoro sve im je išlo niz vodenicu, pogotovo u odbrani, koja je imala dva defanzivna tačdauna. Deron Blend je sjajno zamenio Trejvona Digsa i zabeležio dva presečena dodavanja, dok je ostatak odbrane limitirao Nju Ingland na samo 10 prvih daunova i tri poena. Efikasnost napada u crvenoj zoni je i dalje upitna, u poslednja tri meča postigli su samo četiri tačdauna iako su bili 16 puta u crvenoj zoni.

10. TAMPA BEJ BAKANIRS (3-1)

Sve pohvale za Bakanirse, koji su prvi u južnoj diviziji NFC. Bejker Mejfild je izgledao mnogo bolje protiv Seintsa (25/32, 246 jardi i tri tačdauna) i Bakanirsi su uspeli da kontrolišu liniju skrimidža. Entoni Vinfild je bio odličan i leteo svuda po terenu (devet obaranja, jedan sek, dva obaranja za gubitak jardi i jedan izforsiran fambl).

11. LOS ANĐELES ČARDŽERS (2-2)

Kalil Mek je odlučio da se pojavi, izdominira protiv bivšeg tima i pomogne Čardžersima da zabeleže drugu pobedu.

Mek je zabeležio šest sekova (samo je Derik Tomas imao više 1990. godine) i tako nadomestio nedostatak Džoija Bose.

Džastin Herbert je imao veoma loš meč ( 13 kompletiranih dodavanja za 167 jardi) iako je postigao tri tačdauna. Čardžersi idu na odmor naredno kolo i to će puno značiti jer imaju veliki broj povređenih igrača.

Tanjug/AP Photo/Ron Schwane

 

 

12. KLIVLEND BRAUNS (2-2)

Teško je bilo šta izvući iz ove utakmice zbog toga što nije igrao Dešon Votson (povreda ramena) i najveće pitanje jeste kada će se on vratiti. Novajlija Dorijan Tomson-Robinson se mučio protiv Rejvensa i napad nije pronašao nikakav ritam tokom cele utakmice. Odbrana Klivlenda je i dalje zadržala protivnički tim na ispod 300 jardi u napadu.

13. TENESI TAJTANS (2-2)

Apsolutna dominacija Tenesija u napadu i odbrani protiv Bengalsa. Derik Henri je izgleda kao najbolji trkač u ligi (22 nošenja, 122 jarda), istrčao je jedan tačdaun i čak imao jedno dodavanje za tačdaun. Odbrana je čitavu utakmicu maltretirala napad Sinsinatija, udarili su Džoa Baroa devet puta, dozvolili 211 jardi u napadu i samo tri poena.

14. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (2-2)

Rezultat ne pokazuje koliko su Džeguarsi dominantni bili protiv Atlanta Falkonsa. Odbrana je bila sjajna i svela napad Falkonsa na samo sedam poena. Uz to su imali tri osvojene lopte i četiri seka. Loša stvar za Džeksonvil je ta što nisu uspeli da uspostave igru na zemlji, ofanzivna linija nije stvarala rupe za Etiena (20 nošenja za 55 jardi).

Tanjug/AP Photo/Ron Schwane

 

 

15. VAŠINGTON KOMANDERS (2-2)

Uprkos porazu, Komandersi su izgledali mnogo bolje na ovoj utakmici. Sem Hauvel je bio veoma dobar, iako je ponovo bio sekovan pet puta (24 puta je bio sekovan u četiri utakmice). Napad Vašingtona je bio veoma efikasan u crvenoj zoni, ali u ključnim momentima glavni trener Ron Rivera nije bio dovoljno agresivan.

16. LOS ANĐELES REMS (2-2)

Dobrodošli u Puka Nakua šou! Novajlija je ponovo brilijatno odigrao (devet hvatanja, 163 jarda) i postigao tačdaun za pobedu u produžetku. Nakua je oborio rekord po broju hvatanja u prve četiri utakmice za jednog igrača. Ofanzivna linija je izdržala i odradila vrlo dobar posao pre svega u igri trčanja (36 nošenja za 164 jarda).

 

 

17. INDIJANAPOLIS KOLTS (2-2)

Bilo je dosta uspona i padova za Entonija Ričardsona na ovoj utakmici. Dosta promašenih dodavanja u prvom poluvremenu, ali mnogo bolja partija u drugom i malo je falilo da izvuku pobedu ovde Koltsi iako su gubili 23-0. Sledeći korak za Entonija Ričardsona jeste konstantnost i da nauči bolje odbranu da čita. Ali napredak je vidljiv.

18. GRIN BEJ PEKERS (2-2)

Džordan Lav će možda jednog dana doći na nivo njegovih prethodnika, ali ova sezona će biti puna uspona i padova. Napad je izgledao katastrofa u prvom poluvremenu (21 osvojen jard i tri poena).

Popravio se Lav u drugom poluvremenu, ali je i dalje imao najgori QBR (7,0) ove sezone za bilo kog kvoterbeka. Problemi sa povredama u ofanzivnoj liniji su još jedan razlog lošem izdanju Džordana Lava i napada Grin Beja.

19. HJUSTON TEKSANS (2-2)

Si Džej Straud iz nedelje u nedelju, izgleda sve bolje. Procenat kompletiranih dodavanja je bio loš, ali imati 306 jardi i dva tačdauna protiv veoma dobre odbrane Stilera puno govori o napretku Strauda. Na ovoj utakmici omiljena meta mu je bio Niko Kolins koji je imao sedam hvatanja za 168 jardi i dva tačdauna.

Straud za sada igra kao jedan od najboljih kvoterbekova u ligi.

 

 

20. NJUJORK DŽETS (1-3)

Uprkos porazu, Zek Vilson je igrao veoma dobro. Šta više, statistički je uspeo da nadigra Patrika Mahoumsa, što nije pošlo za rukom niti jednom kvoterbeku do sada. Kompletirao je 28 dodavanja, imao dva tačdauna i 245 jardi. Igrao je smireno protiv vrlo dobre odbrane, ali je ipak na kraju imao ključnu izgubljenu loptu koja je Džetse koštala pobede.

Jedino timovi iz Njujorka (Džetsi i Džajantsi) nisu odigrali ofanzivnu akciju a da su imali prednost u tom momentu.

21. NJU ORLEANS SEINTS (2-2)

Seintsi imaju jedan veliki ofanzivni problem i to nije samo povreda Derika Kara. Napad Nju Orleansa, nije uspeo da prebaci preko 20 poena u prve četiri utakmice, uprkos tome što imaju odlična ofanzivna oružija. Samo pet ofanzivnih tačdaunova i loš procenat konverzije na 3. daunu nisu dobri znaci, pogotovo jer se očekivalo od Derika Kara da uzdigne nivo ovog napada.

22. MINESOTA VAJKINGS (1-3)

Vajkingsi su katastrofalno krenuli i odigrali ispod nivoa u napadu u prvom poluvremenu. Kazins je u prvom posedu imao presečeno dodavanje koje je vraćeno za tačdaun i nije nikako uspeo da se poveže sa svojim hvatačima. Napad je izgledao bolje u trećoj četvrtini, kada su i uspeli da preokrenu rezultat, dok se odbrana odlično držala iako je provela skoro 40 minuta na terenu.

Pohvale i za veterana Herisona Smita koji je odigrao fantastičnu utakmicu (14 obaranja, tri seka i izforsiran fambl koji je vraćen za tačdaun).

Tanjug/AP Photo/Ron Schwane

 

 

23. PITSBURG STILERS (2-2)

Još jedna nedelja, još jedno mizerno izdanje napada Stilersa. Kada oduzmemo nekoliko velikih akcija (definicija za "big play" jesu akcije trčanjem preko 15 jardi ili akcije dodavanjem preko 20 jardi), napad skoro ništa nije uspeo da proizvede u prva četiri kola. Ako oduzmemo dva tačdauna koja je odbrana postigla, Stilersi u proseku postižu 12 poena. Čak je i odbrana izgledala loše, nisu uspeli sek da zabeleže i dozvolili su 30 poena Teksansima.

24. ATLANTA FALKONS (2-2)

Vreme je za Atlantu da zameni Dezmonda Ridera, koji nije dugoročno rešenje na poziciji kvoterbeka. Falkonsi imaju previše ofanzivnih oružija da bi postigli samo 13 poena u poslednje dve utakmice. Rider u te dve utakmice ima četiri izgubljene lopte i 11 puta je bio sekovan. On je glavni krivac zašto ovaj napad Atlante nije jedan od najboljih u ligi.

25. SINSINATI BENGALS (1-3)

Sinsinati Bengalsi imaju ozbiljan problem u napadu. Džo Barou je očigledno limitiran zbog povrede, njegova igra i statistika to pokazuje. Barou ima manji paser rejting od Zeka Vilsona i Dezmonda Ridera, manje jardi dodavanjem od Džastina Fildsa, lošiji procenat kompletiranih dodavanja od Entonija Ričardsona i bacio je samo dva tačdauna, što je najgore u ligi među startnim kvoterbekovima.

 

 

26. NJUJORK DŽAJANTS (1-3)

Još jedno sramotno izdanje Džajantsa na Metlajf stadionu. Tim iz Njujorka je imao samo tri poena, dok je Denijel Džouns bio sekovan 11(!!!) puta. Džajantsi su u dve utakmice kod kuće primili 64 poena, dozvolili 18 sekova i izgubili šest lopti. Ofanzivna linija se raspada zbog povreda, samim tim napad ne može da pronađe ritam. Biće ovo duga sezona za Džajantse i Brajana Dejbola.

 

 

27. NJU INGLAND PETRIOTS (1-3)

Najteži poraz u karijeri je doživeo Bil Beličik protiv Kaubojsa u ovom kolu. Ništa nije funkcionisalo u napadu, plus nije pomoglo to što su se ključni igrači u odbrani (Kristijan Gonzalez i Metju Džudon) povredili. Da li je vreme za Petriotse da traže novog kvoterbeka na sledećem draftu? Jer Mek Džouns za sada igra veoma loše.

28. ARIZONA KARDINALS (1-3)

Kardinalsi su odigrali skroz korektno protiv najboljeg tima u ligi. Igra trčanjem je bila dobra (105 jardi, 4,2 jarda po nošenju), Džošua Dobs nastavlja da igra vrlo dobro (28/41, 265 jardi i dva tačdauna) i Arizona je pronašla novo ofanzivno oružije u Majklu Vilsonu, novajliji sa univerziteta Stenford.

29. DENVER BRONKOS (1-3)

Prva pobeda za Šona Pejtona kao glavnog trenera Bronkosa. Iako su gubili sa 21 poenom razlike, napad je uspeo da se trgne i u poslednjim minutama utakmice stigne do prednosti. Rasel Vilson je bio odličan (tri tačdauna, 133,5 paser rejting), ali je odbrana ovde glavna priča. Dve nedelje zaredom je dozvolila protivničkim kvoterbekovima da započnu utakmice sa 16 uzastopnih kompletiranih dodavanja.

Defanzivni koordinator Venc Džozef je pod ogromnim pritiskom jer je njegova odbrana jedna od najgorih u ligi.

Tanjug/AP Photo/Russel Wilson

 

 

30. LAS VEGAS REJDERS (1-3)

Džimi Garopolo nije mogao da igra zbog potresa mozga, zato smo gledali novajliju Ejdena O'Konela koji je imao dobre momente i dosta loših takođe. Dobio je dosta batina na ovoj utakmici (čak sedam puta je bio sekovan), ali je bio sve bolji tokom utakmice. Imao 238 jardi dodavanjem i istračao za tačdaun, ali je imao tri izgubljene lopte što je dosta koštalo Rejderse. Pozitivna stvar jeste za Las Vegas jeste činjenica da je Džoš Džejkobs napokon odigrao dobru utakmicu (139 jardi sa linije skrimidža i ima jedan tačdaun).

31. KAROLINA PANTERS (0-4)

Novi poraz Karoline iako su imali 24 akcije više od Minesote, ali nekako završili sa manje jardi u napadu od Vajkingsa. Brajs Jang nije izgledao dobro (ponovo imao izgubljenu loptu), napad trčanjem nije postao (2,7 jardi po nošenju) i treba da se zapitamo kada će Pantersi zabeležiti pobedu, jer u sledeća dva kola igraju protiv Detroit Lajonsa i Majami Dolfinsa.

32. ČIKAGO BERS (0-4)

Vreme je za promene u "Vetrovitom gradu", jer je Met Iberflus blizu otkaza. Bersi su izgubili 14. utakmicu zaredom (ponovo su primili preko 25 poena), iako je napad izgledao odlično. Džastin Filds je bio sjajan (četiri tačdauna i 132,7 paser rejting) dok je napad sve ukupno imao 471 jard. Sreća u nesreći sada za Čikago jeste ta što imaju trenutno prva dva pika na NFL draftu sledeće godine.