Najave i događaji

Osvajači olimpijskih medalja, ovog leta, dobiće i delove Ajfelovog tornja: Nesvakidašnji dizajn odličja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.02.2024 17:10
logo Olimpijskih igara u Parizu Guliver
logo Olimpijskih igara u Parizu

Organizatori Olimpijskih igara 2024 predstavili su u Parizu specijalan i specifičan dizajn medalja, s akcentom na sastav odličja, jer će svi prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani u svakom od sportova iz "grada svetlosti" poneti kolajne sa delovima Ajfelovog tornja. 

U svaku zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju biće umetnut šestougaoni polirani komadi gvožđa uzeti sa najpoznatije građevine u čitavoj Francuskoj, tačno 18 grama originalnog gvožđa isečenog sa nosača ili drugih delova zamenjenih tokom renoviranja Ajfelovog tornja, sačuvanih za ovu namenu. 

Biće napravljeno 5.084 medalje, oko 2.600 za Olimpijske igre i 2.400 za Paraolimpijske igre. Neke medalje će biti sačuvane u slučaju da bude preraspodele posle Igara, a neke će biti poslate u muzeje.

 

 

Sa gvožđa je skinuta boja, delovi su uglačani, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka „Pariz 2024“. Na istim će biti i logo OI u Parizu, koji izgleda kao plamen ili kao lice žene. Takođe, utisnuto je i pet olimpijskih prstenova.

Oko gvožđa su diskovi od zlata, srebra i bronze, naborani da reflektuju svetlost i da čine da medalje sijaju. Zlatne medalje su teške 529 grama, napravljene su od srebra i obložene sa šest grama zlata. Srebrne medalje su teške 525 grama, a bronzane 455 grama i predstavljaju leguru bakra, kalaja i cinka. Sve medalje su prečnika 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara.

Olimpijske igre biće održane od 26. jula do 11. avgusta, dok su Paraolimpijske igre zakazane za period od 28. avgusta do osmog septembra u Parizu. Nadajmo se da će znatan broj tih medalja sa takmičenja svih takmičenja završiti u Srbiji, čiji je vaterpolo tim večeras obezbedio učešće na OI 2024.