Najave i događaji

Izvršni direktor OK Olimpijskih igara u Parizu na udaru francuske policije: Predmet istrage primanja bivšeg kanuiste Tonija Estangea

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.02.2024 14:32
Toni Estange, izvršni direktor Organizacionog komiteta OI 2024 Guliver/AP Photo/Michel Euler, File
Toni Estange, izvršni direktor Organizacionog komiteta OI 2024

Francuska policija pokrenula je istragu o novčanim primanjima Tonija Estangea, izvršnog direktora Organizacionog komiteta (OK) Olimpijskih igara u Parizu, potvrdio je danas neimenovani izvor blizak ovom slučaju.

Istraga nadležne policijske službe specijalizovane za finansijske zločine započela je prošle nedelje, a fokusirana je na način na koji Estange prima platu u svojstvu izvršnog direktora OK Olimpijskih igara u Parizu, objasnio je neimenovani izvor, prenosi portal Frans 24.

Prema poslednjim javno dostupnim podacima, Estange je plaćen 270.000 evra (290.000 dolara) godišnje pre oporezivanja, sa mogućim bonusima do 20 odsto.

 

 

Istraživački list Kanar Anšene objavio je u oktobru prošle godine da Estange koristi sopstvenu kompaniju preko koje mesečno naplaćuje usluge OK, umesto da prima platu.

Ovaj 45-godišnji, proslavljeni francuski kanuista, trostruki osvajač zlatne medalje do sada je bio pošteđen pravnih problema koje su imali drugi članove OK.

Olimpijske igre su u prošlosti više puta bile okaljane korupcijskim mahinacijama, bilo zbog načina na koji su birani domaćini, bilo zbog unosnih ugovora o izgradnji i uslugama koji su deo organizacije ove globalne sportske manifestacije.