Najave i događaji

ARENA SPECIJAL, gost Viktor Jelenić: Zahvaljujući predsedniku Vučiću, vratili smo dug od 1,3 miliona eura

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.12.2023 20:33
Viktor Jelenić MN Press
Viktor Jelenić

Predsednik vaterpolo saveza Srbije, Viktor Jelenić, bio je gost u studiju TV Arena sport, u kome je pričao o stanju u srpskom vaterpolu, ali i o reprezentativnim uspesima i planovima za budućnost.

Jelenić se pre svega osvrnuo na smenu generacija. Iza nas je i prvi veliki turnir sa novim selektorom, bilo je mladih igrača, igralo se u novom sastavu...

"Tokom ovog leta smo imali, Svetsko prvenstvo u Fukuoki, gde smo završili na četvrtom mestu. Sada nam sledi Evropsko prvenstvo u Zagrebu, kao i u Ajndhovenu za žene. Imamo i Svetsko prvenstvo u Dohi. To su veoma bitna takmičenja zbog kvalifikacija za Olimpijske igre. Faktički su se samo dve selekcije do sad kvalifikovale na Olimpijske igre. To su Mađarska i Grčka, koje su igrale finale Svetskog prvenstva. Sad mi očekujemo da se plasiramo, počele su pripreme sad u Kragujevcu. Ja se nadam da bismo mogli na jednom od ova dva takmičenja da uzmemo medalju".

Opisao je šta čeka vaterpoliste u Dohi.

"Pošto smo prošli put bili deveti u Splitu, igramo sad u slaboj grupi, tek ćemo u osmini finala imati jačeg protivnika, to bi mogli da budu Francuska, Hrvatska ili Crna Gora. Videćemo šta će biti".

Vaterpolo je jedan od naših najtrofejnijih sportova, te je Jelenić istakao da se nada da će nova generacija nastaviti u maniru svoj prethodnika. 

"Imali smo jednu neviđenu generaciju, sigurno je da su to legende ovog sporta. Došle su promene, otišli su, ostali su neki igrači koji su igrali poslednje godine s njima, novi dolaze, nadamo se da će to biti bolje nego u zadnjih dve godine, pogotovo zato što u mlađim selekcijama u kontinuitetu osvajamo medalje i na svetskim i na evropskim takmičenjima. Dakle, pravimo bazu za sve ono što sledi. Kada su žene u pitanju, ženski vaterpolo je kod nas uvek bio potcenjen, još u vreme bivše Jugoslavije. Zadnjih 4-5 godina pokušavamo to da dignemo na neki veći nivo. Slabo se devojčice iskreno bave vaterpolom, više vole odbojku. To je beskontaktni sport i donosi nam puno medalja sa svetskih i evropskih Olimpijada. Ali kako smo sportska nacija, ne možemo da ne kažemo da nemamo ženskih velikih talenata u ovom sportu. Kao što sam vam rekao, to je proces kontinuiranog razvoja, mora mnogo vremena da prođe da bismo mi uradili nešto u ženskom vaterpolu. To je tako i u svim ostalim sportovima". 

O interesovanju mladih za vaterpolo:

"Vaterpolo se još trenira, to je naš trofejni sport  koji nam je donosio decenijama mnogo medalja. Ima dece, pogotovo sad po Srbiji, u Šapcu, Kragujevcu, Beogradu. Samo što imamo problem sa infrastrukturom. Ima malo bazena u odnosu na to koliko dece želi da se bavi i vaterpolom i plivanjem. Poslednji bazen u Beogradu je napravljen 1979. godine, olimpijski. Bazeni su svakako osnova. Ali na tome se radi i o tome ćemo pričati". 

Jelenić je posebno naglasio pomoć države koju dobija Vaterpolo savez Srbije. 

"To je dobro to što se dešava poslednjih godina. Šabac je, otkad su napravili bazen u Šapcu, digao te mlađe kategorije, puno dece se bavi vaterpolom i to je izvrsno. Tako je i u Kragujevcu. Ovo što sam rekao u Beogradu je tako kako je. Sad, da li će da bude bolje, to zavisi od toga da li će da se napravi neki bazen. Bar još jedan u Beogradu treba sigurno". 

Dodao je i da su svi dugovi koje je savez imao vraćeni, i to uz veliku pomoć predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

"Kada sam došao na mesto predsednika saveza, bio je dug 1.300.000 eura, ali zahvaljujući predsedniku Vučiću, taj dug je vraćen i sad sve selekcije imaju za pripreme, i ženske i muške, svi treniraju dobro. Isto tako je uvedena jedna super stvar od strane predsednika, a to je pomoć klubovima. Klubovi su baza, iz klubova idu deca, kasnije postaju igrači i igraju za reprezentativne selekcije. I to je jedna izvrsna stvar koja je napravljena. Svaki sponzor koji hoće da ulaže u sport, gleda fudbal ili košarku. Tamo gde može da se reklamira, gde ima puno ljudi i to. I onda smo mi u problemu. I zato nam je ta pomoć dragocena".

O  poboljšanu infrastrukture.

"To je velika stvar, ne samo za vaterpolo, nego i za ostale manje sportove. Infrastruktura za bazene po Srbiji, a ima ih dosta. Nama fali samo u Beogradu, to nam je problem". 

Klupski vaterpolo.

"Trenutno imamo Novi Beograd koji će da nastavi da igra u Ligi šampiona i Crvena zvezda koja je bila treća u Evropi i nastavlja da igra u Ligi Evrope. To se nastavlja od marta meseca, kada se završi ovo evropsko i svetsko prvenstvo. Zvezda je 2013. uzela Ligu šampiona u Beogradu. I to je poslednja Liga šampiona ekipnog sporta koja je do sada u Srbiji bila. Ja bih najviše voleo za 2024. kada bi na Olimpijskim igrama opet uzeli medalju. To bi bila prava stvar. Olimpijske igre su vrh bilo kog sporta. Kad odete na Olimpijske igre, to je nešto neviđeno. Mi smo svakako navikli da nas vaterpolisti obraduju i da nam se vraćaju sa medaljama. Pa se nadamo da će tako biti i 2024. godine".