Najave i događaji

Ogromna pomoć države srpskom boksu: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Nacionalnog trening centra

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.12.2023 15:21
Ogromna pomoć države srpskom boksu: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Nacionalnog trening centra Aleksandar Barbul

Kamen temeljac za izgradnju Nacionalnog bokserskog trening centra i multifunkcionalne dvorane na Novom Beogradu postavljen je ove nedelje u prisustvu legendarnih šampiona plemenite borilačke veštine Amerikanca Roja Džonsa juniora i dvojice Rusa Aleksandra Povetkina i Denisa Lebedeva.

Na svečanoj ceremoniji uz predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina bili su ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Nadzornog odbora BSS Aduk Abakarov, bokserska legenda Mirko Puzović, kao i članovi muške i ženske bokserske reprezentacije.

Nacionalni bokserski trening centar imaće više od 7.000 kvadrata, trening dvorane, salu za mečeve, ring na otvorenom i prateće sadržaje neophodne za pripreme boksera.

Nacionalni centar gradiće se na Novom Beogradu i srpski bokseri će dobiti svoju kuću, gde će se spremati za još bolje rezultate.

"Danas smo bili kod predsednika Aleksandra Vučića, zajedno sa predsednikom IBA Umarom Kremlevomi legendarnim šampionima Roj Džonsom juniorom, Aleksandrom Povetkinom i Denisom Lebedevom, zajedno smo prezentovali ovaj projekat, dobili podršku od države bez koje niti bismo došli na ovaj nivo rezultata, niti bismo mogli da razvijamo boks do sada", rekao je Nenad Borovčanin.

Kamen temeljac simbolično predstavlja i osnovu da Srbija u budućnosti postane jedna od vodećih bokserskih nacija.

"Nacionalni centar koji će država da nam izgradi biće nešto prelepo za nas iz boksa, a verujem da će ovde da se spremaju i mnoge reprezentacije iz celog sveta, zajedno sa našim bokserima i da ćemo u budućnosti imati samo šampione u svakom smislu", dodao je predsednik Saveza.

 

Posle mnogih velikih turnira i takmičenja uspešno organizovanih u prestonici Srbije, Beograd će 2024. godine biti domaćin Evropskog prvenstva.

"Sledeće godine Beograd je domaćin Evropskog prvenstva za muškarce i žene. Dobili smo podršku države, a tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Vučićem, Kremlev je rekao da će IBA pomoći sa nagradnim fondom od milion dolara za osvajače medalja i dodatno u organizaciji kako bismo zajedno postavili model kako u budućnosti treba da izgledaju sva kontinentalna takmičenja".

Format modernih bokserskih takmičenja je upravo postavljen na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2021, a sada ga praktično treba samo unaprediti. Takođe, tu je novi format IBA profesionalnog boksa, gde će od sledeće godine amaterski olimpijski i svetski šampioni imati priliku da boksuju u Srbiji, uz pokroviteljstvo IBA.

"Predsednik je obećao dodatnu pomoć i povećao budžet Savezu, našim momcima, devojkama, osvajačima medalja, sa takvom podrškom na nama je da treniramo još jače, imamo rezultate i da državi to vraćamo pobedama", poručio je Borovčanin.