Najave i događaji

Nebojša Žugić, direktor ACG, za TV Informer: Kampanja "Moje pravo da biram sport" nije simbolična, ona ima težinu i mora imati eho u budućnosti

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 13:59
Nebojša Žugić, direktor Arena Channels Group TV Arena sport/ Screenshot
Nebojša Žugić, direktor Arena Channels Group

Kampanja "Moje pravo da biram sport", u organizaciji Arena Channels Group, privukla je veliku pažnju dece i roditelja u Beogradu i našoj zemlji, ali i medija, pa je direktor ACG, Nebojša Žugić, dobio priliku da o motivima, sadržaju i ciljevima ove dalekosežne i sveobuhvatne akcije, sa nizom manjih propratnih projekata, upozna publiku Televizije Informer. 

Prvi čovek ugledne kompanije, okrenute sportu na svim nivoima i u svim oblicima, bliže je pojasnio zbog čega se naša TV kuća upustila u približavanje sporta mlađim naraštajima u Srbiji. 

"Juče je bio Svetski dan prava deteta, odnosno Dan prava deteta, a mi već duže vreme radimo na tome da što je moguće više motivišemo decu da se bave sportom. Organizovali smo i podržali niz akcija vezanih za promociju sporta među decom i omladinom, pre svega. Napravili smo, recimo, jedan fenomenalan atletski turnir na Novom Beogradu, to jest prvenstvo Osnovnih škola, gde je učestvovalo preko 600 dece. Koliko su ta deca bila srećna i s kolikim su se žarom borila na tom impozantnom događaju to je zaista bilo nešto neverovatno. Najboljih šest pojedinaca i tri ekipna pobednika dobiće od nas opremu da se bave sportom. Upravo saznanje da je potrebno tako malo da bi nešto zavoleli, motivisalo nas je da pokrenemo našu kampanju "Moje pravo da biram sport". Bilo je tu i fudbalskih takmičenja, prvenstvo malih šahista Novog Beograda koje je u toku... U vremenu kada su deca okrenuta mobilnim telefonima i igricama mi nastojimo da razvijemo njihovu motoriku, timski duh, fokus...", naveo je Nebojša Žugić, još jednom podsetivši koliko je bitno da se i druge kompanije i institucije priključe ovoj kampanji.

Odnosno svi zajedno kao društvo probamo da učinimo što više da se naša deca usmere ka pravim vrednostima i učine fokusiranijom, disciplinovanijom i istrajnijom, jer jedino tako mogu da izrastu u prave ljude, koji će jednog dana donositi važne i kvalitetne odluke.

"Ovo je jedan apel da uradimo nešto za generacije koje dolaze. Mi smo svi odrasli uz sport, bavili se njime u dvorištima i školama, takmičili jedni protiv drugih, to nas je napravilo čvrstima. Želimo da vratimo taj neki duh klincima", napomenuo je još jednom direktor ACG, pohvalivši se pokazanom uramljenom fotografijom nekih od razdraganih učesnika atletskog turnira, dobijenih od osnovaca jedne beogradske škole, za koju kaže da mu je "jedno od najdražih priznanja u životu". 

Prema rečima Nebojše Žugića posebno je ponosan na to što je pojedinoj deci pružena prilika da učine nešto za svoje najmilije i budu ponosni na sebe zbog toga.

"Nedavno smo nagradili troje najboljih mladih šahista. Pobednik je dobio porodično letovanje od sedam dana u Grčkoj, a drugo dvoje dece boravak na Zlatiboru i Paliću. Možete zamisliti koliko su bili ponosni što su tako nešto omogućili svojoj mami, tati, bratu ili sestri. Ponavljam, tako malo je potrebno da ih animiramo da zavole sport". 

TV Arena sport/ Screenshot

 

 

Kampanja "Moje pravo da biram sport" orginalno je startovala šahovskim partijama organizovanim u najbržem vozu na srpskim prugama,"Soko", na relaciji Beograd-Novi Sad-Beograd.

"Pre deset godina sam bio u Japanu na poslovnom putu i tom prilikom se vozio od Tokija do Kjota za sat i 40 minuta, pomislio sam tada "Bože, ovo je nemoguće, naučna fantastika... kada ćemo mi to da imamo?". Evo, sada i mi imamo brzi voz i možemo da igramo brzi šah u njemu. Kakvi su nam pre bili vozovi  mogli smo celu ligu da odigramo dok stignemo od Beograda do Novog Sada. To je još jedan od pokazatelja toga kako napreduje naša zemlja. Ovo što država radi i koliko ulaže u sportsku infrastrukturu je preduslov bavljenja sportom, pa i naše akcije. U mom kraju, pre deset godina nije bilo sportskih terena, a danas deca mogu da se bave fudbalom i košarkom, na podlogama na kojima ne mogu da se povrede. Grehota je ne iskoristiti taj momenat, ne privoleti ih da se bave sportom i ne praviti nove šampione. Mada, ne mora sve da bude komercijalizovano i materijalizovano, niti može svako da bude Novak Đoković". 

Ono što ovu kampanju čini izuzetnom jeste i to što nije vremenski ograničena, jer ima neprolazni karakter i više ciljeve. 

"Ova naša akcija niti je simbolična niti je napravljena reda radi, ova akcija stvarno ima težinu koja mora imati svoj eho u budućnosti. Mora trajati dokle god za njom bude potrebe, a uvek će biti potrebno promovisati prave vrednosti i lepe primere", podvlači direktor Arena Channels Group. 

U kampanju "Moje pravo da biram sport" aktivno je uključen i predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić, ponosan što su naši šahisti ove nedelje, posle više od tri decenije, osvojili veliku međunarodnu medalju i to zlato na Evropskom prvenstvu u Budvi. To, kaže, samo potvrđuje smisao i ispravnost pokrenute akcije.

"Ovo je prva osvojena medalja u šahu nakon više od tri decenije, pratio sam takmičenje onlajn sve vreme. U početku nam je krenulo loše, ali smo posle krenuli ofanzivu i osvojili srebrnu, a potom i zlatnu medalju. Šah ima bogatu tradiciju, koja je bila zapostavljena zbog popularnosti drugih sportova, cilj nam je da šah vratimo u škole kao fakultativni predmet. Nije poenta da sutra svi igraju šah, nego da preko njega razvijaju interese ka drugim branšama u životu. Donja granica za igranje šaha bi bila od četvrte godine", rekao je Jorgić.