Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 04:30
Danska - Hrvatska
arenasport2
Na programu od 04:00
Fluminense - Botafogo
arenasport3
Na programu od 04:00
Lokomotiva - Šibenik
arenasport4
Na programu od 04:00
Farense - Porto
arenasport5
Na programu od 04:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Ostali sportovi
02.07.2020. • 16:10

Šampionka: Devojčice, bavite se sportom koji volite, čak i ako je "muški"

MN Press
Srpska reprezentativka u tekvondou Milica Mandić, jedna od ambasadorski pokreta za razvoj ženskog sporta u Srbiji, rekla je da je važno da svaka devojčica ima pravo se bavi sportom kojim želi bez obzira na predrasude okoline.

Milica Mandić, olimpijska šampionka u tekvondou sa Igara u Londonu 2012. godine, poslala je važnu poruku kojom je podstakla mnoge devojčice da se bave sportom koji vole, bez obzira da li neko misli da li je previše grub ili ne.

"Ima mnogo predrasuda prema devojčicama na borilištima i na terenima, jer im je rečeno da ne treba da se bave tim sportom, da to prepuste muškom polu. Svako od nas ima pravo izbora da se bavi čime hoće i da voli određeni sport. Milion puta sam čula kako je tekvondo muški sport, da je ženski tekvondo ružan i dosadan. Trudila sam se da ne obraćam pažnju na to i to treba pokazazti devojičima - kako da prevaziđu tu prvu prepreku. Da pronađu klub koji će im dati podršku, da ih roditelji podrže u njihovim namerama i željama, da sve to dođe na normalan nivo i da se svaka devojčica nađe na borilištu na kojem želi da bude", navela je Milica Mandić.

Milica je jedna od ambasadorski pokreta za razvoj ženskog sporta u Srbiji zajedno sa košarkašicom Sonjom Vasić, Zoranom Arunović, reprezentativkom u streljaštvu, i teniserka Olga Danilović, koje je okupila selektorka košarkašica Marina Maljković, idejni tvorac projekta.

"Pored svih rezultata, lepo je kada imaš uticaj na omladinu. To je jedna od najlepših strana sporta, da možemo da pokažemo mladim devojčicama koliko je sve ovo lepo i korisno, ne samo za sportski život, već i za budućnost. Kada nauče kako da savladaju prepreke, kada se suoče sa izazovima, sve to će im biti vetar u leđa za budućnost. Lepo je kada to devojčicama možeš da pokažes koliko je lepo kada pobediš, koliko uživamo u sportu, putovanjima ... To je najzdravija priča i nadam da ćemo uspeti da sve to prenesemo na njih", rekla je Mandić.

Ona je potvrdila da ostaje pri tome da karijeru završi posle Olimpijskih igara u Tokiju sledeće godine.

"Ostaje takav plan. Mislim da imam dovoljno iskustva, godina i rezultata da sve ovo privodim kraju, koliko god da volim svoj sport i uživam u njemu. Jednostavno, imam 28 godina, dosta povreda je iza mene. Daću sve od sebe da ostvarim želje i ambicije na sledećim OI, pa ćemo videti šta dalje".

Istakla je da još uvek ne postoji plan za narednu sezonu i period do Olimpijskih igara, za koje još uvek nije sigurno da li će se održati sledećeg leta zbog pandemije korona virusa.

"Japan se dosta zalaže da Igre budu sledećeg leta, jer ako ih ne bude mislim da će ih definitivno otkazati posle toga. Mi u našem sportu treuttuno nemamo plan. Ni Evropska ni Svetska tekvondo federacija nemaju kalendar, ne zna se ni kada će biti putovanja. Treniramo, održavamo formu da budemo spremni kada takmičenja počnu", zaključila je Milica Mandić.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci