Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:00
Olimpia - Santos
arenasport2
Na programu od 00:00
Pregled
arenasport3
Na programu od 23:00
Ararat - Crvena zvezda
arenasport4
Na programu od 00:00
Dinamo Zagreb - Flora
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
24.01.2020. - 15:32

Siniša Mihajlović je KARAKTER GODINE u izboru magazina "Karakter"

MN Press
Žiri novog magazina

"Uvek poseban. Uvek jedinstven. Uvek sa pobedničkim mentalitetom. Uvek sa karakterom", konstatuje magazin "Karakter" za fudbalskog trenera i nekadašnju igračku legendu Sinišu Mihajlovića.

"Kada je u julu 2019. obelodanio da boluje od leukemije, fudbalski svet, pre svega u Srbiji i Italiji, ali i šire, ostao je zatečen. Čak i oni koji nemaju nikakve veze sa fudbalom - nisu ostali ravnodušni kada su čuli lošu vest iz Bolonje. A onda nam je Siniša pokazao taj svoj karakter. Pokazao nam je da nema predaje čak ni u najtežim životnim situacijama. Pokazao nam je koliko je važno gledati na život  pozitivno i da nema odustajanja čak i kada sve izgleda toliko sumorno, opako teško, pesimistično, gotovo bezizlazno... Počeo je svoju  najvažniju utakmicu protiv najopasnijeg protivnika. I pokazao koliko je jak kao čovek. Izdržao terapije, širio optimizam i pozitivnu energiju čak i kada je bilo toliko očigledno da prolazi kroz najteži period u životu. Pokazao nam je i suze, ali i suze su za muškarce, zar ne?", piše magazin "Karakter" u obrazloženju odluke da Mihajlovića proglasi za karakter godine.

Fudbalski i životni portret Siniše Mihajlovića za magazin "Karakter" napisao je jedan od najvećih regionalnih pisaca Miljenko Jergović.

"Čovjek ponekad pamti ono što je netipično i odstupa od pravila. Golovi Siniše Mihajlovića odstupali su od pravila igre. Bili su nemogući. U prirodi je čovjekovoj da žudi za onim što je nemoguće, tome se nada i u to vjeruje", konstatovao je Jergović u tekstu o Mihajloviću naslovljenom "Levica jača od igre i od života".

"Sjećanje na svaki od tih Mihajlovićevih golova nosi mirise, boje, okuse i dominantne osjećaje jednoga vremena. Na osnovi svakog tog  gola mogao bih, čini mi se, rekonstruirati i tu našu zajedničku epohu raspada, i vlastito, intimno vrijeme proživljeno u tom raspadu”, naveo je Jergović i ocenio da Siniša Mihajlović “kao da je u jednom životu odživio već nekoliko života i preko glave preturio još mnogo više istorijskih i društvenih epoha”.

"Njegov srpski patriotizam, na kojem vrlo insistira, pomalo je nalik odnosu prema mitskoj zemlji i prazavičaju među pripadnicima druge ili treće generacije južnoslavenskih emigranata", primetio je Jergović.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci