Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 14:00
Magdeburg - Leipzig
arenasport2
Na programu od 14:30
LIGA ŠAMPIONA
arenasport3
Na programu od 14:00
Esbjerg - Budućnost BEMAX
arenasport4
Na programu od 13:00
St Mirren - Aberdeen
arenasport5
Na programu od 14:00
Mallorca - Osasuna
Otvori pretragu
Automoto
01.08.2021. • 22:51

BIVŠI ŠAMPION DISKVALIFIKOVAN ZBOG 0,7 LITARA GORIVA! Legendi oduzeli drugo mesto i bodove

Profimedia
Sebastijan Fetel završio je kao drugoplasirani na Hungaroringu, ali mu je taj rezultat u toku noći poništen!

Šok u Formuli 1!

Nekadašnjem šampionu sveta Sebastijanu Fetelu (34) oduzeto je osvojeno drugo mesto na današnjoj trci Hungaroring, jer je utvrđeno da je imao premalo goriva u rezervoaru posle takmičenja.

Nadležni su nakon trke izvukli manje od litar goriva i zato su mu oduzeti poeni koje je u bolidu Aston Martina osvojio u drugoj trci ove sezone u kojoj je zauzeo drugo mesto. Prethodno je drugi bio u Azerbejdžanu.

Nadležno telo Svetske automobilske asocijacije saopštilo je da je moglo da izvuče samo 0,3 litre iz vozila i da je sa tim uzorkom bio u prednosti u odnosu na rivale.

U takvoj situaciji, drugo mesto pripalo je aktuelnom šampionu Luisu Hamiltonu iz Mercedesa, dok je treći Karlos Sajnc iz Ferarija.

Prema strogim pravilima Formula 1, u svakom bolidu u svakom trenutku takmičenja mora ostati bar litar goriva. U suprotnom, to vozilo i taj vozač u prednosti su u odnosu na rivale.

Prema proračunima, litar goriva je jednak prednosti od 0,035 sekunde po krugu.

Predstavnici Fetelovog tima Otmar Šaufnajer i Endrju Grin rekli su da je u njihovoj formuli ostalo 1,44 litre benzina, ali nisu mogli da to izvuku iz bolida. Iz nekoliko pokušaja uspeli su da izvade samo 0,3 litre i zato je Fetelov rezultat poništen, na veliko razočaranje četvorostrukog prvaka Formule 1.

Najveći pobednik ove situacije je Hamilton, koji je osvojenim bodovima povećao prednost u odnosu na drugoplasiranog Maksa Ferstapena na osam poena.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci