Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 17:00
Vojvodina - Čukarički
arenasport2
Na programu od 18:30
Budućnost - Partizan
arenasport3
Na programu od 18:00
Nemačka - Norveška
arenasport4
Na programu od 18:30
FK Mladá Boleslav – SK Slavia Praha
arenasport5
Na programu od 18:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Vaterpolo
24.01.2020. - 13:08

"Partizan nam je potreban kao INSTITUCIJA srpskog vaterpola"

MONDO/Milutin Vujičić
Ima li vaterpolo reprezentacija Srbije svetlu budućnost i bez jakih domaćih klubova? I šta će VSS zajedno sa Vladom učiniti da klubovi ponovo stanu na noge? O tome smo u Budimpešti razgovarali sa generalnim sekretarom Vaterpolo saveza Srbije...

/od reportera MONDA sa Evropskog prvenstva iz Budimpešte - Milutina Vujičića/

Vaterpolo reprezentacija Srbije prvi put od 1999. godine vraća se sa Evropskog prvenstva bez medalje oko vrata pošto je zaustavljena već u četvrtfinalu.

Kažemo "već" pošto utakmice razigravanja od petog do osmog mesta nisu uobičajene kada su "delfini" u pitanju, a kako to obično biva odmah posle prvog lošijeg rezultata - postavlja se pitanje budućnosti srpskog vaterpola.
 

Klupski vaterpolo je na vrlo niskom nivou, ove sezone Srbija nema predstavnika u Ligi šampiona, a nijedan od aktuelnih reprezentativaca ne igra u domaćim klubovima.

Razlog je slaba finansijska moć koja ne može da se meri sa klubovima iz Mađarske, Italije…

"Mi smo u avgustu i septembru zahvaljujući Vlade Srbiji pomogli klubove koji igraju regionalnu ligu i kvalifikacije za evropska takmičenja. Tada je to već bilo kasno za 'pravljenje ekipa', pošto se to radi u maju, pa zbog toga nema rezultata na međunarodnoj sceni. Nadamo se da ćemo bolje rezultate videti već od sledeće sezone", kazao je generalni sekretar Nemanja Marijan.

"Nastavićemo da pomažemo klubove koji ne mogu da funkcionišu bez nas", dodao je Marijan i dodao da je su u dogovoru sa lokalnim samoupravama obezbedili besplatne termine na bazenima, kao i da je njihova uloga razvoj sporta, a sve drugo je na samim klubovima.
 

 

"Samo spolja deluje da vaterpolistima nije teško palo, verujte da je tako. Nisu naučili na poraze, ne vole ih, oni će sigurno da se preispitaju što je tako bilo, a to su momci koji su godinama u vrhu svetskog vaterpola. Mnogo su dali našoj zemlji. Teško da ćemo imati ovako dominantu generaciju, i ne samo mi - bilo ko! Svemu dođe kraj ciklusa, ovo je samo trenutni kraj niza, imaćemo još rezultata u ovoj generaciji", kazao je Nemanja Marijan o rezultatu na EP.

"Ako neko hoće da pravi ekipu za osvajanje Lige šampiona - onda mora da dovede sponzore. Prioritet Vaterpolo saveza Srbije (VSS) je da pomogne struku i razvoj".

Svedoci smo toga da VK Partizan, sedmostruki šampion Evrope, "grca" u finansijskim problemima i da su temelj reprezentacije činili igrači kluba sa Banjice. Ukoliko ni crni-beli ne mogu da "proizvode" kvalitetne vaterpoliste - trpeće i reprezentacija.

"Znamo koliko Partizan ima problema, pomogli smo i njima kao najvećem klubu u Srbiji, ali nažalost to njima nije bilo dovoljno pošto godinama imaju probleme. Ne možemo da okrenemo glavu, moramo kroz razgovore sa odgovornim ljudima možemo da rešimo taj problem. Partizan nam je potreban kao institucija srpskog vaterpola i imaće našu podršku i u budućnosti koliko god mi u VSS budemo u mogućnosti", kazao je i dodao da će Savez pomoći i sve ostale klubove u Srbiji.
 

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci