Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport2
Na programu od 14:00
Pregled kola
arenasport3
Na programu od 14:30
Santos - Union La Calera
arenasport4
Na programu od 14:30
Pregled kola
arenasport5
Na programu od 13:30
Fantastic lies
Otvori pretragu
Kamil Stoh
Ostali sportovi
28.12.2021. • 10:10

TURNEJA "ČETIRI SKAKAONICE": Gajger i Kobajaši glavni favoriti

Kamil Stoh
TV Arena Screenshot
Danas počinje čuvena turneja u skijaškim skokovima "Četiri skakaonice" koja traje do 6. januara 2022. godine

Skijaški skokovi od 1953. godine čuvena turneja "Četiri skakonice" jedan je od glavnih događaja novogodišnjih praznika i počinje danas kvalifikacijama na prvoj od četiri skakaonice u Oberstdorfu (16.30). Jedina falinka ovogodišnje turneje je odluka vlasti u Nemačkoj i Austriji da nema gledalaca što će celom događaju umenjiti draž.

Obersdorf (Nemačka, “Šatenberg”), Garmiš-Partenkirhen (Nemačka, “Velika Olimpijska”), Insbruk (Austrija, “Bergizel”), Bišofshofen (Austrija, “Pol Auserlajtner”) biće od danas pa do 6. janauar 2022. godine u centru pažnje većine ljubitelja sporta, ne samo skijaških skokova.

Od prvog pobednika, Norvežanina Erlinga Krokena, pa sve do poslednjeg Kamila Štoha, turneja "Četiri skakaonice" ispisivala je istoriju u ovom sportu čineći ga mitskim, ali i najznačajnijim događajem.

Finac Jane Ahonen je rekorder sa pet trofeja rekorder, a ove godine najveći favorit je Nemac Karl Gajger, vodeći u generalnom plasmanu. Osvajač turneje 2018/19. Japanac Riju Kobajaši se kotira kao najveći konkurent Gajgru, a u grupu favorita ubraja se i prošlogodišnji pobednik Poljak Kamil Stoh, koji je tri puta osvajao turneju.

Sistem takmičenja je poslednjih godina veoma "surov". Svakoj finalnoj seriji prethodne kvalifikacije iz kojih dalje prolazi 50 skakača i formira se 25 parova. U glavnom takmičenju pobednici duela prolaze u drugu seriju, kao i petorica najuspešnijih poraženih u kvalifikacijama. 

Nije lako biti fokusiran i najbolji desetak dana na skakaonicama u Nemačkoj i Austriji jer ni legendarni skakači poput Jensa Vajsfloga, Tonija Inauera, Marija Nikenena nisu uspevali da tri puta uzastopno da pobede.

Program "Četiri skakaonice"

Oberstdorf (Nemačka) - 28. i 29. decembar (16.30)

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) - 31. decembar 2021.- 1. januar 2022. (14.00)

Insbruk (Austrija) - 3. i 4. januar (13.30)

Bišofshofen (Austrija) - 5. i 6. januar (17.30)

Poslednje vesti

Poslednji video snimci