Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Darko Ramovš
Fudbal
08.07.2022. • 11:50

RAMOVŠ ZA TV ARENA SPORT: Telekom Srbija i Arena podigli su znatno nivo Superlige

Darko Ramovš
(MN Press)
Novi naslovni sponzor doneće iskorak Superlige i Prve lige Srbije

Superliga Srbije startuje danas sa istim formatom kao i prethodne, ali sa novim naslovnim sponzorom, kompanijom "Mozzart". 

Novo takmičenje koje će nositi ime "Mozzart bet Superliga" doneće i novu draž, a prvi put je i Prva liga Srbije dobila istog naslovnog sponzora pa će se zvati "Mozzart bet Prva liga Srbije".

Iz godine u godinu fudbalsko takmičenje u Srbiji raste. Sa novim naslovnim sponzorom, velikom podrškom Fudbalskog saveza Srbije, kao i kučama Arena Channels Group (TV Arena sport) i Telekom Srbije, koje su ulaganjima omogućile produkcije prenose svih mečeva i omogućili uvođenje VAR tehnologije, kao  i podigli interesovanje, dva profesionalna fudbalska ranga su u stalnoj ekspanziji, što je u razgovoru za portal TV Arena sport posebno naglasio Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije.

"Novo naslovno sponzorstvo će doneti jedan veliki iskorak. Bilo je više ponuđača, na kraju je kompanija 'Mozzart+ naš novi partner i što je nama najbitnije, prvi put naslovnog sponzora imamo i za Prvu ligu Srbije. 'Mozzart' je ozbiljna kompanija i mi se nadamo da ćemo sa njom i dalje da rastemo i unapređujemo takmičenja. Da se uzajamno pomažemo kako bi zajedno napredovali na tržištu", kaže Ramovš.

Ugovor sa naslovnim sponzorom je poslovna tajna, ali redi se o mnogo većoj svoti novca nego što je ikada bila do sada.

"Po pitanje finansija Zajednica Superlige i Prve lige Srbije, uz pomoć FSS napravila je značajne iskorake na tržištu Srbije. Sa neka tri miliona evra došli smo do sedam miliona evra. Prevashodno kroz TV prava. U saradnji sa EKA imamo zajednički kolektivni ugovor na pravima sa 'IMG Arena' za prikupljanje podataka sa utakmica. Time ćemo unaprediti naša takmičenja. Kao šlag na tortu došlo je naslovno sponzorstvo, gde smo ugovorom uvećali prihode puta četiri, a za PLS prvi put dobili neka sredstva. U odnosu na prethodne godine, pa nadalje klubovi Superlige i Prve Lige Srbije prihoduju i od takmičenja u zavinosti od rezultata."

Minula sezona i uvođenje VAR tehnologije ocenjeni su pozitivno, kako od strane Zajednice, tako i od strane klubova.

"Prošla sezona je bila vrlo interesantna, prvi put sa VAR sistemom. Sa uvođenjem tehnologije mnogo smo dobili i u više segmenata. Sudijskoj organizaciji omogućen je rad sa najsavremenijim sistemima, mi smo kao Liga dobili na vrednosti koja je porasla zbog produkcije. Uslovi za TV prenose utakmica su podignuti na mnogo viši nivo. Sve se realizovalo zahvaljujući FSS, Zajednici, TV Arena sport i Telekomu Srbije, koji su savesno i vredno radili na projektu. Bilo je određenih problema kao u svakoj drugoj ligi na svetu, ali nadamo se da će tih problema u budućnosti biti sve manje".

Nova sezona startuje u starom formatu, ali će biti mnogo interesantnija jer će čak pet klubova izboriti izlazak na evropsku scenu. Prvak će biti direktan učesnik Lige šampiona, drugoplsirani će to pokupšati da ostvari kroz kvalifikacije.

"Format je isti za oba takmičenja, ali kako ste pomenuli, razlika je velika jer ćemo imati pet naših klubova u UEFA takmičenjima zahvaljujući odličnim rezultatima Crvene zvezde i Partizana proteklih sezona. Došli su u poziciju da imamo direktnog učesnika u LŠ, čak pet mesta za Evropu što je bio do skora samo san. Opasnost leži u tome što će se bodovi u Evropi deliti dogodine na pet timova, pa su nam potrebni makar treći i četvrti klub, koji bi mogli dobrim rezultatima u Evropi da održe taj državni koeficijent i u budućnosti. Generalno, naše Lige rastu iz godine u godinu što svakako govori da idemo u nekom dobrom smeru."

Mundijal u Kataru, koji se održava od 21. novembra do 18. decembra, malo remeti samo takmičenje.

"Prvi put se igra Mundijal u zimskom terminu. Remeti nam takmičenje samo jednim delom, jer je kalendar usvojen. Najgušći kalendar imaće  timovi koji igraju Evropu, ali oni su poslednjih sezona svakako i navikli da igraju u ritmu sreda-nedelja. Najupečatljivije je ne samo rani početka, već tri meseca pauze od Mundijala do početka februara. U suštini, kako je svima u svetu tako je i nama."

Infrastruktura se i dalje poboljšava.

"Infrastruktura je veći korak koji najvećim delom gradi država Srbija. Grade se novi stadioni, biće ih desetak u narednom periodu. TSC je napravio novi stadion u Bačkoj Topoli, po pitanju PSL stadiona, takođe je situacija bolja. Nadam se da ćemo sa svakom godinom obezbeđivati bolje stadione i uslove za gledaoce da najkomfornije prate utakmice naše dve lige", zaključio je generalni sekratar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci