Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 20:55
ENGLESKI LIGA KUP
arenasport2
Na programu od 22:00
LA Lakers - Miami
arenasport3
Na programu od 21:00
Tottenham - Maccabi
arenasport4
Na programu od 20:30
Trentino Itas - Vojvodina
arenasport5
Na programu od 22:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
04.12.2019. - 11:10

Savo Milošević: Država ne treba da daje NIJEDAN dinar Zvezdi i Partizanu

MN Press
Trener Partizana ima radikalnu, ali opravdanu ideju o budućem finansiranju fudbalskih klubova, čiji vlasnički odnosi i dalje

Suma novca, koja je prethodnih decenija iz državne kase ušla u "večite rivale", pre svega u Crvenu zvezdu, verovatno nikada neće biti precizno izračunata.

Činjenica je da bez novca države, odnosno para poreskih obveznika (tj. naših para), ni Crvena zvezda, ni Partizan, ali ni mnogi drugi klubovi i sportske organizacije, ne bi mogli da funkcionišu. Mnoge državne firme (Dunav osiguranje, EPS, Telekom Srbija...) su davale novac klubovima, na ime sponzorstava, koji su potom oni koristili za kupovinu igrača, sređivanje stadiona, ali su i pored toga "nabili" višemilionske dugove (izražene u evrima). Problem je i kada određena struktura u klubovima napravi dug, onda se samo povuče, "izvuče", pa dođe neka druga...

Na trtibini na Pravnom fakultetu u Beogradu, trener Partizana Savo Milošević govorio je o odnosu države prema klubovima, u smislu finansiranja, a njegove reči dobile su aplauz prisutnih studenata.

"Fudbal prljaju oni koji su tu iz svog interesa. Ako mi kažete da je pomoć fudbalu što neki predsednik opštine ili lokalni funkcioner da klubu 100.000, a taj tim 'slučajno' vodi njegov brat ili prijatelj... I to je pomoć fudbalu od države? Ma, to je zloupotreba fudbala u političke svrhe", rekao je Milošević, preneo je "Kurir".

Istakao je da trenutno država Srbija ima više koristi od fudbala nego što ima štete.

"Nijedan klub, nijedan igrač, nijedan čovek koji je zaposlen u klubu nije oslobođen poreza. Nemamo nikakve prinadležnosti, sve poreze, dažbine i takse fudbal plaća. Lažu vas kad kažu drugačije!".

Dao je predlog, odnosno mišljenje, koje bi neki mogli da smatraju radikalnim, pre svega zbog toga što vlasnički odnosi u klubovima nisu rešeni, a o nikad sprovedenoj privatizaciji se govori godinama.

"Slažem se da država ne treba da daje nijedan evro ni Partizanu ni Zvezdi! Evo, ja sam trener Partizana i kažem - ne treba mi nijedan evro od države. Nijedan! Niti smo ga dobili od marta kad sam ušao u klub, niti treba da ga dobijemo", rekao je Milošević i dodatno obrazložio svoju ideju:

"Država treba da pomaže u edukaciji i infrastrukturi. Ko ne može sebi da obezbedi za egzistenciju, ne treba da postoji. Ako nismo u stanju da imamo 2.400 klubova, koliko ih je trenutno registrovano u Srbiji, imaćemo 1.200, ali zdravih 1.200 klubova".
 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci