Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 03:30
Rayo Vallecano - Getafe
arenasport2
Na programu od 03:00
Rail Cargo Hungaria - Podravka
arenasport3
Na programu od 03:00
Lens - Lille
arenasport4
Na programu od 03:30
Portimonense - Santa Clara
arenasport5
Na programu od 03:00
The Birth
Otvori pretragu
Tijago Mota
Fudbal
06.07.2021. • 10:25

FORMACIJA 2-7-2, GOLMAN JEDAN OD VEZNIH: Tijago Mota uvodi novu taktiku

Tijago Mota
Guliver, Paolo Rattini/Getty Images Europe
Nekadašnji fudbaler pokušava da promeni fudbal i to taktikom kakva nikada ranije nije viđena

Kada je pre tri godine Tijago Mota (38) završio igračku karijeru i rekao da postaje trener, verovatno niko nije mislio da će privući toliko pažnje. Ali, on je imao drugačiji plan - formaciju 2-7-2 koju će sada pokušati da uvede u Seriju A.

Radio je Mota sa najboljim fudbalskim trenerima i igrao protiv najboljih fudbalera na svetu. Od svakog je pokupio po nešto, pa je u mladom timu PSŽ-a pokušao da napravi fudbalsku revoluciju.

Predložio je taktiku 2-7-2, u kojoj je golman jedan od sedmorice veznih fudbalera! Sa dečacima u akademiji Parižana nije bilo toliko teško raditi, ali prvi izlet u profesionalne vode nije bio uspešan. Predvodio je Đenovu, ali je nakon samo dva meseca na klupi dobio otkaz.

Od decembra 2019. godine nije imao angažman, a to vreme potrošio je na dodatno usavršavanje. Polagao je za licence, čitao o fudbalu i na kraju rešio da mu se vrati.

Tijago Mota je novi trener italijanskog tima Specije, sa kojom će za cilj imati opstanak u Seriji A. Videćemo da li je od svojih ideja odustao ili će nas ponekad previše tvrdi italijanski stil fudbala sada podsećati na formaciju kakvu nikada ranije nismo videli.

Mota je inače rođen u Brazilu, ali je od 2011. do 2016. godine reprezentativac Italije. U čuvenoj Barsinoj ''La Masiji'' bio je od 17. godine, a igrao i za Atletiko Madrid, Đenovu, Inter i PSŽ, u kom je završio karijeru.

Bio je deo početka Barselonine dominacije evropskim fudbalom, Interove šampionske sezone 2009/10, a sa francuskim timom je dominirao u domaćim takmičenjima. Sad je vreme za nešto novo...

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci