Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport2
Na programu od 15:00
Pregled sezone
arenasport3
Na programu od 14:30
Zenit - Vojvodina
arenasport4
Na programu od 14:00
Voždovac - Radnik
arenasport5
Na programu od 14:30
It's Time
Otvori pretragu
Mbape
Fudbal
13.05.2022. • 11:50

MESIJEVA PRVA GODINA U PSŽ: Veći doprinos igri, lošija lična statistika

Mbape
Profimedia
Argentinac je statistički imao najlošiju sezonu od 2005/06.

Lionel Mesi je prošlog leta napustio Barselonu i došao u "Grad svetslosti" kako bi sa Pari sen Žermenom, uz Nejmara i Kilijana Mbapea pokušao da osvoji Ligu šampiona.

Epizoda se završila fijaskom na "Santijago Bernabeu", Mesi je zatim u dva navrata bio izviždan od nezadovoljnih navijača Parižana, a kada se budu svodili računi njegove prve sezone svakkao da ni on sam ne može da bude zadovoljan.

Na 32 meča u svim takmičenjima postigao je samo devet golova, jedan više od druge sezone u Barseloni 2005/06. kada je na 25 susreta osam puta bio strelac. Dodao je Argentinac 13 asistencija, što je takođe ispod njegovih standarda i proseka od 20 gol dodavanja po sezoni.

Razlozi loše statistike, prenosi "Marka", leži u nekoliko važnih segmenata. Prvi je pozicija koju je Mesi dobio u timu. Igrao je poludesno, ali je imao više ulogu plejmejkera, odnosno igrača koji je ulazio u sredinu i imao zadatak da gura loptu u prostor Nejmaru i Mbapeu. U takvoj strukturi igre, Leo je imao važniju fazu u građenju napada na 40 metara od gola, ali ne i u završetku akcija, što je uzrokovalo mali broj pogodaka.

Model igre PSŽ, baziran na tranzicijama, omgućavali su brzim igračima Nejmaru, Mbapeu i Di Mariji značajniju ulogu u završnici. Mesi je izgubio na brzini, samim tim nije stizao kao pre nekoliko godina da iz centralne zone stigne u završnicu.

Faktor Kilijan Mbape je treći segment. Domninacija sigurno najboljeg krilnog napadača sveta i njegova uloga u završnici urzočno-posledično doveli su do slabijeg učinka ostalih napadača, pa tako i Mesija. Međutim, većinu od 13 asistencija, Mesi je baš podelio Mbapeu.

Na kraju, Mesi je tokom 17 godina karijere imao veliku potrošnju, biološki je normalan pad, a evolucija fudbala kroz snagu i brzinu u ovim okolnostima ne idu na ruku jednom od najboljih fudbalera u istoriji. Zato, ukoliko ostane u Parizu, Mesija ćemo i u narednoj sezoni više gledati u fazi organizacije napada, a sve manje u završnici gde se traži snaga i brzina. 

Trener Maurisio Poketino završiće neuspešnu epizodu vođenja velikog tima, a na nnjegovom nasledniku, veruje se da će to biti Zinedin Zidan, ostaće veoma zahtevan posao da uskladi Nejmara i Mesija i napravi igru gde će njih dvojica dati i lično veći doprinos rezultatima.

Iz svih ovih razloga proizilazi i statistika PSŽ-a u ovoj sezoni gde je Mbape na 44 meča postiogao 35 golova, Nejmar na 27 je 12 puta bio strelac, a Mesi na 32 susreta samo devet puta zatresao mrežu. 

Kada su asistencije u pitanju, Mbape je zabeležio 24, Mesi 13, Di Marija i Nejmar po osam.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci