Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 03:00
LA Clippers - LA Lakers
arenasport2
Na programu od 03:00
Dnipro - Sevilla
arenasport3
Na programu od 02:45
Cleveland - Chicago
arenasport4
Na programu od 02:15
Partizan - Radnički 1923
arenasport5
Na programu od 03:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
31.03.2020. - 15:06

Fajnal for Lige šampiona: Razmišlja se u tom pravcu

Guliver/Getty Images/Laurence Griffiths, Laurence Griffiths/Getty Images Europe
Svet se bori sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata. Korona virus ili popularno nazvan "nevidljivi neprijatelj" bukvalno je stopirao sva sportska dešavanja, koja su u borbi za ljudske živote i zaustavljanje pandemoje, skrajnuta na margine.

Sportske federacije i savezi pokušavaju da pronađu najbolje modele da se sezona završi. Neki su već proglasili šampione, drugi su poništili šampionate, treći čekaju.

 

Najmoćnije organizacije, poput UEFA u fudbalu ili ULEB i NBA u košarci, i dalje traže način da okončaju sezone.

List "AS" piše da su pred Evropskom fudbalskom unijom (UEFA) tri moguća kalendara za nastavak takmičenja – sredinom maja, juna ili septembra. Ova prva opcija najverovatnije se neće još dugo razmatrati i vrlo brzo će otpasti, jer je nerealno da mnoge evropske države do sredine maja izađu iz pandemije i normalizuju život.

Pominje se čak i septembar! Nastavak sezone krajem leta značio bi i pomeranje, odnosno usklađivanje kalendara za sezonu 2020/2021.

Ključni mesec bi, dakle, trebalo da bude jun! Maj kao idealna opcija gotovo sigurno će otpasti, a teško je očekivati da se sezona nastavi u devetom mesecu, jer će se onda u dobroj meri poremetiti i naredna, koja će morati ranije da se okonča zbog već pomerenog Evropskog prvenstva za jun i jul 2021. godine (od 11.06. – do 11.07).

Predsednik UEFA Aleksandra Čeferin uveren je da će fudbal moći normalno da se igra od juna, a svoj optimizam gradi na prognozama svetskih virusologa, epidemiologa i lekara uopšte, koji su šesti mesec označili kao realnu granicu za povratak normalnom život i vreme kada bi pandemija Covid-19 trebalo da bude pobeđena.

Ideja Slovenca je da se lopta u Evropi opet zakotrlja onog trenutka kada se steknu uslovi da se utakmice održavaju bez prisustva publike. Čeferin smatra da za tako nešto u Italiji i Španiji, mediteranskim državama koje trpe najveće posledice, i po broju zaraženih i po broju preminulih na Starom kontinentu, neće biti problem, koliko u državama koje su se kasnije suočile sa širenjem zaraze, poput Francuske, Nemačke i Engleske.

Sve se, ipak, još uvek svodi na nagađanja i vrlo teško je prognozirati, čak i uz procenu stručnjaka. Želje su jedno, realnost je da korona virus "kosi" i da je žrtava sve više, posebno na tlu Evrope.

Sekretar za takmičenja UEFA, Đorđo Marketi, naveo je opciju "Fajnal fora" kao jedno od rešenja za završetak Lige šampiona. Ideja je da se okončaju revanši osmine finala Lige šampiona (Mančester siti - Real Madrid, Bajern - Čelsi, Barselona - Napoli i Juventus – Olimpik Lion), a da se posle toga igra po jedna utakmica četvrtfinala, pa F4 u Istanbulu poslednjeg vikenda juna. Stadion "Ataturk" je odavno izabran za mesto odigravanja finala elitnog evropskog takmičenja.

Problem je što se korona virus u međuvremenu proširio Turskom i broj inficiranih i mrtvih neprestano raste. Tako da je Marketi dao predlog, da ukoliko se stanje sa Covod-19 na tlu Turske ne smiri, pronađe novi teren za eventualni F4.

Isti plan je zamišljen i za Ligu Evrope, a bitnu razliku i problem pravi činjenica da je za završetak masovnijeg takmičenja UEFA ostalo da se odigra još 27 utakmica, dok do kraja Lige šampiona predstoji deset manje.

Šta će biti sa ugovorima igrača?

Oni bi po važećem pravilu trebalo da isteknu 30. juna. To još više komplikuje i onako završen problem u kojem su se našli UEFA i FIFA. Svetska "kuća" fudbala je spreman da prilagodi pravila zbog novonastalih okolnosti, ali Unija igrača FIFpro upozorava da bi u tom slučaju ista pravila morala da važe za sve fudbalere, a ne samo one koji klubovi žele da zadrže.

Nameće se i pitanje transfera i kako će se oni sprovoditi ovog leta. Ukoliko se sezona nastavi u junu, to bi, prema proceni autora teksta, značilo i produženje letnjeg prelaznog roka – od juna do januara. Ovo pitanje je pre svega stvar dogovora UEFA i FIFA.

Kolaps je doživeo i kalendar takmičenja za nacionalne timove. EURO je pomeren za 2021, ali junske međunarodne utakmice još nisu suspendovane. To se očekuje vrlo brzo... Izmenama će biti podvrgnuta i Liga nacija.

I konačno, pitanje nacionalna prvenstva i kupova. Postoje tri ideje, da se ponište prvenstva, da se šampionima proglase lideri u trenutku prekida i da se nastave. Još uvek nijedna opcija nije odbačena!

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci