Vesti iz košarke

Svetislav Pešić pred početak kvalifikacija: Prioritet je plasman na Evropsko prvenstvo

komentari (0)

Izvor: Tanjug

19.02.2024 19:50
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić MN Press
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić

Trener košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić rekao je na okupljanju ekipe pred mečeve protiv Finske i Gruzije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, da je prioritet plasman na šampionat sledeće godine, kao i da će kroz te dve utakmice videti na koga od igrača može da računa za Olimpijske igre.

"Ovo je naše prvo okupljanje posle SP u Manili, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je EP 2025, ali naravno da uvek tamo negde stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za OI i da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve utakmice da dobijemo za Olimpijske igre", rekao je Pešić. 

Naveo je da su Finska i Gruzija dve različite ekipe, sa dva različita stila.

"Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Uvek je drugačiji osećaj svih ekipa, ali i reprezentativni. Moramo da radimo na odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom i ovim iz Tenerifea Šermadinijem, dobili su novog stranca, novog selektora, našeg Aleksandra Džikića, igraju "insajd košarku", rekao je Pešić.

 

 

Pešić je dodao da je osim 15 pozvanih igrača imao u planu i Nikolu Milutinova, Stefana Jovića, Alena Smailagića, Nikolu Topića, ali i Tristana Vukčevića.

"Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo, hteli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Hteli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg meseca puni 21 godinu i tek od sledećeg meseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju", rekao je Pešić na prvom treningu po okupljanju reprezentacije.

Srbija u petak igra protiv Finske u Beogradu, a u ponedeljak protiv Gruzije u Tbilisiju. U Grupi G je još i Danska. Pošto je Finska jedan od domaćina Evrobasketa, plasman na kontinentalni šampionat obezbediće dve najbolje plasirane selekcije ne računajući reprezentaciju sa severa Evrope.