Evroliga

Evroliga u aprilu donosi važne odluke o proširenju takmičenja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.03.2023 19:03
Evroliga u aprilu donosi važne odluke o proširenju takmičenja Guliver

Sastanak rukovodstva Evrolige i klubova-akcionara zakazan je za 18. april. Očekuje se da će razgovori između njih utvrditi budućnost lige, prenosi "Eurohoops".

Dubai i glasine o dodatnih 150 miliona evra prihoda  su u centru pažnje, ali pregovori o proširenju uključuju i Pariz i London. Njihovi timovi imaju zapaženu sezonu u Evrokupu, te možda čak i ranije dobiju svoju šansu u Evroligi ako osvoje trofej.

Širenje je uvek dobro, međutim, Evroliga na umu ima i tržišta na kojima je košarka već cenjena. U marketinškom smislu, nazovimo ih "nasleđenim" tržištima, jer za razliku od Pariza, Londona i Dubaija gde sve počinje prilično od nule, ne morate da objašnjavate košarku Španiji, Italiji ili Srbiji.

Sa 13 timova koji su do sada imali A-licencu (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpija Milano, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Žalgiris Kaunas, Makabi Tel Aviv, Asvel, Alba Berlin, Bajern Minhen) i CSKA, koji ne može da igra zbog rata u Ukrajini, očigledno je da je će biti svega četiri otvorene pozicije za ostale timove.

Smatra se da su Monako i Virtus Bolonja sledeći na listi za dugoročnu licencu, tako da se broj povrćava na 16, a onda je proširenje neophodno ako Evroliga želi da nastavi da dodeljuje mesto za šampiona ABA lige i dvojicu finalista Evrokupa.

Ipak, ako je nešto van svake sumnje dokazano ove sezone, bilo je rivalstvo Crvena zvezde i Partizana. Kao i u svim dobrim rivalstvima, dok su klubovi "neprijatelji", praktično moraju da koegzistiraju kako bi uvećali svoj uticaj na terenu i van njega.

Evroliga bi volela da zadrži sve te timove u svom krilu, plus tu je i Valensija koja će se možda vratiti na jednu sezonu u Evrokup, ali sa novom najsavremenijom arenom koja se sprema takođe kuca na vrata.

Dakle, već je 19 timova u igri – ako računate i CSKA iz Moskve – koji je deoničar Evrolige. Dodajte London, Pariz, a možda i Dubai, to su 22 ekipe. A ako se CSKA u nekom trenutku vrati, onda postoji velika šansa da se vraća i Zenit iz Sankt Peterburga. Plus postoji potreba za dva mesta u Evrokupu, nešto što se neće promeniti. Zato odjednom Evroliga sa 24 tima nije tako daleko. Naprotiv, moglo bi da bude neophodno.