Evroliga

Partizan slavio protiv Žalgirisa u Kaunasu: Važna pobeda crno-belih za plasman u Top 8 Evrolige

komentari (0)

Izvor: Arena sport

03.02.2023 21:55
Partizan slavio protiv Žalgirisa u Kaunasu: Važna pobeda crno-belih za plasman u Top 8 Evrolige MN Press

Partizan je zabeležio treću uzastopnu pobedu u Evroligi i napravio veliki korak u borbi za plasman u plej-of. Nakon Crvene zvezde i Asvela, savladan je Žalgiris po drugi put u sezoni. Ovaj put u Kaunasu 88:74 (26:15, 21:15, 14:24, 27:20) za 12. trijumf crno-belih u elitnom takmičenju.

Iako je dvorana u Litvaniji važila za jedno od najtežih gostujućih terena u Evropi, srpski tim se nije previše obazirao na ovu činjenicu. Od starta je preuzeo kontrolu nad utakmicom i zahvaljujući sjajnoj igri u prvom poluvremenu, zabeležio prvu pobedu u Kaunasu, dok je Žalgiris upisao treći poraz u nizu. Litvanski tim imao je svoje prilike na ovom meču, naročito u trećoj deonici kada je prišao na dva poseda zaostaka, ali je Partizan ponovo podigao ritam u poslednjoj deonici i zahvaljujući požrtvovanoj igri na obe strane terena i definitivno rešio pitanje pobednika.

Partizan je imao čak šest igrača sa dvocifrenim učinkom, a listu strelaca predvodio je Papetru sa 17 poena. Lesor Panter su dodali po 14, Ledej i Egzum po 11, dok je Naneli završio meč sa 10 poena. Na drugoj strani istakao se Brazdeikis sa 17 poena, dok su Šmits Birutis postigli sa po 10.

Nakon početnog odmeravanja snaga, Partizan je do prve osetnije prednosti i dvocifrenog vođstva stigao u finišu uvodne četvrtine, kada je na krilima Pantera i Papapetrua poveo 20:9. Žalgiris je sa druge strane, imao velikih poteškoća u organizaciji napada, kao i u defanzivnim zadacima, gde se često mučio sa individualnim kvalitetom Beograđana. 

U prilog Partizanu išla je i loša komunikacija rivala u svom reketu, gde su u prvom poluvremenu dopustili izabranicima Željka Obradovića čak 12 ofanzivnih skokova, odakle su mahom dolazili do poena iz druge šanse. Osim Brazdeikisa i centarskog tandema Hejsa Birutisa, Žalgiris nije imao mnogo raspoloženih košarkaša u prvom delu igre, pa su crno-beli u jednom trenutku imali i 22 poena prednosti.

Zahvaljujući dobrim procentima šuta iz igre crno-beli su otišli na odmor sa 17 razlika (47:30) i taman kada se očekivalo da će "parni valjak" nastaviti u istom ritmu, Žalgiris je počeo da pokazuje "zube" u drugom delu meča. Posle odličnih rola Brazdeikisa i Butkevičijusa, kao i druge postave litvanskog tima, domaćin je uspeo da istopi vođstvo Beograđana, kada je u trećoj četvrtini prišao na 58:52. 

Međutim, ispostavilo se da je to bio poslednji trzaj domaćeg tima, pošto je Partizan ponovo zaigrao u visokom ritmu i zahvaljujući odličnoj igri u tranziciji i pravim rešenjima u napadu, zabeležio važnu pobedu. U ključnim trenucima Naneli Ledej su pogodili neke važne šuteve, a posle 20:7 serije crno-belih (78:61), Žalgiris je doživeo poraz i u drugom međusobnom delu sa Beograđanima ove sezone.

Partizan je trenutno na sedmom mestu Evrolige sa 12 pobeda i 11 poraza. Do kraja regularnog dela sezone ostalo je još 11 mečeva, a naredni rival srpskom timu biće Bajern iz Minhena. Taj duel je na programu devetog februara u 20:30 časova.
 

 

Evroliga, 23. kolo.

Četvrtak

Barselona - Bajern Minhen 72:70

Olimpija Milano - Crvena zvezda Meridianbet 74:68

Valensija - Makabi Tel Aviv 93:94

Petak

Fenerbahče - Alba 101:86

Monako - Real Madrid 91:95

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet 74:88

Olimpijakos - Efes 76:70

Baskonija - Panatinaikos 95:90

Asvel - Virtus 64:77

 

 

Standings provided by Sofascore