Nikola Jokić

Bilo je vidljivo da je košarkaški IQ Jokića veći od svih: Vlasnik Denvera objasnio kako je Nikola izgurao Nurkića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.04.2024 09:52
Nikola Jokić, košarkaš Denvera, čiji je dolazao promenio istoriju Nagetsa Guliver/AP Photo/Brandon Dill
Nikola Jokić, košarkaš Denvera, čiji je dolazao promenio istoriju Nagetsa

Da nema Nikole Jokića klub iz Kolorada ne bi prošle godine, prvi put u istoriji, stigao do šampionskog prstena NBA, ali niko nije mogao da sigura da će nekadašnji centar Mege, bez iskustva u evropskim pa čak i većim srpskim klubovima, u Denveru dostići MVP visine. I vrteti rivale oko malog prsta, iz godine u godinu obarajući razne rekorde američke klupske košarke. 

I vlasnik Nagetsa, Džoš Kroenke, priznaje da je to njegovo dovođenje biop neočekivani bingo, koji se i dan danas bogato isplaćuje njegovom sportskom čedu, bez obzira što izdvaja silan novac za ugovor neverovatnog Somborca. 

"Priča je veoma smešna, ako ti neko kaže da je znao tada, laže. Sećam se da sam sedeo sa Timom Konelijem i Arturasom Karnišovasom i da su mi rekli da ima jedan momak kog treba da pogledam. Rekli su mi da želi da ostane još godinu dana u Evropi. Mi smo hteli što više mladih igrača. Pitao sam ih zašto želi da ostane, objasnili su mi da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je dres u nekoj roze boji, nije mogao da skoči uopšte, ali je hvatao loptu tako lako, bilo je vidljivo da mu je košarkaši IQ veći od svih. Došao je u leto 2015. godine. Moj otac ima sjajne priče iz tog perioda, da je Nikola bio u teretani sa svojom braćom. Promenio je dijetu, ishranu. Tada smo imali i Nurkića tu i nismo mogli da odlučimo šta da radimo sa njima dvojicom, obojica su bili talentovani centri sa odličnim veštinama", rekao je Kroenke u podkastu Majkla Portera juniora.

 

 

Moralo je da se bira - bosansko-hercegovački košarkaški div Jusuf Nurkić ili povremeni srpski reprezentativac, u to vreme 41. pik na draftu iz 2014. godine. 

"Liga je išla u tom smeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći hteli da budu Voriorsi. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vreme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odlku. Posle Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri", dodao je Kroenke.

 

 

Nurkić je 2017. godine trejdovan u Portland, a Nikola i dalje žari i pali Denverom, kao i najjačom košarkaškom ligom na svetu, dok rivali zaziru od direktnih okršaja sa strašnim košgeterom, skakačem i asistentom. 

"Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dve godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada 'Okej, pokušaću da pogodim i da kažem da je igrač B' Nikola' i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Leri Bird", kazao je Kroenke.

I "ubo" je stvar, jer osvajač dve sezonske i više drugih MVP nagrada pravi velika dela sa Denverom, a ove sezone dobro gura u odbrani titule prvaka NBA i glavni je adut tima u dolazećem serijalu mečeva prve runde plej-ofa Zapada sa Los Anđeles Lejkersima.