NBA

Džordan digao ruke od Šarlota: Prodao klub za tri milijarde dolara i zaradio 12 puta više od uloženog!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.07.2023 18:50
Džordan digao ruke od Šarlota: Prodao klub za tri milijarde dolara i zaradio 12 puta više od uloženog! AP Photo/Chuck Burton, File

Čelnici NBA lige odobrili su slavnom Majklu Džordanu prodaju Šarlot Hornetsa, a vrednost kluba procenjena je na 3 milijarde dolara, otkrili su američki mediji.

Prodaja NBA franšize dogovorena je još sredinom aprila, ali se poslednjih meseci čekalo odobrenje Upravnog odbora lige, koje je danas dalo "zeleno svetlo". Džordan će većinski paket akcija prodati grupi koju predvode Gejb Plotkin i Rik Šneč, a prema navodima tamošnjih medija, legendarni košarkaš Bulsa inkasiraće čak 3 milijarde dolara.

Majkl Džordan kupio je franšizu iz Severne Karoline pre 13 godina za svotu od 250 miliona dolara, a nakon decenijskog staža u klubu i gomilu loših rezultata, rešio je da se povuče iz "fotelje", ali će ipak zadržati manjinski vlasnički udeo u klubu.

Prodajom Hornetsa, liga ostala je bez poslednjeg tamnoputog većinskog vlasnika u NBA.

 

 

Što se novih vlasnika tiče. Plotkin je 2019. godine bio manjinski akcionar u Šarlotu, dok je Šnel imao manjinski udeo u Atlanti. Međutim, svoje akcije je prodao zbog realizacije ovog projekta, pošto NBA liga ne dozvoljava da ista osoba ima interese u više klubova.

Tokom poslednjih 13 godina koliko je Džordan bio vlasnik Šarlota, Hornetsi su beležili jako loše rezultate. Upisali su svega 423 pobede uz čak 600 poraza, a valja napomenuti da više od decenije nisu slavili u nekoj plej-of seriji. Poslednjih sedam sezona nisu uspeli ni da dođu do doigravanja, pa je odlazak Džordana bio i logičan sled dođaja. Naročito ako se u obzir uzme činjenica da je zaradio čak 12 puta više od uloženog!