NBA

Veliko slavlje u Denveru može da počne, Jokić i Nagetsi ispisali istoriju i postali NBA šampioni!

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

13.06.2023 05:01
Veliko slavlje u Denveru može da počne, Jokić i Nagetsi ispisali istoriju i postali NBA šampioni! Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

Kakva ludnica u "Bol areni"! Nikola Jokić i Denver Nagetsi su novi NBA šampioni! Ekipa iz Kolorada je u petom meču nadigrala Majami 94:89 (22:24, 22:227, 26:20, 24:18) i tako se po prvi put u istoriji okitila prstenom.

Ne bi ovoliki uspeh bio moguć bez još jedne neverovatne partije najboljeg košarkaša na planeti, Nikole Jokića, koji i večeras, kao i bezbroj puta ove sezone, sam vukao Denver, a kada su se njegovi saigrači razigrali, nije bilo spasa za sastav iz Floride.

Finiš ove utakmice je bio za anale. Na nešto manje od dva minuta do kraja, Džimi Batler je sa linije penala doneo prednost svom timu od 89:88, a onda je Denver nanizao šest poena i rešio pitanje NBA šampiona. Prvo je Brus Braun nakon ofanzivnog skoka došao do poena, da bi na scenu potom stupio Kentejvijus Koldvel-Poup, koji je sjajno nanjušio i predvideo kome će Batler dodati, presekao loptu, a potom pogodio oba bacanja, segment igre koji danas nije bio na nivou za sve igrače Nagetsa (13/23).

 

 

Ali da se vratimo na Nikolu Jokića. U utakmici koja je bila prava ratnička, na mali broj poena, srpski as je šutirao neverovatnih 75% iz igre, uz svega dva promašaja u pokušajima za dva poena. Susret je završio sa 28 poena i 16 skokova, i tako cementirao još jedan MVP trofej, ali sada onaj najvredniji, MVP finala!

Gotovo da ništa nije polazilo za rukom košarkašima Denvera u prvom poluvremenu. Prenervozno su Nagetsi ušli u petu utakmicu, valjda svesni činjenice da ispred sebe imaju "meč loptu" za završetak serije i priliku da se upišu u istoriju. Šut ih nikako nije služio, a o tome koliko su koncentracije imali svedoči i ogroman broj izgubljenih lopti posle 24 minuta igre – čak 10 timskih.

Majami je sve karte bacio na agresivnu odbranu i zonu čiji je osnovni cilj bio da osujeti "pik en' rol" Džamala Mareja i Nikole Jokića. Spolestrina zamisao u tom delu igre je bila uspešna, pa je ekipa sa Floride sa svega 39 odsto šuta imala prednost 51:44. Važno je napomenuti da je Denver šutirao za tri poena 1-15, a tu jedinu trojku postigao je Srbin, koji je ujedno bio i jedini raspoloženi košarkaš domaćina, budući da njegovi saigrači zaista nisu bili na nivou meča ovog značaja.

U trećoj deonici nastavljeno je u manje-više istom ritmu, Jokić je nastavio da dominira i maltene nije promašivao unutar linije za tri poena, a onda je polako počeo da se budi i ostatak ekipe. Izjendačenje je trojkom doneo Marej, a za prvo vođstvo još od početka utakmice postarao se Porter Džunior, takođe pogotkom van linije 7,24. Ipak, i u poslednji kvartal Majami je ušao sa pola koša razlike pošto je Kajl Lauri ubacio trojku "iz očaja" sa nekih devet metara.

Poslednja četvrtina bila je i najspektakularnija. Sudije su pustile čvrstu igru, a u njoj se bolje snašao Denver, pre svega jer nije odstupio od svoje timske igre, dok se Majami u potpunosti okrenuo ka Džimiju Batleru, koji je na kraju ipak popustio, kako fizički, tako i psihički.

 

 

Uz Jokića, Porter Džunior je dodao 16 poena i 13 skokova, Džamal Marej ubacio je 14 poena, Poup 11, a Brus Braun 10.

Na drugoj strani, u poraženom sastavu istakao se Batler sa 21 poenom i Bem Adebajo sa 20 poena i 12 skokova.